Vorig jaar opende Ali Bourich zijn Planet Rolls op de 1e Middellandstraat. Ze serveren er grote wraps gevuld met salade, verschillende vleessoorten, friet en de zelfgemaakte kaassaus. Voor de verschillende vullingen heeft Ali zich laten inspireren door keukens van over de hele wereld, waardoor iedere wrap weer andere smaken combineert. Bovendien bestaat zijn team uit vluchtelingen, waardoor niet alleen de wraps een internationaal karakter hebben. 
 
            
            Creatieve oplossing  

Nadat hij negen jaar in Marokko had gewoond, besloot Ali om terug te keren naar Nederland. Eenzelfde concept met rolls liep daar goed, dus besloot hij dit idee mee te nemen naar Nederland. Nadat hij het pand had voorzien van een tot in de puntjes verzorgd interieur, was hij bijna klaar om de deuren van Planet Rolls te openen. Het werven van personeel gooide echter roet in het eten: "Door de coronacrisis kampt bijna elke horecazaak met personeelstekorten", vertelt hij. Zich erbij neerleggen was voor hem geen optie en hij stapte naar Stichting Vluchtelingenwerk Rotterdam. Inmiddels bestaat zijn team van zes uit vijf vluchtelingen, afkomstig uit Syrië, Nigeria en Eritrea. We worden geholpen door Abraham, die vijf jaar geleden vluchtte uit Eritrea, en ons vertelt over zijn favorieten op het menu.  
Fastfood chic 
Zowel rolls, burgers, friet als salades zijn hier te bestellen via de selfservice schermen. Op het statige scherm boven de toonbank staan zo’n tien ‘rolls’, die ieder de naam van een andere stad dragen: Bombay, Miami, Brussel en zelfs Rotterdam. Abraham voorziet ons van advies en raadt aan om te gaan voor de Paramaribo roll. "Maar wel alleen als je van een beetje pittig houdt hè", zegt hij. We vertrouwen op zijn advies en proberen daarnaast nog de Bombay en friet met signature kaassaus. Deze kaassaus serveerden ze er in Marokko niet bij, maar heeft Ali zelf toegevoegd. 
Een goed gevulde tafel 

Niet veel later staat onze tafel vol met friet, kaassaus, twee goed gevulde rolls en bakjes Andalousesaus. Het concept van de gegrilde wrap-rolls voorzien van sla, ui, friet, huisgemaakte kaassaus en kip hebben wat weg van een kapsalon, maar dan een stuk minder vet en vele malen krokanter. De ‘Paramaribo’ is gevuld met crunchy kip en is zoals Abraham ons al had beloofd, lekker pittig. De Bombay roll is iets milder, maar heeft genoeg smaak door de combinatie van currykruiden waarmee de stukjes malse kipfilet overgoten zijn. Naast kip kan er ook gekozen worden voor rolls gevuld met rundgehakt, merguez of falafel. De kaassaus die Ali zelf heeft toegevoegd aan de rolls is heerlijk. Het recept wil hij helaas niet delen. Jammer, gezien we zelden zoiets romigs hebben geproefd. 
Multiculturele invloeden 
Ondanks de communicatieve uitdagingen die werken met vluchtelingen soms teweegbrengt, ziet Ali het zonder twijfel als een toevoeging aan zijn zaak. Zijn Syrische medewerkers zijn bijvoorbeeld bezig met een recept voor een roll gevuld met Syrische falafel en Jordaanse kruiden, een mooie bijkomstigheid van het multiculturele karakter van zijn team. Het perfecte voorbeeld dat de ongelukkige gevolgen van de coronacrisis ook kunnen leiden tot een gelukkig internationaal concept als dit, waarin vluchtelingen de kans krijgen om hun weg te vinden in de Nederlandse maatschappij.