Als ik ‘barbecue’ zeg, denk jij dan alleen aan worstjes en sjasliek? Vergeet dan even alles wat je weet over barbecueën en ontdek het opnieuw bij Fontein. Als de zon schijnt zetten zij op hun terras, pal naast de Hofpleinfontein, de Mibrasa neer; een grote gesloten barbecue met Spaans houtskool als hittebron. De 'BBQ Master’ is Marcel. Al ruim zeven jaar bakt, kookt, stoomt, grilt en gaart hij hier de meest uiteenlopende gerechten mee.
De variëteit van de Mibrasa
Op een warme zomerdag (lees: BBQ weer) strijken wij neer op het uitnodigende terras van Fontein. In de hoek van het terras staat de Mibrasa, waar de chef bezig is met het bereiden van zomerse gerechten. We hoeven niet lang te wachten of de tafel wordt vol gezet met de eerste drie bordjes, waarvan er geen enkel vlees bevat.
‘Veel mensen denken dat je alleen maar steaks op de barbecue kan leggen, het is juist leuk om te laten zien dat je er ook groente- en fruitgerechten op kan bereiden', vertelt Marcel ons terwijl hij de gerechten op tafel neerzet.
Vegetarische aftrap

De barbecue heeft twee lagen zodat de temperatuur goed gereguleerd kan worden. Een schijf watermeloen wordt op de onderste grill (deze is het heetst) gelegd waardoor de suikers karamelliseren, en vervolgens met enkel wat grof zeezout en olijfolie geserveerd. De gegrilde paprika wordt op smaak gebracht met gepofte knoflook wat het geheel een zoetige smaak geeft en zelfs de huisgemaakte BBQ saus die over de asperges wordt gedrapeerd wordt bereid op – je raadt het al – hete kolen.
De proteïnen van de dag
Tijd om de vegetarische gang van zaken af te sluiten en wat vlees op tafel te zetten, dachten wij. Deze gedachten wordt beantwoord door Marcel wanneer hij een bakje mosselen en een bord spareribs met zwarte knoflookmayonaise op tafel zet. De ribs hebben een knapperig korstje en alles heeft een mooie rokerige smaak.
De volgende gang vraagt om een beetje extra aandacht. Voor ons ligt een portie kabeljauw, prachtig geserveerd op een stukje eikenhout, waarop deze gerookt is. De kabeljauw wordt verder op smaak gebracht met een kruidendressing van peterselie, bieslook, koriander en een rood pepertje.
‘Of we al klaar zijn met vis?’ Neuh..

Dat er niks boven de smaak van vis op de graat gaat wordt bevestigd door de zeebaars die je bij Fontein kunt bestellen. Deze hele vis wordt geserveerd met dezelfde kruidendressing die ze ook gebruiken voor de kabeljauw, samen met wat grof zeezout. De huid van de vis is heerlijk knapperig geworden en valt – samen met de rest van de vis – gemakkelijk van de graat.
Gerechten van over de hele wereld

Chef Marcel heeft de afgelopen jaren over de hele wereld laten zien wat hij allemaal kan doen met deze meesterlijke barbecue, en wij mogen daar vandaag ook uitgebreid van meegenieten. De volgende gerechten bestaan onder anderen uit rokerige kippenvleugeltjes en longhaas met chimichurri. Gaat er erg goed in allemaal, maar wat ons betreft was het laatste gerecht de kers op de taart: buikspek met char siu marinade, soja en sesam. Deze gang bewijst dat gerechten vanuit de hele wereld zich prima thuis voelen op de barbecue. Bovendien, de five-spice in combinatie met het vlees en de rokerige smaken werken gewoon heel erg goed.
Dit is wat je wilt
Op het terras van Fontein vind je een krijtbord met het menu erop. De gerechtjes zijn zeer geschikt om te delen. Het leukste is om van alles wat te bestellen zodat je meerdere verschillende gerechten kan proberen. De gerechten die we je in ieder geval kunnen aanbevelen zijn de watermeloen met olijfolie en zeezout, de gerookte kabeljauw, de zeebaars en het buikspek. ¡Que aproveche!