Het bruist in Utrecht. Nergens groeit de horeca zo hard als in Utrecht en nergens zal de horeca de komende jaren zo hard groeien. Dat vraagt om een gids om je wegwijs te maken in de Utrechtse foodcultuur. Van midden in de stad tot in alle buurtjes. Van wijnbar tot bistro. Van bevlogen ondernemen tot klassieke ambachten. Welkom bij de Buik van Utrecht.
Gids in de foodcultuur
De groei van Utrecht is belangrijk voor de Buik, maar ook weer niet. Want bij de Buik maken we ons niet zo druk om kwantiteit maar meer om kwaliteit. Niet om aantallen, maar om verhalen. We willen niet compleet zijn, maar juist selectief. We willen onze lezers op weg helpen, gidsen en wegwijs maken in de Utrechtse foodcultuur. Die foodcultuur is enorm aan het veranderen, meer zaken, nieuwe formules, andere vormen van horeca en volgens ons ook: meer kwaliteit.
In de buurt
Kwaliteit begint met mensen die het verschil willen maken. Ondernemers die – zeker in deze tijd – tegen de klippen op blijven ondernemen. Creativiteit die door de stad heen stroomt. Ambachten die worden uitgevoerd zoals dat past bij een stad met zo’n historie. Gastvrijheid waar je voor terugkomt. Al deze dingen zie je ‘in de stad’, maar ook gewoon in je eigen buurtje. Onderschat niet hoe belangrijk het is om een goede koffietent in je directe omgeving te hebben, voor de textuur van de wijk, voor de contacten met je buurtgenoten, voor het niet op kantoor zijn en ook niet thuis zijn. Of gewoon om even te genieten, zonder al te veel moeite.
Vaker erop uit
Het is niet altijd even makkelijk om – in de buurt of in de stad – te vinden wat je zoekt, wat precies bij jou past: die nieuwe wijnbar, dat nieuwe bakkertje, die gouwe ouwe kroeg (is die nou nog van dezelfde eigenaar?), die super trendy rum of streetfood club, die bistro die betere gerechten serveert dan je zou verwachten, die craft brewery waar je eigenlijk voor de sides komt, die ontbijtzaak met de lekkerste bowl, die ook nog gezond is. De ambitie van de Buik is om daarbij te helpen, zodat meer Utrechters er vaker op uit gaan. Vaker genieten, op een toegankelijke manier. Zo bereiken wij onze missie: de foodcultuur van Utrecht vooruit helpen.
Genieten
We zijn jullie graag van dienst. We werken vanuit Utrecht en met Utrechters voor iedereen in Utrecht en schrijven met liefde over de Utrechtse foodcultuur in al haar facetten. Welkom op de Buik. We vinden het geweldig dat je hier bent. Deel ons en onze verhalen, met je vrienden ter plekke in je favoriete zaak of online via je favoriete app. Zo helpen we samen de Utrecht foodcultuur vooruit en genieten we van al het lekkers dat door de Buik gaat.
De groei van horeca in Utrecht
- 39%, daarmee nam het aantal horecazaken toe in Utrecht, over de afgelopen negen jaar. Utrecht staat bovenaan qua horecagroei van de vier grote steden en tweede van alle steden. Voor het eerst passeert Utrecht de keper van 1.000 zaken.
- Utrecht heeft een inhaalslag te maken, want de Domstad heeft nog altijd ‘maar’ 1 horecagelegenheid op 352 inwoners en ligt daarmee ruim achter de andere drie grote steden in de Randstad.
- Daar komt nog bij dat Utrecht van grote steden het hardst groeit: tot 2033 met maar liefst 124.000 mensen, is de voorspelling, dat is maar liefst 33% erbij. Al die mensen willen graag ergens eten, ergens drinken, ergens afhalen, iets thuis laten bezorgen.
- Als we ervan uitgaan dat Utrecht in 2033 on par wil lopen met de vier grote steden, dan zijn het komende decennium nog 800 extra bars, restaurants en cafés “nodig” om de behoefte aan gemak en gezelligheid te stillen. Dat is een groei van bijna 80%.