Italiaans, toch wel de grote favoriet als het gaat om de Europese keuken. Maar wist je dat er ook een Aziatische tegenhanger bestaat, namelijk de Koreaanse keuken. Koreaans is de populairste keuken van Azië. Eigenaar Wing vond dat het tijd werd dat Nederland ook kennis maakte met deze bijzondere keuken en opende Seoul Sista.
Bij binnenkomst worden we verwelkomd door de heerlijkste geuren. Wat ook meteen opvalt: Seoul Sista (spreek uit: soul sister) is een plek voor families; alle tafeltjes zijn bezet (en dat zegt wat gezien de grote ruimte) en overal klinkt druk gelach. Hoewel de ruimte groot is, doet de inrichting niet massaal aan. Integendeel, de inrichting is juist modern en sfeervol met grappige details, zoals een wand vol met planten en afzuigkappen boven de tafels (deze blijken later nog belangrijk).
Zoveel mogelijk proberen

In Korea is de barbecue immens populair; zo zijn er straten vol met achter elkaar alleen maar restaurants waar mensen zich om de plaat verzamelen om te dineren. Zo ook wij bij Seoul Sista.
In elke tafel is een grote plaat geplaatst. De bedoeling is dat men per ronde een aantal gerechten bestelt en deze dan zelf op de plaat bakt. Ook zijn er gerechten te bestellen die in de keuken bereid worden. Omdat Wing graag wil dat iedereen kennis kan maken met de veelzijdigheid van de Koreaanse keuken, is het restaurant op dit moment nog all you can eat. Dit verlaagt de drempel voor mensen om eens iets nieuws uit te proberen. Daarnaast is al het vlees op de kaart halal, zodat veel meer mensen zonder zorgen kunnen genieten.
Bakjes, potjes en schaaltjes

Want er is inderdaad enorm veel om uit te proberen en alles klinkt lekker. We laten ons adviseren omdat kiezen eigenlijk te moeilijk is. Voor we het weten staat onze tafel vol met bakjes, potten, schalen en nog meer bakjes. Naast de gerechten die besteld kunnen worden, staan er altijd bakjes met gefermenteerde groenten op tafel. Onder andere kimchi, taugé, komkommer; allemaal verschillend in zuurgraat en in pittig karakter. Daarnaast zijn er ook nog allerlei sausjes waaronder gochujang, rode peper pasta. Het is de Koreaanse saus die op vrijwel alles gedaan kan worden. Daarnaast doenjang, gemaakt van sojabonen. Deze sausjes en groentes tellen eigenlijk als de smaakmakers.
Dan is er een verscheidenheid aan rundvlees, varkensvlees, vis, zeevruchten, groenten die op de barbecue bereid kunnen worden. Men gaat als volgt te werk: neem bijvoorbeeld de bulgogi, rundvlees in Koreaanse marinade (heel erg lekker!) en bak deze op de plaat. Prepareer een blad sla, die bij elke tafel worden geleverd en constant worden aangevuld. Kies een lekker sausje en bepaal je groente, terwijl je op je vlees wacht. Als dat klaar is, plaats je het bij de rest op het slablad, vouw het geheel dicht en geniet. Herhaal dit met witvis, gamba’s, kippendijen, varkensvlees, inktvis en je wilt nooit meer naar huis.
Koreaanse snacks

Wing Li, eigenaar Seoul Sista
Maar dan vergeten we nog de zalige sticky chicken wings of de dumplings waar we vijf minuten over doorgepraat hebben. Haden we tevens al gezegd dat de noodle soup ook niet te missen is en je niet weg mag voordat je ook de kimbap, Koreaanse sushi, hebt geproefd? Dan is er ook nog het authentieke Koreaanse gerecht bibimbap, rijst in een warme stenen schaal met een ei er doorheen. Simpel en zo lekker, eigenlijk al een maaltijd op zich.
Family food
Naast de kwaliteit van het eten en de goede smaken, blijkt de Koreaanse barbecue vooral ook heel erg leuk. Waar wij eigenlijk altijd een beetje lacherig doen over gourmetten (en Wing ook, blijkt als we dit terloops vertellen) is dit echt een ander verhaal. Het heeft iets gezelligs om met elkaar aan tafel om die plaat te verzamelen en kleine hapjes te bereiden. Daarnaast zien we naast ons ook een gezin met jonge kinderen enorm genieten van het samen koken en eten. Wat is er ook leuker dan zelf je vleesje bakken? Aandoenlijk en leuk om te zien en zelf zijn we eigenlijk ook nog kinds genoeg om dat heel erg leuk te vinden.
Afzuigers

Nu denkt een oplettende lezer misschien: oké, heel leuk dat verhaal over het eten en het zelf bakken, maar binnen barbecuen? Gaat dat niet stinken? Zoals te verwachten is komen er enorm veel dampen van alle platen af. Die worden door de afzuigers boven de tafels weggezogen. Ze kunnen naar de tafel toegetrokken worden bij heftige baksessies en weer naar boven geduwd worden als men in rustigere eetperiodes is aangekomen. Dit vonden wij erg leuk en erg handig ook want eerlijkheid gebied ons te zeggen dat men na een bezoek aan Seoul Sista daarna zelf ook wel een beetje naar Koreaanse barbecue ruikt (sorry mensen in Cinerama).
Maar wat maakt dat uit als je een avond hebt gehad vol met lekker eten en een fijne service? Want ook mag benadrukt worden; het personeel bij Seoul Sista is enorm vriendelijk en praat met veel enthousiasme over de gerechten op het menu. Allemaal gaan dus. Dan zwijmelen we over een tijdje niet alleen maar door over pizza’s maar ook over die veelzijdige Koreaanse keuken.