Als je vanaf treinstation Rotterdam Noord de Straatweg richting Hillegersberg af loopt, fietst of rijdt, kom je na ongeveer vijfhonderd meter aan de rechterzijde Zotte Lunch & Diner tegen. Zotte is een à la carte restaurant met een (zeer) uitgebreide wijnkaart. Ik hou van eten en van wijn, dus meer reden had ik eigenlijk niet nodig om Zotte te bezoeken.
Gevestigde naam

René Cieremans is al ruim vijftien jaar de eigenaar van Zotte. Na zo'n lange tijd zou je kunnen zeggen dat het restaurant al een behoorlijk gevestigde naam is. Als je denkt dat dat betekent dat René nu achterover gaat zitten, heb je het mis. “Blijven vernieuwen en blijven investeren”, is zijn motto. Zo heeft de zaak recentelijk een geheel nieuw interieur gekregen. Daarnaast staat René ‘gewoon’ dagelijks in de zaak om de gasten te verwelkomen en te bedienen. Zo worden ook wij bij binnenkomst door René en gastvrouw Hester welkom geheten.
Gevarieerde kaart

Zotte heeft naast de zeer gevarieerde reguliere menukaart ook een Black Angus-kaart. Ik geef aan dat René ons maar moet serveren wat hij ons wil laten proeven, want ik kan zelf zoals gewoonlijk niet kiezen. We spreken nog wel even af dat er geen schelpdieren op tafel mogen komen, omdat mijn metgezel vanwege een allergie dan een hele vervelende avond tegemoet gaat. Geen enkel probleem.
De grote verrassing
We beginnen met een aperitief. Een olijfhouten plank met mooie San Daniele ham, huisgemaakte crostini's, een crème van geitenkaas met honing en gemarineerde olijven komt samen met een glas Cava op tafel. Ik had al zin om te eten, maar dit aperitief doet zijn werk en ik kan niet wachten op het eerste gerecht.

Zeggen dat ik door het eerste gerecht verrast ben is eigenlijk een understatement. Want wat ik absoluut niet verwacht, is dat we sushi krijgen. En toch staat het voor ons neus en wat voor sushi; heerlijke huisgemaakte van verse zalm met een krokantje van sesam geserveerd met wakamé, gember, sojasaus en wasabi die ook echt scherp is. In tegenstelling tot dat slappe wasabi-aftreksel wat je tegenwoordig in menig sushirestaurant krijgt. Dit is leuk! Extra leuk omdat de chef-kok zelf even aan tafel komt om zich voor te stellen en het gerecht te presenteren.
Jonge oudgediende
Ronald Beekhuijzen is de 27-jarige chef-kok van Zotte. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij al een oudgediende in het restaurant. Hij werkt hier namelijk al ruim tien jaar en is begonnen als afwasser. Na het volgen van een opleiding tot kok en verschillende functies in de keuken van het restaurant, geeft hij nu leiding aan de witte brigade. Je kunt dus wel zeggen dat de chef de keuken van Zotte tot in detail kent en precies weet wat de gasten wel en niet willen.
Nieuwe gerechten en vaste klassiekers

Met het tweede gerecht wat we krijgen, blijven we in de Aziatische sferen. Nieuw op de kaart: krokante pekingeend geserveerd met Chinese pannenkoekjes, hoisinsaus, julienne gesneden prei, komkommer, lente-ui en rode peper. Al etende herinner ik me dat ik eigenlijk groot fan ben van pekingeend en hoisinsaus, maar dat ik het veel te weinig eet. Ik geniet van de pannenkoekjes, die ik zorgvuldig heb gevuld met alle ingrediënten en drink er een Australische Pinot Noir bij.

Dat er niet alleen maar nieuwe gerechten op de kaart komen bewijst de volgende gang. René vertelt dat hij dit gerecht simpelweg niet van de kaart durft te halen omdat de gasten het zo lekker vinden. Het betreft een tartaar van yellow fin tonijn geserveerd op een salade van avocado met wasabi-marshmallows en sesamkletskop. Na de eerste hap snap ik wat de gasten bedoelen en waarom dit gerecht op de kaart blijft; de tonijn gaat geweldig samen met de avocado en de zuren in de salade, die op hun beurt ook weer mooi combineren met de Pinot Grigio uit Argentinië die erbij geschonken wordt.
Black Angus

Zoals ik eerder al schreef, heeft Zotte ook een Black Angus-kaart, het laatste gerecht wat we krijgen komt van deze kaart. Gelukkig maar, want Black Angus, tsja, daar hou ik best wel van. We krijgen de Black Angus short rib met huisgemaakte bearnaisesaus en verse groente. Het vlees is perfect gebakken, heeft een mooie roze kleur en is heerlijk mals. Gecombineerd met de wijn, een Cabernet Sauvignon uit Chili dit keer, is dit weer smullen.

Na het Black Angus-feest is het tijd voor het dessert. Een eclair (zacht langwerpig gebakje met zachte vulling) gevuld met banketbakkersroom, gekarameliseerde banaan, chocola en mokka-ijs. Klinkt heel zoet, maar was mooi in balans. Geloof me, ik zou het ook zeggen als het niet zo was.
Ook lunch
Naast dineren, kun je bij Zotte ook lunchen. En al zou de lunch half zo goed zijn als het diner wat ik heb gehad, dan heb je echt helemaal niets te klagen. Maar na een blik op de lunchkaart en met de ervaring die ik nu met Zotte heb in het achterhoofd, verwacht ik ook bij de lunch niets minder dan topgerechten.
Dat je echt niet alleen in het centrum van Rotterdam hoeft te zijn om lekker te eten, dat wist ik natuurlijk al, en Zotte Lunch & Diner is daar weer een heel mooi voorbeeld van. Dus trek je schoenen aan, pak je fiets of je auto, ga vanuit het centrum de Straatweg op, stop bij nummer 114, ga naar binnen, ga zitten en vraag om de menukaart. Of reserveer gewoon even netjes van tevoren (krijg je nog een glaasje bubbels bij aankomst ook).
Thank me later!
Leuk weetje: René Cieremans is naast zijn werk in het restaurant, ook een van de organisatoren van de Broodrooster feesten die in de Cruise Terminal worden gehouden. De eerstvolgende editie hiervan is op 4 november en de kaartverkoop (pre sale) is al begonnen. Check www.broodroosterfeest.nl voor meer info.