Old Scuola’s eerste vestiging aan het Achterklooster in Rotterdam, is nu ook geopend voor lunch op vrijdag, zaterdag en zondag. Deze pizzeria staat bekend om zijn Napoletaanse houtovenpizza’s en heeft sinds kort een lunchkaart met creatieve pizzabroodjes die je smaakpapillen zullen verrassen.
Wij gingen langs om deze nieuwe lunchopties te proeven en om te ontdekken wat Old Scuola zo bijzonder maakt. Spoiler: denk aan unieke combinaties met namen zoals de Short Rib Drip en La Mortazza.
Sandwiches uit de houtoven van Old Scuola

We zijn nieuwsgierig naar de nieuwe lunchkaart van de originele Old Scuola in het Industriegebouw (er is een tweede locatie in Little C in West). Op het lunchmenu staan wood fired sandwiches centraal.
Bij binnenkomst valt meteen de warme, houtgeur op die uit de oven komt. Het restaurant oogt open en uitnodigend en de bediening is vriendelijk en attent. Vanwege het zonnige weer kiezen we voor een tafeltje op het ruime terras. De lunchkaart geeft een zestal broodjes uit de houtoven, die er allemaal erg uitnodigend uitzien.
We vragen Edward, onze vriendelijke ober, naar zijn favoriet, voor hem is dat de Caprese. Deze bestellen we en we kiezen zelf ook nog 2 sandwiches van de kaart.
Rood & Wit in het glas

Op de wijnkaart valt ons oog op de Rood & Wit combinatie. De Vinas Mora ‘Barbba’ is een Kroatische (natuur)wijn gemaakt van twee witte en twee rode druiven. De geur van rijp rood fruit stijgt op uit het glas en de smaak is verrassend, rokerig, complex en sappig.
Mortadella in een nieuw jasje: La Mortazza

Ondertussen wordt er een plateau op tafel gezet met de drie warme en goed ruikende sandwiches. We beginnen met La Mortazza, belegd met mozzarella di bufala, Mortadella di Bologna, pistache, basilicum en extra vierge olijfolie.
De bekende Italiaanse worst mortadella heeft een volle smaak die perfect samengaat met de romige mozzarella en de knapperige pistachenoten. Basilicum en olijfolie voegen een frisse en aromatische dimensie toe aan het geheel, waardoor elke hap een feestje is.
Finger licking good: de Short Rib Drip

Daarna proeven we de Short Rib Drip, een sandwich met langzaam geroosterde short rib, gesmolten provola d’Agerola, knapperige aardappel, rucola, grove zoutkorrels en zwarte peper.
De short rib is mals en sappig, en smelt letterlijk op onze tong. De provola zorgt voor een heerlijke, romige toets en de knapperige aardappel voegt een verrassende textuur toe. De smaak van het vlees wordt prachtig versterkt door de peper en het zout, wat zorgt voor een intense en bevredigende ervaring.
Save the best for last: de Caprese

We hebben Edward’s favoriet, de Caprese, tot het laatst bewaard, om met een frisse smaak af te ronden. Het pizzabroodje is belegd met zachte mozzarella di bufala, Coeur de Boeuf tomaat, halfgedroogde Piennolo tomaten, huisgemaakte basilicumpesto en afgetopt met rucola.
De mozzarella, de zoet-zure tomaten met de frisse smaak van de basilicumpesto, is een schot in de roos. Elke hap biedt een mix van texturen en smaken, waarbij de knapperige rucola een fijne bite geeft. Less is more, gaat helemaal op voor dit gerecht. Een goede simpele klassieker.
Klein lunchdessertje

Er is nog plek voor een klein dessertje, dus als afsluiter kiezen we ervoor om de tiramisu, een klassieker met een twist, te delen. De tiramisu is hier gebaseerd op vermouth en wordt geserveerd met huisgemaakte savoiardi. De subtiele hint van vermouth vult de bekende smaken van de tiramisu goed aan en zorgt voor extra verdieping.