Walsjérôt, snoepwinkel voor wino’s

De Buik ging langs bij Walsjérôt in Rotterdam-Noord, waar je naast 70 wijnen van de tap geniet van voortreffelijke Spaans-Baskische hapjes en gerechten.

20 Mrt 2025 Niels van Laatum

blogger Niels is een wijnman in hart en lever. Proeft, ervaart en schrijft. Van content voor wijnimporteurs en artikelen in magazines tot zijn eigen boek.

Walsjérôt, snoepwinkel voor wino’s

Dat je voor wijn en gezelligheid naar Walsjérôt moest, dat wist je misschien al. Na de recente, serieuze upgrade van de keuken heb je een extra reden. Naast 70 wijnen van de tap geniet je er van voortreffelijke Spaans-Baskische hapjes en gerechten.

​Intiem zelf je wijn inschenken bij Walsjérôt

Eigenaar Jelle Stelpstra heeft aan het Bentinckplein een mooie zaak opgebouwd en die is er met de nieuwe keuken alleen maar beter op geworden. Laten we met de conclusie beginnen. De sfeer is rustig, intiem bijna. Nodigt uit om te proeven en te snoepen, en daar is ook alle gelegenheid voor. Voor wie er nog niet eerder was - het werkt zo:

Bij Walsjérôt ‘schenk’ je zelf je wijn in. Via een ingenieus tapsysteem aan de linker zijwand van de zaak maak je een keuze uit 70 open wijnen. Met je opgeladen ‘creditcard’ kun je betalen op basis van de prijs per glas en de hoeveelheid die je erin wenst. 

Je kunt kiezen uit een proefglaasje, een half of een heel glas. De wijnen zijn van bovengemiddelde kwaliteit en veelal zeer origineel en zeker niet alledaags. De bubbels gaan dan weer niet door het systeem en bestel je simpelweg per glas.

Wij starten onze avond met de uitstekende champagne van Roger Manceaux. Omdat we houden van proeverijtjes laten we eerste-hulp-bij-wijnvragen Rien van der Meulen ons eenmaal de Brut en eenmaal de Blanc de Noir inschenken bij de eerste hapjes: oesters en croquetas jamon Iberico (de laatste is er ook in een vega-variant met shiitake). Dat belooft!

​Niet-alledaagse wijnen

Het interieur van Walsjérôt is goed gekozen: rond, blauw en goud hebben de subtiele overhand. Barkrukken met en zonder leuning, relatief veel tweetjes, met enkele grotere tafels en zitjes langs de kant.

De gasten zijn divers, maar overwegend jong. Met name dames, zo valt ons op, die op deze woensdagavond serieus werk maken van het kiezen en beoordelen van wijnen. Cheers to that!

Sowieso nemen veel mensen een half glaasje per keer. Slim, dan kun je lekker veel verschillende wijnen proeven. De eerste wijn, helemaal links - we werken van licht en fris, via vol, rond en zwaar richting zoet, helemaal rechts - is een sherry. Zoals gezegd, niet alledaags.

​Inspiratie uit Baskenland

Bij de bar in het midden van de zaak liggen de pintxo’s klaar die regelmatig vers worden aangevuld. Wij bestellen brandade: een getoast broodje met bacalhau en bearnaise, en een portie ter plekke gesneden plakjes jamon Iberico.

We blijven in stijl met een glas manzanilla en dé Baskische witte wijn Txakoli. Die smelt op de tong met de ham, de sherry hangt er een beetje boven maar blijft fris en dapper zichzelf.

Het team van Walsjérôt is ook eigenhandig naar Baskenland geweest om inspiratie op te doen. Dat doen ze goed en het resultaat is ernaar.

Door met de volgende proefglaasjes: witte Châteauneuf-du-Pape en Garganega van Filippi uit Soave. De eerste is kruidig rond en vol, moet nog even landen, en is misschien niet voor iedereen. De tweede is biodynamisch, zuiver en puur. Klasbak.

​Perfecte chimichurri

Ook de hapjes blijven komen. Albondigas en sardines, met een Noord-Italiaanse rode Lagrein en een 12 jaar gerijpte Oostenrijkse Riesling. Goud! Dan vulkanisch rood van Tenerife: licht, kruidig, strak, mineraal, koel, peperig, sappig. Wordt de auteur vrolijk van.

Trouwens, voel je niet verplicht om alcohol te drinken. Ook daar is aan gedacht. Een tafeltje verderop geniet een drietal Spaanse gasten van 0.0-bier, water en thee. No problemo. Wij houden het op water en wijn. Spaans rood uit 2012 van het iconische Viña Tondonia, beroemd vanwege wit en rosé, maar dit is een winnaar in de prijs-kwaliteitwedstrijd. 

Op tafel hebben we ondertussen patatas bravas, goed warm en comfortabel - hooguit een fractie te zout. Ernaast bavette met chimichurri. Slank en rood vlees, dat kauwtechnisch doet denken aan een dubbeldoelkoe. De plakjes hadden van ons dunner gemogen en het vlees malser. De chimichurri is perfect en het totaal past fantastisch bij de Pinotage van het Zuid-Afrikaanse Delheim. De rode Saint-Joseph is strak en sappig maar iets te eigenwijs voor de combo.

​Walsjérôt: dynamisch eten en drinken

We sluiten af met twee nagerechten. Het manchego-ijs met fenegriek en popcorn is een regelrechte mindfuck. Briljant gevonden en al helemaal met de zoete Amontillado-sherry. De Baskische ‘burned’ cheesecake schurkt zich tevreden tegen de zoete Oekraïense wijn van muscat ottonel. Een fles uit 2016, slechts 500 stuks van gemaakt. Deze match had Rien, die de wijn spontaan vanachter de bar tevoorschijn tovert, knap voorspeld.

Als kritische noot vermelden we hooguit, naast het vlees, dat de temperatuur in de zaak een tandje hoger mag. En dat er op het gebied van brood en koffie nog een slag te slaan is. Maar: ‘Het nieuwe luchtbehandelingssysteem werkte nog niet perfect, dat is inmiddels opgelost. Met het brood waren we zelf ook nog niet tevreden. We krijgen nu dagelijks vers desembrood van La Baguetteria. We blijven werken aan verbeteringen.’

Aanschuiven bij Walsjérôt is een actieve, dynamische manier van uit eten en drinken gaan. Met de nieuwe menukaart een ervaring die smaakt naar meer - voor keurige prijzen. En de wijnlat ligt hoog, we zien boven verwachting goede wijnen van bekende en onbekende producenten. Dat biedt spannende keuzes voor beginner tot gevorderde. Haal je hart op.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.