Twee jaar geleden openden Aydin en Joyce de eerste vestiging van Ortam BBQ aan de Rijnhaven. Door het grote succes besloten zij onlangs een tweede zaak te openen in Rotterdam vlak achter achter Pathé De Kuip. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je in dit restaurant het hele jaar door barbecueën. En dan ook nog eens op echte kolen. Nu de zomer in Nederland het niet altijd toe laat om buiten de barbecue aan te steken, vonden wij het een mooi moment om langs te gaan op het Cor Kieboomplein.
Een barbecuerestaurant met een Turkse twist
De liefde van eigenaar Aydin voor het concept is ontstaan door de gezellige barbecues met familie en vrienden in Turkije. Het Nederlandse klimaat is alleen niet echt het ideale barbecue klimaat. Toen hij in Turkije de afzuigkappen zag, was het idee voor Ortam BBQ geboren. In 2017 opende hij samen met zijn vrouw Joyce de eerste vestiging aan de Rijnhaven. Ortam BBQ is een all you can eat barbecue restaurant met een Turkse twist.

Bij binnenkomst valt direct het mooie interieur op. Het bijzondere koperen frame dat is doorgevoerd door de hele zaak, de luxe velvet stoelen, de leren banken en natuurlijk de koperen afzuigkappen. Joyce vertelt ons dat de zaak ontworpen is door interieurontwerper Ferry Tabeling, die bijvoorbeeld ook verantwoordelijk is voor het uitgesproken interieur van 1NUL8. Zelfs het behang op de muur is speciaal voor de zaak ontworpen. Hoewel de ruimte erg groot is, voelt het niet massaal aan. Op de bovenverdieping van het restaurant bevindt zich een cocktailbar en twee ruimtes die binnenkort zijn af te huren voor een privé diner.
Je eigen messing afzuigkap

Dan is het tijd om te gaan barbecuen. We nemen plaats aan een tafel met een grote messing afzuigkap erboven. De dampen worden direct afgezogen, waardoor je dus niet als een wandelende barbecue het restaurant verlaat. In de tafel is een een bak met kolen verwerkt met daarover een rooster om op te braden.

Voordat de barbecue begint krijgen we huisgemaakte linzensoep vooraf. De soep is zacht van smaak en heeft een bijna romige textuur. Daarbij komt er Turks brood met twee soorten mezze op tafel, een Turkse tapenade op yoghurt basis met groentes en kruiden. Ondertussen wordt het rooster van de barbecue ingesmeerd met een rode ui, zodat het vlees niet blijft plakken aan het rooster.
Een proeverij van verschillende soorten halal vlees

Je kunt kiezen uit verschillende soorten vlees zoals kip, rund- en kalfsvlees en lamskoteletten. De eerste ronde worden alle soorten vlees op tafel gezet zodat je alles kunt proeven. Je favoriete vlees kun je dan de tweede ronde nog een keer bestellen. Al het vlees dat geserveerd wordt is halal. Voor de visliefhebber zijn er gambaspiezen. Als bijgerechten wordt verse friet, groenten en salade geserveerd.

Als we klaar zijn met barbecueën verplaatsen we ons naar een ander tafeltje. Na een paar uur aan de barbecuetafel is het fijn om het dessert te eten zonder afzuigkap. We krijgen crème brûlée, baklava met vanille-ijs en MonChou met frambozen. Onze favoriet is, hoe kan het ook anders in een Turks restaurant, de baklava met vanille-ijs.
Ortam BBQ is een beleving

Na ruim drie uur verlaten we het restaurant. Doordat je zelf bezig bent, vliegt de tijd voorbij. Ortam BBQ is meer dan alleen een restaurant, het is een beleving. Het publiek is een mix van nationaliteiten, net zoals de bediening. Er zitten gezinnen, stelletjes en vriendengroepen. Binnenkort komt er ook een bioscoop arrangement. Ook de cocktailbar is zeker een bezoek waard.