Voor velen is Wester Paviljoen al jaren een begrip in Rotterdam, het terras met de oranje luifel is er eentje die maar weinig Rotterdammers niet kennen. Sinds een kleine twee maanden kun je er ook terecht in het naastgelegen pand: WP Foodbar. Het idee van deze nieuwe zaak, die vastzit aan het Wester Paviljoen (inclusief doorsteek!), is dat men na een biertje op het zonnige terras, doorsteekt voor wat culinaire happen in de Foodbar. Met de Foodbar willen de eigenaren een nieuwe doelgroep aantrekken, die misschien buiten het geijkte menu, benieuwd zijn naar wat Wester Paviljoen nog meer in zijn mars heeft.
The best of all

De zaak serveert diverse kleine gerechten die bedoeld zijn om te delen. De inspiratiebron is een mengelmoes van de lekkerste gerechten die de eigenaren door de jaren heen hebben geproefd, ze noemen de menukaart zelf ook wel ‘’the best of all’’. Er is dan ook niet gekozen voor één specifieke keuken, je kunt er terecht voor zowel een truffelrisotto als een Aziatische loempia. Het interieur is modern en ruim opgezet. Er is veel gebruik gemaakt van warme kleuren en hout, de gezelligheid die je gewend bent bij het Wester Paviljoen, maar met een moderne twist!
Inspiratietrip

We beginnen met een goed glas wijn: een grüner veltliner. Er wordt mij verzekerd dat ik een goede keus gemaakt heb met deze huiswijn op glas, een van de betere. In de Foodbar schenken ze andere huiswijnen en bieren dan in het Wester Paviljoen. De focus ligt in deze zaak dan ook meer op de wijn-spijs combinaties. De eigenaren zijn hiervoor afgereisd naar Valencia om daar de lekkerste wijnen uit te zoeken, die je vervolgens terug kunt vinden op de kaart. Daarnaast worden er geen standaard frisdrankengeschonken in de Foodbar, maar bijvoorbeeld een verse komkommer en citroen soda, nét die luxere touch!
Fusion gerechtjes
De eerste gang bestaat uit verschillende Aziatische gerechtjes: tonijn sashimi, een loempia met eend en tempura gamba’s. De tonijn wordt geserveerd met wakamé, hazelnoot en sesamdressing. Deze combinatie is echt heel lekker. De gevulde loempia met eend is goed op smaak, de wildsmaak blijft mooi behouden en de eend heeft nog lekker veel bite. De portie noedels die hierbij geserveerd wordt is ietwat aan de grote kant, voor de grote eter na wat biertjes op het terras vast geen probleem. Tot slot is het beslag van de tempura gamba op smaak gebracht met pimientos de padron waardoor het een onverwachtse pittige twist heeft, die goed in de smaak valt. Tevens heeft de garnaal nog een goede bite en is het beslag dun gefrituurd, yum. De citroenmayonaise die hierbij geserveerd wordt is een goede frisse touch bij het tempurabeslag.
Wat ons opvalt is het goede samenspel tussen de gerechtjes. Het zoete van de garnaal en hoisin past mooi bij het zure van de citroenmayonaise en de zoute vulling van de eend. Ook het feit dat de eerste gerechtjes alle drie anders bereid zijn (koud, gebakken en gefrituurd) maakt het een spannend geheel.
Blije Italianen

Na de fusion gerechtjes krijgen we een bietenfalafel met pita en yoghurtdip, een paddenstoelenrisotto met truffel en gepocheerd eitje en tot slot een entrecote met paddenstoelen en een bearnaisesaus. Vooral naar de risotto kijken we uit, het is immers de favoriet van mede-eigenaresse Marjolein van Staten. Na een hap durf ik gelijk te stellen dat elke Italiaan hier érg blij van zou worden en dat we de mening van Marjolein delen. De paddenstoelen zijn nog knapperig en de hoeveelheid truffel is precies goed (niet té veel maar gelukkig vooral niet té weinig). Verder is de garing van de rijst zoals ‘ie hoort: zacht maar zeker nog met een bite.
De wat meer spicy yoghurtdip is wel echt nodig om een beetje pit toe te voegen aan de bietenfalafel, biet is een vrij vlakke smaak en zonder smaakmakers en kruiden een lastig product om goed op smaak te krijgen. Zonder de dip kan de falafel wat vlak smaken, maar de pittige dip zorgt voor een goede toevoeging.
Ster van de show

In de laatste ronde krijgen we een entrecote, met een mooi samenspel van de verschillende componenten bij dit gerecht. De bearnaise combineert goed met de paddenstoelen, maar wat ons vooral opviel was de perfecte garing van het vlees: de entrecote is absoluut de ster van de show!
Met nog nauwelijks ruimte voor een dessert laten we ons toch verleiden voor de ‘speciale’ crème brûlée. Deze variant bevat namelijk geen vanille, maar mokka. Hij is niet zoals je ‘m gewend bent, maar wel érg lekker (en origineel!) op deze manier.
Naast verschillende shared dining gerechten, serveren ze ook cocktails. De zaak is in het weekend tot 01:00 geopend dus voor natafelen zit je hier goed. Geen zorgen, de tent verandert niet in een disco ’s avonds, je kunt rustig dineren en genieten van je Pornstar (of espresso) Martini.