Je hebt biologisch eten, gezond eten, plant-based eten en vers eten. Allemaal factoren die je steeds meer terugvindt wanneer je wat wilt eten. Sterker nog, het is zo trendy dat je bij de meeste tenten niet rustig kan zitten om wat te eten en soms is eten meer dan alleen voedingsstoffen nuttigen. Soms wil je drukte en soms wil je even tot rust komen. In Rotterdam-Zuid zit een ideale plek om dit te doen, maar zou dit eigenlijk wel zo moeten zijn?
Vlakbij het Entrepotgebouw, schuin tegenover de Rosestraat vind je Rotterdamse Munt. Een stichting die een stadstuin onderhoudt boordevol verse kruiden en groenten. Samen met een groep vrijwilligers runt Brigitte van Loon hier een mooi initiatief. Want wie vers en puur hoog in het vaandel heeft, kan hier terecht om in alle rust een ruim assortiment aan kruiden te plukken. Maar dat niet alleen, op vrijdag, zaterdag en zondag kan je hier ook een hapje eten, dus dat ben ik gaan doen.
Brigitte en Ingrid

Het eerste wat opvalt, is de rust die je kan vinden op een plekje midden tussen de Oranjeboomstraat en de Laan op Zuid. Ik sta nog steeds elke keer weer versteld van de mogelijkheden om tot rust te komen in een drukke stad als Rotterdam. We krijgen een plekje in een kas die op het terrein staat. Brigitte legt ons van alles uit over het concept. Je merkt aan alles dat dit een passievol project is, dit draait om liefde voor je product en de drive om hier mooi eten van te maken. Ingrid runt het tuinteam en is de initiator van Rotterdamse Munt en Brigitte runt het gastenteam. De verse kruiden uit deze tuin worden allemaal mogelijk gemaakt door een team van vrijwilligers.
Je zou gelijk denken dat je dit concept moet laten groeien, aan winkels moet leveren en dat je de culinaire wereld van Rotterdam moet overnemen, maar daar draait het hier niet om. Rotterdamse Munt is een plek waar de buurt kan bijdragen als vrijwilliger en waar iedereen welkom is om mee te proeven van de opbrengst. Ergens vind ik dat eigenlijk nog mooier, dingen die uit een goed hart komen. Tijd om te eten.
Alles is fris hier

Wij mijn bijdragen aan de Buik vaker leest, weet dat ik genoeg dingen niet echt lust, de kefir limonade met rozemarijn zou ik bijvoorbeeld nooit bestellen als ik het zou lezen, maar wanneer je je laat verrassen dan krijg je dingen die je niet zou bestellen en ook dit keer, vind ik het gewoon lekker. Superdorstlessend en heerlijk in balans qua smaken. Naast het glas komt een glaasje komkommersoep, het heeft de mouthfeel van tomatensoep en het smaakt eigenlijk lekker fris en gezond, maar vooral eigenlijk gewoon heel lekker, van Rotterdamse grond.
Een wrap met paprika, lokaal gemaakte hummus en diverse groenten en kruiden verschijnt als volgende, maar niet voordat Brigitte eerst wat kruiden om ons heen plukt voor ze naar de keuken gaat om de wrap af te maken. Hoe lokaal, vers en biologisch wil je het hebben? De wrap is lekker crunchy en bij elke hap heb ik het gevoel dat ik hier keihard goed bezig ben voor mijn gezondheid.

Het volgende gerecht is B’s Beet burger, een eigen creatie van Brigitte die in dit geval de B vertegenwoordigt in de naam. De smaak is aanwezig, het broodje vult en het is geen pretentieus ding dat qua smaak op vlees probeert te lijken. Het heeft wel de hartigheid en juiste frisheid die een burger ook heeft. Het is overduidelijk een broodje groente met saus, maar ook hier proef je weer dat het met passie is gemaakt en dat je gewoon goed bezig bent als je dit eet. Sterker nog, alle gerechten zijn gedeeld met mijn gezelschap en ik zit best vol mag ik zeggen.
Bloemen en planten

We zijn er nog niet, er komt een bord op tafel waar heel foodie Instagram een spontane collectieve wow van zou uit-fluisteren. Vol bloemen, groenten en diverse zaken. Dit is de salade en alles is eetbaar en ook hier geldt weer dat bijna alles uit eigen tuin komt. Wat niet zelf wordt gemaakt komt dicht uit de buurt, zoals brood van Das Brot, kaas van Booij Kaasmakers en de koffie van Heilige Boontjes. De salade is echt een gerecht voor de diehard plant-based eter, die kan zijn hart ophalen aan deze creatie. De muntthee met honing is bijna op en omdat geen gerecht compleet is zonder toetje, komt er een brownie-achtig stukje taart met bietensorbet op tafel. Bietjes hebben meestal een aardse bijsmaak en dat is ook zo met deze sorbet, chocolade is vaak bitter en uit deze combinatie blijkt dat hier wordt nagedacht, want de bitterheid en de aardsheid heffen elkaar op, waardoor het geheel der delen opeens erg zoet smaakt. Knap gedaan, ik kan niet anders zeggen.
Het enige nadeel

Er is eigenlijk maar één nadeel aan de Rotterdamse Munt. Dat manifesteert zich op dit moment als voordeel voor mij. Ik heb hier zojuist in complete rust genoten van gepassioneerd bereide, lokaal geproduceerde, vers om mij heen geplukte maaltijd, maar het is hier veel te rustig. Dit soort initiatieven verdienen meer liefde. Nee het is geen flashy ingerichte, superhippe tent waar je heen gaat om gezien te worden en om tof mee te doen op social, maar daar hoort plant-based toch ook niet echt om te draaien. Je wil puur en eerlijk eten en jezelf een plezier doen en als dat ergens kan en als er ergens mensen werken die de aandacht verdienen, dan is het hier bij de Rotterdamse Munt. En, laten we eerlijk zijn…van planten kan je ook mooie foto’s maken en die hebben ze hier genoeg.