Op slechts 20 minuten rijden van hartje stad vind je Nonna Cucina, een charmant Italiaans restaurant, dat nog maar net een jaar open is. Wij gingen langs om de Italiaanse zomer te proeven op hun terras en kregen ondertussen heuglijk nieuws mee: er is een tweede vestiging op komst.
Italiaanse zomer

Bij Nonna’s Cucina kun je rekenen op een warm welkom van het vriendelijke personeel. Ondanks een forse regenbui inclusief het verplaatsen van de kussens en de muziekinstallatie, werd iedereen even goed gezien en geholpen.
Wij namen plaats aan een tafeltje bij de bar, waar je mee kunt genieten van de kunsten van de barman en tegelijkertijd uit kunt kijken op het sfeervolle interieur vol Italiaanse accenten.
Dankzij de frisse welkomstcocktail vergaten wij meteen de zomerse regenbui.
Kies een kaart

We kregen alvast twee kleurrijke menukaarten gepresenteerd. De kleur geeft duidelijk aan of je de borrelkaart of dinerkaart vast hebt. Een handig detail, gezien de uitgebreide keuze in gerechten.
De gele borrelkaart staat vol met heerlijke aperitivo, spuntini (tussendoortjes) en cocktails. De roze dinerkaart biedt een authentiek Italiaans vervolg: van antipasti en primi tot secondi, contorni (bijgerechten) én pizzette. De menukaart nodigt uit tot het tegenwoordig populaire shared dining. Niet alleen omdat je lang wil tafelen en zoveel mogelijk wil proeven, maar ook omdat dit perfect past bij de Italiaanse eetcultuur.
Aperitivo en naar buiten

Na een aperitivo van een zachte oester met een vinaigrette van sjalot en chanti-rodewijnazijn, de focaccia met romige stracciatella en krokante auberginechips met honing en grof zeezout, namen we de tijd om de dinerkaart door te nemen.
Inmiddels brak de zon door en konden we buiten gaan zitten op het fijne terras onder de parasols.
Nonna's Cucina is om te delen

Naast klassiekers als pasta carbonara, melanzane en pizza margherita biedt de kaart ook vele verrassingen en specials.
We laten het bekende voor nu even los en kiezen voor twee nieuwe soorten carpaccio: carpaccio di pomodoro, die bestaat uit drie soorten tomaten, een topping van pistache en een vinaigrette van karnemelk en dragon en carpaccio di gamberi, een carpaccio van gamba met een komkommer-dillevinaigrette.
Als warm voorgerecht kiezen we roergebakken mosselen in een saus van ‘nduja en tomaat en uiteindelijk ook nog voor de risotto van venkel met parmezaan.
Altijd plek voor dolci
Wil je je Italiaanse middag of avond helemaal compleet maken, dan mag de dolce niet ontbreken natuurlijk. Ook voor de desserts en zoetigheden heeft Nonna’s Cucina een eigen kaart, dit keer in het blauw
Zorg niet alleen voor ruimte in je maag, maar ook op je tafel, want kiezen is ook hier weer erg lastig. We kozen hier wel voor iets traditioneels: tiramisu, een cannoli met dubai vulling en pistache roomijs met mascarponemousse. Onze Italiaanse middag was compleet.
Elke twee maanden een nieuwe menukaart

De uitgebreide menukaart zou je met meerdere bezoeken moeten uitspelen. Maar wacht daar niet te lang mee, want die verandert maar liefst 6 keer per jaar.
De klassiekers blijven behouden, maar door de wisselingen ontstaat er ruimte voor typische seizoensproducten in originele en traditionele Italiaanse creaties.
Chef-kok Luke vertelt ons dat er nog steeds veel getest, geproefd en gekeurd wordt. Samen met mede-eigenaar Joost van Stift – beiden ‘gewoon’ van Nederlandse bodem – zorgt hij dat elk gerecht trouw blijft aan de Italiaanse keuken.
De eindkeuring? Die is in handen van hun Italiaanse vriend Lilo. Wie goed op de kaart kijkt, kan ook nog wel eens een gerecht ‘alla Lilo’ tegenkomen.
Tweede vestiging op komst

Dat de mannen een succesvolle formule handen in hebben blijkt uit het goede nieuws dat Luke ons met trost vertelt. In september opent er al een tweede vestiging van Nonna’s Cucina, in het centrum van Nieuwerkerk aan den IJssel [waar zich eerder een Muller & Co bevond, red.].
De verbouwingen zijn in volle gang en ze kunnen niet wachten op de opening.