Deze zomer hoeven we voor een echt goede Italiaanse pizza de grens niet over. Althans, de landsgrens niet, wel de stadsgrens, naar Barendrecht. Want daar zit sinds kort The Roots, een fine dining pizzeria waar pizzaprofessionals de een na de andere originele pizza uit de oven toveren. De Buik ging langs om te proberen.
Pizza al padellino

Kevin Russo en Giulia Sgueglia, de eigenaren van The Roots, worden bijgestaan door chefs Giusy Grillo en Valentyn Materynskyy, die in Italië en Frankrijk al de nodige ervaring opdeden in topkeukens: Pepe In Grani in Caiazzo, een van de beste pizzeria’s ter wereld, en Michelinsterrenrestaurant Finestra op het Franse Corsica.
Een paar maanden geleden besloten ze om hun expertise naar Nederland mee te nemen en ons kennis te laten maken met de pizza al padellino (letterlijk: uit het pannetje): een pizza die twee keer wordt gebakken, waarbij de bodem eerst tot 80% wordt afgebakken, en na bestelling wordt belegd en verder afgebakken.
Daardoor heeft de pizza een luchtige, fluffy en stevige structuur, anders dan we bijvoorbeeld gewend zijn van een Napolitaanse pizza. Ook bijzonder bij The Roots zijn de toppings, maar daarover later meer, want als amuse krijgen we eerst een "vloeibare" pizza voorgeschoteld.
Klassiek versus modern

In een klein glas krijgen we een gebonden soepje met mortadella, rozemarijn en olijfolie. Qua smaak en romigheid heeft het wat weg van onze Nederlandse koninginnensoep. Kevin vertelt dat we hem in één keer moeten opdrinken. Dat verklaart ook waarom we deze amuse in een shotglas krijgen.
Een van de grootste angsten van de chefs moet zijn dat je als gast met honger van tafel gaan, want na deze amuse krijgen we een enorm knapperige focaccia zo-hup-vers-uit-de-oven op tafel, gevolgd door vier verschillende fritatta di pasta. Eigenlijk zijn het twee soorten fritatta, maar de pizzabakkers van Roots sturen ons beide fritatta dubbel, zowel op klassieke wijze bereid, met gekookte pasta, als op moderne wijze op basis van gepofte pasta.
Bij de Lentebries, met mortadella en erwt, valt vooral de moderne versie op vanwege de bijzondere combinatie van mortadellamouse en erwtjescrème. De Crunchy Capital is een bord pasta carbonara gecomprimeerd tot één kazige en knapperige hap, waarbij vooral de diepe oude-kaassmaak van de herinterpretatie naar meer doet smaken.
Gastronomische pizza's van The Roofs

Maar we zijn verstandig en bestellen geen tweede ronde van deze ideale aperitiefhapjes, want we zijn hier vooral voor die gastronomische pizza’s met ongewone toppings. Eigenlijk lijkt alles ons lekker, dus om keuzestress te voorkomen laten we ons verrassen door Kevin, die die uitdaging enthousiast aanneemt.
En verrast worden we, in positieve zin. De Groen Goud-pizza ziet er bijna te mooi uit om op te eten. Overladen met fris-zachte erwtencrème en verse erwtjes, zilte pancetta en krokante kaasstukken.
En zei Kevin nou echt erwtensoep? Si, deze pizza is een waardige upgrade van de Hollandse erwtensoep, de inspiratiebron van deze combinatie. Ze houden hier wel van een grapje.
Niet quattro maar sei formaggi

Zo blijkt ook als de tweede pizza ten tonele verschijnt. Aan een quattro formaggi doen ze niet, een goede kaaspizza moet hier toch zeker zes soorten kaas hebben. De Say Cheese, met een knipoog naar sei, wat zes betekent in het Italiaans, is een kaasextravaganza van drie soorten oude Nederlandse kaas, twee soorten pecorino en een primosale, een jonge Italiaanse kaas, maar uit eigen Nederlandse keuken.
Als een pan kaasfondue en een pizza een liefdesbaby op de wereld zouden zetten, dan was het deze pizza. Verrassend genoeg proeven we ook een hint van zoete drop, en dat klopt, want de pizza is besprenkeld met zoethoutpoeder. We hadden niks te veel gezegd wat betreft die bijzondere toppings, no?
Culinair hoogstaande pizza's

De vraag is nu: kunnen we na het eten van deze culinaire hoogstanden (een verkleinwoord is hier allerminst op z’n plaats) ooit nog genoegen nemen met een ordinaire pizza funghi?
Waarschijnlijk niet, misschien enkel op een brakke zondag wanneer de lat niet zo hoog ligt. Gelukkig is The Roots goed bereikbaar; tram 5 naar Carnisselande stopt praktisch om de hoek, dus het stillen van pizza cravings is maar een tramritje weg. En Barendrecht is sowieso nog altijd een stuk dichterbij dan Italië.