Aan het Bep van Klaverenplein in Nieuw-Kralingen heeft Old Scuola er een prachtige en forse zaak bij: Grand Locale. Groot en lokaal, dat zijn ze zeker. Wij gingen langs om mee te maken wat er Rotterdams was en wat Italiaans.
Aan het Bep van Klaverenplein in Nieuw-Kralingen heeft Old Scuola er een prachtige en forse zaak bij: Grand Locale. Groot en lokaal, dat zijn ze zeker. Wij gingen langs om mee te maken wat er Rotterdams was en wat Italiaans.
Binnen kunnen 180 gasten een mooi plekje vinden in de typisch Italiaans ingerichte zaak, waar klasse de boventoon neemt.
Ook buiten is er plek voor 150 gasten, die genieten van het zonnetje op het zuiden. Dat ze lokaal zijn, merk je gelijk zodra je jouw eerste hap neemt: een Italiaans smaakpalet met lokale producten uit Italië, maar ook zeer zeker uit Nederland en zelfs Rotterdam. Daarover later meer.
Wat het menu betreft, wil je hier echt een keer naartoe om de gerechten uit houtgestookte oven te proeven. Dat er geen eindeloze keuze is aan gerechten, zegt vaak al veel over de kwaliteit.
Als je dan ‘maar’ zes pizza’s en pasta’s op de kaart zet, dan is aandacht voor details van groot belang. Die aandacht proeven we terug. Daarnaast is er nog keuze uit diverse antipasti, maar ook salade, klassieke soep en niet te vergeten: de desserts.
Zelf namen wij hier brood uit de houtoven, dat geserveerd werd met zwarte knoflookboter en genoten vooral van de gefrituurde bruschetta met gemarineerde Piennolo tomaten en dragon als garnering.
Deze Piennolo tomaten vinden hun oorsprong op de hellingen van de Vesuvius vulkaan in Italië en staan bekend om hun dieprode kleur en specifiek smaakprofiel, mede vanwege de rijke lavagronden.
Ze hebben hun naam te danken aan het ambachtelijke rijpingsproces, waarbij de tomaten aan trossen worden verbonden met elkaar en hangend (piennolo) verder rijpen na de oogst.
Nu weer back to business: de hoofdgerechten. De tweelaagse wood-fired lasagne zagen wij nog niet eerder op deze manier geserveerd. Met het beeld in ons hoofd van hoe onze oma’s normaliter lasagne bereidden, op de klassieke manier met flink wat lagen, moesten we toch even twee keer kijken toen we deze platte lasagne voorgeschoteld kregen.
Deze Italiaanse klassieker had een knapperige bovenlaag en was hij gesmoord met short rib ragù en béchamel: een echte smaaksensatie.
Daarnaast kozen wij de Wild Mushroom pizza, waar rijkelijk voorzien van Provola d’Agerola, geroosterde paddenstoelen (Rotterzwam), rucola, miso shiro pesto, geroosterde walnoten en E.V.O., dat staat voor extra virgin olive oil.
Wat deze pizza zo’n uitgesproken smaak gaf, was de Provola d’Agerola. Deze kaas is vergelijkbaar met mozzarella, maar het grootste verschil zit ‘m in het feit dat Provola d’Agerola is gerookt. Juist dit detail geeft het gerecht een karakteristiek aroma.
Dan nog even kort over die geroosterde paddenstoelen. Deze komen van Rotterzwam, een duurzaam Rotterdams initiatief. Zij kweken oesterzwammen op koffiedik: een restproduct dat overblijft nadat je koffie hebt gezet.
Dit haalt Rotterzwam op bij lokale horecazaken in de buurt en zo kweken ze smakelijke paddenstoelen. En ja, die zitten dus op deze pizza.
Een kleine side note is dat wij aardig lang op onze bestellingen hebben gewacht en het handig is om daar rekening mee te houden, als je denkt hier even voor een snelle hap langs te komen. Al kregen we later te horen dat het personeel die avond nog werd ingewerkt.
Grand Locale is een ode aan Italiaanse eenvoud, zowel met de inrichting als de gerechten. En dat gewoon in Rotterdam.
De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.
Uit eten gaan kan ook gewoon om de hoek, in je woonwijk inplaats van in de drukke stad. Ontdek hier 14 leuke restaurants verstopt in een rustige woonwijk.
De Buik bracht een bezoekje aan Restaurant MAAS in Feijenoord en streek neer op hun zonovergoten terras voor een diner.
Geniet van de volgende voordelen: