De stadsduiven aan de muur staan symbool voor de bevolkingsgroepen binnen Rotterdam en ver daarbuiten. Het team van Publiek is een mix van allerlei nationaliteiten. De kaart bestaat uit seizoensgebonden gerechten met een Mediterraans tintje. Je kunt er ontbijten, lunchen, borrelen en dineren. Eigenlijk kan alles bij Publiek en dat is ook precies waar Publiek naar streeft. Op een donderdagavond gaan wij langs bij deze nieuwe zaak aan het Weena.
Waar je eerst hamburgers kon eten bij Jamie’s Diner, vind je nu Publiek. Publiek heeft een tijdloze, soms wat klassieke uitstraling. Zo staan er ronde tafeltjes gedekt met witte tafelkleden maar ook knalrode velours banken in de zaak. Het plafond is zilverkleurig met een reliëf patroon en het restaurant heeft een grote open keuken. Als we binnenkomen worden we vrolijk ontvangen door Kerry Farrelly.
Cocktails en bites aan de bar

Aan de bar beginnen we met een proeverij van verschillende kleine gerechtjes voor een breed beeld van het aanbod. Zo krijgen we buffelmozzarella gefrituurd met broodkruim, paprika, gember en chili chutney, crostini met bospaddenstoelenpaté en gemarineerde beukenzwammen, olijven en pide brood met drie soorten hummus. Kerry vertelt ons dat Publiek werkt met seizoensgroentes en dat er iedere dag wordt beoordeeld of kwaliteit voldoende is. Als de kwaliteit niet voldoende is, komt het niet op de kaart. Hierdoor wisselt de kaart dagelijks.
Ook voor een goede cocktail kun je zeker bij Publiek terecht. Onze favoriet was een cocktail van amaretto, amandelen uit Sicilië, limoncello uit Napoli, rode wijn en whiskey sour uit Amerika. Maar ook de cocktail met bergamot was bijzonder door de combinatie met gember. Een leuk weetje hierover is dat bergamot citrusfruit is in de vorm van een peer. Het is zoeter dan limoen of citroen maar minder zoet dan een sinaasappel.
Een kleurenparade van groentes

Na de proeverij en de cocktails verplaatsen we onszelf naar het restaurantgedeelte. Er wordt gestart met verschillende salades. De salade met blauwschimmelkaas, gekarameliseerde ui, broodkruim en de salade van gekleurde oerwortels, munt dille, koriander en gember, vonden wij het meest verrassend. De combinatie van de blauwschimmelkaas met de gekarameliseerde ui gaat erg goed samen. De wortelsalade is niet alleen een kleurrijk feestje op je bord maar ook een sensatie in je mond.
Dan volgen er een aantal hoofdgerechten. Door de kruidige chorizo, de zachte nootachtige smaak van de bospaddenstoelen en de smeuige gremolata is de inktvis een bijzondere mix van smaken. De gegrilde aubergine krijgt pit door de cherrytomaatjes en de parmezaanse kaas. De pastinaak met boerenkool en pompoen is lekker afwisseling tussen zacht en krokant.
Tijd voor zoetigheid

Wij kregen een chocolade dessert, appel-noten crumble en zoet krokant met mascarpone, rode wijn en seizoensfruit. Ook allemaal weer even lekker, maar de mascarpone was onze favoriet.
Publiek is voor iedereen
Kerry vertelt ons dat Publiek het belangrijk vindt om flexibel te zijn. Alles is bespreekbaar. Als jij de zaak een avond wilt omtoveren tot een salsa club, dan gaan zij kijken naar de mogelijkheden. De gerechten zijn seizoensgebonden en er staat iedere dag vis en vlees van de dag op het menu. Op deze manier streeft Publiek ernaar de zaak zo duurzaam mogelijk te runnen. Ook voor vegetariërs is er voldoende keus. Publiek is voor iedereen en dat straalt ze uit.