Na het bombardement op Rotterdam was het eerste gebouw dat aan het Hofplein werd opgebouwd het Shell-kantoor op nummer 19 in 1956. 63 jaar later wordt Hofplein 19 het eerste gebouw met een terras aan het Hofplein. Na een grote renovatie afgelopen jaar dient het pand niet meer alleen als kantoor verzamelgebouw, maar nemen ook Ron de Jong en Dave Heijnen intrede in het pand met een nieuwe horecazaak van maar liefst drie verdiepingen.
Ron de Jong en Dave Heijnen hebben al aardig wat horecazaken op hun naam staan waar menig Rotterdammer vaak te vinden is. Level bracht cocktails aan de man, met de komst van Bokaal bijna vijf jaar geleden werd het opeens levend in een (toen nog) dode hoek van de stad, en Pix introduceerde de Spaanse pintxos. Bijna drie jaar geleden zorgde Weena ervoor dat het ook na vijf uur nog rumoerig blijft in het kantorendistrict en sinds vorig jaar brouwen ze hun eigen bier bij De Gele Kanarie. Op 1 juni sluit Pix aan de Pannekoekstraat, maar ze komen met een vernieuwde versie met een nieuwe naam en net ander concept niet heel ver van de huidige locatie. Daarover later meer, want de focus ligt nu op de komst van Fontein, die de bekende horecaruit van de vier zaken van de heren uitbreidt tot vijfhoek.
Fontein

Hofplein 19 is te vinden naast de Shell, tussen de Schiekade, Pompenburg en het spoor. Op 20 juni openen zij het nieuwe etablissement Fontein vernoemd naar, hoe kan het ook anders, de beroemde Hofpleinfontein pal voor de deur. Het wordt groots aangepakt, want Fontein bestaat uit drie verdiepingen en twee terrassen. De enige reden dat je hier dadelijk geen plek in de zon zou kunnen vinden is als de grote terrassen vol zijn, want qua ligging is het perfect.
Stadscafé

De eerste van de drie verdiepingen van Fontein is de begane grond. Wanneer we vragen of de nieuwe loot vergelijkbaar wordt met de andere zaken, antwoordt Dave: “We kijken altijd eerst naar de locatie en dan verzinnen we iets. We zullen nooit de concepten een op een kopiëren. Zo kwam bij Weena meer de focus op eten kijken dan bij Bokaal en zo heeft ook dit zijn eigen identiteit.” De eerste verdieping wordt een stadscafé en deze wordt licht en fris. “Eigenlijk een mix tussen Bokaal en Weena”, sluit Mirte Sohngen aan. Mirte is vanaf het begin bedrijfsleidster geweest bij Weena en gaat nu die functie vervullen bij Fontein. Ron: “Er zijn natuurlijk planten in de zaak, maar er is veel glas en een heel groot terras.”
Multifunctionele bar

Door naar de kelder, waar een bar is geplaatst. Een multifunctionele wel te verstaan, want de kelder gaat allerlei doeleinden dienen. Deze is opgedeeld in een grote ruimte en twee kleine en kunnen daardoor doordeweeks goed fungeren als bijvoorbeeld vergaderruimte. “Maar, in de weekenden zijn wij er natuurlijk ook”, laat Dave met pretogen weten. Dan zullen er de nodige evenementen worden georganiseerd.
Rooftop
De laatste verdieping is iets compleet nieuws voor de ondernemers: een rooftop en terras die twaalf maanden per jaar open zijn. Hier wordt het, zoals we van de heren gewend zijn, toegankelijk. Geen poespas of ingewikkelde cocktails dus, maar gewoon gezellig een biertje drinken met je vrienden.
Mediterraanse gerechten
Niet alleen Mirte gaat van Weena naar Fontein, ook de chef verhuist mee. Toch zullen de gerechten niet helemaal vergelijkbaar zijn met de huidige bij Weena. “De gerechten worden Mediterraans in de breedste zin van het woord en natuurlijk zijn er ook veel borrelhappen.”
Succesformule

Dat beide ondernemers de stad goed aanvoelen, moge duidelijk zijn De heren voelen feilloos aan welk concept werkt op een bepaalde plek. Als dat niet meer zo is, dan is er geen schroom om direct de bezem er doorheen te halen. “Het zijn echt fijne werkgevers. We hebben goede randvoorwaarden en daardoor werkt overal een relaxed team”, sluit Mirte af.