Thaise barbecue in het kleinste restaurant van Rotterdam

Mischa en Miranda van Asian BBQ hebben de Moo Kata, een Thaise BBQ, jaren geleden naar Nederland gebracht, naar hun pop-up locatie van Asian BBQ.

11 Nov 2022 Suzanne Noorlander

blogger Met Rotterdamse nuchterheid en een onstilbare trek, vertelt Suzanne verhalen over de lekkerste, leukste, gezelligste en meest bijzondere restaurants en cafés in onze maasstad.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Asian BBQ

Buitenhavenweg 142, Schiedam Maaltijd: Diner Stadsdeel: West Keuken: Thais Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Thaise barbecue in het kleinste restaurant van Rotterdam

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord: een Thaise BBQ. Mischa en Miranda van Asian BBQ hebben de Moo Kata, zoals de BBQ heet, jaren geleden naar Nederland gebracht en hebben ieder jaar een pop-up locatie met hun Asian BBQ. De plek waar we dit keer mogen aanschuiven is bijzonder, het is namelijk het brugwachtershuisje bij de Lage Erfbrug. Je kunt gerust zeggen dat dit het kleinste restaurant van Rotterdam is en wij mochten een avondje heerlijk komen barbecueën. 

Pop-up Asian BBQ 

Eigenaren Mischa en Miranda pendelen al jaren tussen hun huis aan de Nieuwe Binnenweg en het binnenland van Thailand. Want, "het leven is te kort om altijd maar te werken". De ene helft van het jaar, in het najaar en de winter, wonen en werken ze in Nederland en de zomers brengen ze door in het Verre Oosten. Ze zijn verliefd geworden op de cultuur en het eten van Thailand en ontdekken hoe de Thai barbecuet. Het Moo Kata restaurant wordt hun favoriet. De Thaise barbecue is een combinatie van de Chinese hotpot en de Koreaanse barbecue. Hierover verderop meer. Het stel reist door heel Thailand en bezoekt talloze Moo Kata restaurants. Ze leren alles over deze vorm van eten en brengen het concept naar Nederland. Veertien jaar geleden al. Ieder jaar opnieuw openen ze op een andere, bijzondere locatie een pop-up restaurant. En deze keer op een wel hele unieke plek in Delfshaven. 

Het brugwachtershuisje 

Jarenlang sleet, in het piepkleine huisje naast de Lage Erfbrug, de brugwachter zijn dagen door het scheepsverkeer in de gaten te houden en de knoppen te bedienen. Vanachter kogelvrij glas, want het scheen nogal eens spannend te kunnen worden in het ‘Wilde Westen’. Nu is het een één-tafel-restaurant. Het compacte gebouw is gezellig aangekleed en ook buiten zijn wat zitplekken gecreëerd. Mischa staat op de stoep de barbecues aan te steken en van binnen klinkt vrolijke muziek. Bij binnenkomst zien we allerlei Thaise snuisterijen en inderdaad maar één tafel. Een grote, ronde tafel, gevuld met kleurrijk servies en bestek. Er is ruimte voor ongeveer tien personen. Grote kans dat je naast onbekenden zit, maar dat maakt het alleen maar leuker. Miranda en Mischa vertellen dat wanneer er een groep vreemden plaatsneemt, ze dan vrij ongemakkelijk beginnen, maar er al snel gezellig en druk wordt gekletst en gelachen. "Er is zelfs een keer een groep samen de kroeg ingedoken", vertelt Miranda. 

Moo Kata: een Thais eetfeest 


De Thaise barbecue is een blikken mini-barbecue met in het midden een bolling met kleine gaatjes. Daaromheen, als een soort slotgracht, een ring met bouillon. Onder de bolling liggen kolen. Mischa tikt een eitje open in de bouillon en doet wat vermicelli, paksoi en Chinese kool in het kruidige hete water. Op de bolling legt hij een blokje spek. We krijgen een bord met rauwe kip, rosbief, varkenshaas, maar ook garnalen, inktvis, witvis en visballen. De bedoeling is om het vlees en de vis op de bolling te ‘plakken’. Het vet en de smaken die daaruit druipen, vallen zo in de bouillon. Je kunt ook de garnalen en de visballen (die al wel gaar zijn) direct in de slotgracht plonzen. Alles mag. Het vlees en het vis is zeker lekker, maar bokst niet op tegen de soep. Namelijk, hoe meer vlees je grilt, hoe meer sappen er in de bouillon sijpelen en hoe fijner het zoute, smaakvolle umami-water wordt. Van Miranda krijgen wij nog wat witte rijst. Om ernaast te eten, of om je eigen rijstsoepje mee te fabriceren. Ook staan er wat Thaise sauzen op tafel die het helemaal afmaken. Stuk voor stuk zelfgemaakt en onwijs goed. 

Lahpet Thoke 


Een ander hoogtepunt van de avond is de salade die Miranda voor ons maakt. "Ik weet bijna zeker dat je deze nog nooit op hebt", zegt ze. Het is Lahpet Thoke, een Birmese theesalade, gemaakt van gefermenteerde of ingemaakte groene thee die door Miranda en Mischa is meegebracht uit Thailand. Hij is sappig en zoet door de tomaat, lekker crunchy door de pinda’s en mild pittig door de rode peper. Heerlijk en binnen no-time op. Wil je de Thaise BBQ ook eens beleven? Reserveren voor een plekje in het brugwachtershuisje kan tot en met 30 december, maar let op, de plekjes gaan hard! Grijp je mis? Je kunt ook een elektrische Thaise barbecue bij Mischa en Miranda huren voor thuis. Je krijgt dan alles mee: vlees, vis, sausjes, servies, bestek en natuurlijk de barbecue. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Lake Seven: eten en avontuur aan het water

Voor wie even wil ontsnappen uit de stad, maar wel beleving en eten op maat wil, is Lake Seven aan de Zevenhuizerplas de juiste eatertainment plek.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.