Terug in de tijd: Brazzo

Restaurant Brazzo in Crooswijk levert niet alleen heerlijke, dagverse gerechten, maar geeft ons ook een kijkje in historisch Rotterdam.

9 Mei 2016 Jaino Mohammedamin

blogger Jaino is een Geschiedenis student op de Erasmus Universiteit. Komend uit een klein pittoresk dorpje in Gelderland heeft hij de rust omgeruild voor een stads bestaan om in Rotterdam te studeren.

Terug in de tijd: Brazzo

Deze week gaan we 'Terug in de Tijd' naar historisch Crooswijk. Ik neem jullie weer mee op een zoektocht binnen historisch en culinair Rotterdam. Dit keer geen restaurant met een lange geschiedenis, maar een restaurant gevestigd in een statig, historisch pand. Het staat op de plek van het oude Rotterdamse abattoir (lees: slachthuis) en is bekend van onder andere de snert- en dinertram. Hoewel beide trams een enorm succes zijn als toeristische attractie, wordt het historische en kunstrijke restaurant zelf vaak onterecht vergeten. Deze week gaan we naar Restaurant Brazzo op de Boezemstraat. 


Wat restaurant Brazzo naast het dagverse en zalige eten zo uniek maakt? Brazzo is niet alleen een geweldige plek om te dineren, er wordt ook altijd geëxposeerd. Restaurant Brazzo is altijd nauw verbonden geweest met de kunst- en cultuurscène van Rotterdam. Zo hangen er schilderijen van Jaques Tange, Ada Breedveld en vele andere bekende kunstenaars. Momenteel hangen er de schilderijen van Michel Tijsterman. Daarnaast werkt Brazzo samen met opkomende en bekende kunstenaars om servies te ontwerpen en te beschilderen, exclusief voor het restaurant. En het mooie is, je kunt het servies kopen, zodat je thuis ook kunt dineren in stijl.

Hoe begon het? Het met kunst ingerichte, knusse restaurant bevindt zich midden in Crooswijk, op de plek waar zich vroeger het abattoir, het Openbare Slachthuis van Rotterdam, bevond. Het slachthuis stamt uit 1883, wat het pand maar liefst 133 jaar oud maakt. In de negentiende eeuw was dit slachthuis een ware vernieuwing voor Rotterdam. Het slachthuis achter de Boezemstraat en de Sophiakade beschikte niet alleen over grote koelcellen, maar huisde zelfs een laboratorium. Alles op het gebied van het slagerswezen was er te vinden, van messenslijper tot vakschool. Het abattoir zorgde daarnaast voor werkgelegenheid voor ruim 2000 man. Ondanks de stank, gold het slachthuis als ware attractie midden in Crooswijk. Voornamelijk wanneer het vee werd aangeleverd of wanneer er weer een stier of hengst ontsnapte en met veel moeite gevangen moest worden. Wat er verder in het abattoir gebeurde? Er werden toch dagelijks zo'n 550 dieren geslacht. 

In 1981 werd het slachthuis gesloten en werd er op die plek een nieuwe woonwijk gebouwd. De straatnamen verwijzen nog altijd naar de periode van het abattoir. Zo is er de Koeweide, de Schapendreef, de Ossenstraat en de Slachthuisstraat. Na de sluiting van het slachthuis zou ook het gebouw van de veearts gesloten worden. Echter slaagde Anna Paerel er in om het gebouw te behouden. Zij toverde het gebouw om in een café met operazang en een piano. Het poortgebouw van het Openbare Slachthuis van Rotterdam staat tot op de dag van vandaag nog statig in Crooswijk. Desondanks is zowel het café als het vee vervangen door een heerlijk restaurant: Brazzo.


Waar kennen we Brazzo nog meer van? Brazzo kennen we niet alleen van het restaurant in dat prachtige gebouw. Brazzo werd voornamelijk een begrip door de snerttram, de dinertram en de ijstram die je met regelmaat door de stad ziet rijden. In zo'n tram geniet je van heerlijk eten (zoals snert) met bijpassend wijntje, terwijl je door Rotterdam toert. Hartstikke leuk voor de gemiddelde toerist, maar ook voor ons Rotterdammers. De ‘erwtensoep’groene tram rijdt door Rotterdam, terwijl ze iedereen voorzien van een lekkere, warme kop erwtensoep. En ze verschaffen je een heleboel weetjes. Wil je eens iets anders? Er is ook een ijstram in de zomer en daarnaast biedt Brazzo een uitgebreide huwelijksrit, inclusief lekker eten en drinken, maar exclusief het gedoe met volgende auto’s en bijkomende stress. 

Wat is de sleutel tot succes? De kracht van Brazzo ligt toch bij de combinatie van originaliteit en kwaliteit. Omdat ze in Crooswijk zitten moeten ze af en toe wat meer herrie maken om gehoord te worden door de Rotterdammers. Maar dit doen ze bij Brazzo genoeg. Doordat ze zich onderscheiden door de kunst en de exposities hebben ze in al die jaren een vaste clientèle weten te vergaren en de laatste jaren komen daar steeds meer mensen bij. Daarnaast werken ze bij Brazzo altijd met dagverse ingrediënten en staat kwaliteit altijd voorop.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

Pastrami in de Pannekoekstraat bij Lemon’s Deli

Lemon's Deli heeft bekende favorieten zoals (huisgemaakte) pastrami, maar je kan er ook take-away maaltijden of culi-cadeaus halen