Scheikundelessen bij Otto Hahn

Tijdens het dineren bij eetcafé Otto Hahn bij het Binnenhof in Ommoord leerden we een scheikundeles en maakten we kennis met 'gewoon goed eten'.

14 Aug 2018 Lucas Boot

blogger Groeide op met zijn vaders klassieker: rookworst met ketchup en bonen. Besloot culinair meer uit het leven te halen en startte een cateringbedrijf en tekstbureau voor foodcopy.

  • 14 Aug 2018

Scheikundelessen bij Otto Hahn

Het heeft niets met eten van doen, maar is -na roomboter- de meest invloedrijke ontdekking ooit: De splitsing van de atoomkern van uranium in de jaren veertig. Deze kennis besliste oorlogen, vormde de basis voor mondiale machtsstructuren en dient nog steeds als spinazie bij het politiek-militair armpje drukken. De Duitse scheikundige Otto Hahn ontdekte de potentiële mogelijkheden van atoomenergie. Niet voor destructieve doeleinden, overigens. Hahn weigerde tijdens WOII uitnodigingen van de nazi’s. 

Feyenoord-cocktail 


Een geschikte peer, die Hahn, waarvan wij eerlijk gezegd het bestaan niet kenden voordat we aanschoven bij het gelijknamige restaurant in Ommoord. Zo voert de zoektocht naar een culinair verzet soms onbedoeld de algemene kennis. En waarschijnlijk nu ook de jouwe. Genoeg daarover. Eten zullen we. En drinken. We hoorden op voorhand verhalen over de illustere Feyenoord-cocktail van Otto Hahn. Bij navraag blijkt het een mokerslag met Piña Colada, wodka en bessenjenever. Doe maar met twee rietjes, alstublieft… 

Gewoon goed eten 

Het aperitief doet zijn werk als opwekker van de eetlust uitstekend. Met ogen die achteraf groter blijken dan de maag bestellen we de garnalen in knoflookolie en de calamaris. Het zijn klassiekers die de kaart van Otto Hahn typeren. Geen gedoe hier in Ommoord, maar ‘gewoon’ goed eten. "Die culinaire insteek sluit aan op de behoeftes in de wijk", vertelt eigenaar Jacco van Giessen. Hij kan het weten. Otto Hahn is een begrip hier in de buurt. 

Geslaagde restyling 


Even geleden schoof het restaurant een huisnummer op. In de plint van het winkelcentrum kwam een plek van de buren vrij. Jacco greep de kans en restylede zijn zaak meteen grondig. Het resultaat is een eigentijdse inrichting zoals je die bijvoorbeeld ook vindt in zaken op de Witte de With. Otto Hahn kan er weer jaren mee vooruit. In een hoek staat een klein podium. Jacco programmeert geregeld bandjes en haalt bekende volkszangers naar Ommoord. Wolter Kroes zong hier eens. Otto Hahn hield geen dak meer over. 

Zingende bediening 


Wie ook aardig zingt is een van de opgewekte serveersters. Ze doet soms mee met de muziek uit de speakers. Het kenschetst de aanstekelijk ontspannen sfeer van de zaak. We vergeven dan ook meteen een schoonheidsfoutje bij de calamaris. Het beslag is naar onze smaak te ruim aangebracht. De garnalen in look zijn prima en ook de hoofdgerechten die even later neerdalen beroeren de tevredenheid. We kozen voor de Otto Hahn-kipsaté en een hamburger van black angus-vlees. De chef van Otto Hahn houdt van rood rundvlees. De smaak is goed, alleen hadden we ‘m graag net iets later van de grill gegeten. 

Naboeren 


De porties bij Otto Hahn zijn flink, maar we ploegen ons een weg door de dessertkaart. Op aanraden van de zingende serveerster gaan we voor de cheesecake en de chocotaart. Een goede keuze. De chocotaart herbergt een verrassing in de vorm van lobbige witte chocolade aan de binnenkant. De cheesecake is fris en gelukkig niet te zoet: een smakelijke afsluiter van een verrassend smakelijke avond in Ommoord. In de metro naar huis boeren we tevreden na.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Stoofboot: stoofvlees, friet en een biertje op de Rotte

Bar Alaska en Rivercity slaan de handen ineen voor de Stoofboot. Een rondvaart over de Rotte met stoofvlees, dekentjes, goed gezelschap en een biertje.

Waarom een dagje Rotterdam begint en eindigt bij Hotel New York

De Buik heeft een route uitgestippeld voor een dagje Rotterdam, te beginnen bij Hotel New York, dan de Maas en het centrum van de stad als uitgangspunt.