Restaurant Sterk Water reist gedurende enkele maanden langs verschillende locaties van de Hollandse Waterlinie. Dit toffe concept combineert het beleven van een bijzondere locatie met het serveren van een 5-gangen-diner. Wij brachten een bezoek aan restaurant Sterk Water in Fort Rijnauwen in Bunnik, het grootste fort van de Nederlandse Waterlinie.
Ervaar een bijzondere locatie

Als in de avond de zon al laag staat, komen we aan bij de toegangspoort van Fort Rijnauwen. Normaal is deze gesloten, dus het is extra bijzonder dat de deuren nu wel geopend worden voor bezoekers van reizend restaurant Sterk Water. Over een kronkelend pad lopen we tussen bomen door het wat mysterieuze terrein op. Na een korte wandeling zien we het fort verschijnen, waar we hartelijk worden ontvangen met een welkomstdrankje en de eerste uitleg over Fort Rijnauwen. Met mooie gitaarmuziek op de achtergrond is het vanaf de eerste minuut al sfeervol.
Na de ontvangst gaan we verder met een interactieve wandeling door en over het fort. Onderweg krijgen we steeds meer te weten over waarom Fort Rijnauwen gebouwd is en hoe het werd gebruikt. Dit is op een leuke manier vormgegeven, waarbij er een fijne afwisseling is tussen bijvoorbeeld geschreven bordjes en geluidsfragmenten die je kan beluisteren door het scannen van een QR-code. Ook is er een ruimte met een opgenomen spoken word voordracht over Sterk Water. Extra sfeervol is dat je door de ruimtes van het fort loopt met een lantaarn, omdat er geen verlichting is.
Eten met een verhaal

De wandeling eindigt in de ruimtes van Fort Rijnauwen die voor de gelegenheid zijn omgetoverd tot restaurant. Het eerste wat ons opvalt, is dat het verbazend knus is opgezet. De gasten worden verdeeld over 4 losse zalen, die elke zijn aangekleed met planten en vloerkleden. Op alle houten tafeltjes staat een lantaarn, zoals we eerder in de wandeling tegenkwamen. Hierdoor ervaren we nog steeds de sfeer van het fort, maar is het toch gezellig zitten.
In ons eerste gerecht komen we bramen tegen, waarover ons tijdens de wandeling al was verteld dat deze veel groeien in de omgeving van Fort Rijnauwen. Door de combinatie van deze zoetzure bramen met hele zachte, gerookte biet, was dit gerecht meteen onze favoriet van de avond. Na dit voorgerecht wordt de rest van het menu toegelicht door de gastvrouw. Tijdens het diner komen de gitaristen nog een keer langs en aan het eind van het diner worden we nog verrast als de lampen gedimd worden. We zullen niet te veel verklappen, maar het is Sterk Water goed gelukt om tijdens het hele diner de beleving van Fort Rijnauwen vast te houden.
Lokaal en duurzaam

Naast de bramen uit het voorgerecht, komen in de rest van het diner veel lokale producten terug. We zien bekende namen uit de buurt voorbij komen. Zo is het brood van de Veldkeuken, dat zich bevindt op landgoed Rhijnauwen en zit er geitenkaas van de Geertje’s hoeve uit Vleuten in het menu en witbier van Brouwerij de Leckere.
In het menu is ook aandacht besteed aan duurzaamheid. Er is bijvoorbeeld gekozen om vier van de gangen volledig vegetarisch te maken. In de amuse, die we kregen tijdens de wandeling door het fort, zijn rivierkreeftjes verwerkt. Dit is een exoot in het water rond Fort Rijnauwen en vormt een plaag voor de waterdieren die van nature voorkomen. Perfect om in een amuse te verwerken dus. Na het toetje is het tijd om af te ronden. Waaghalzen kunnen nog even terug de donkere kamers van het fort in lopen om rondvliegende vleermuizen te bekijken, om daarna met een kopje koffie over het kronkelende pad weer terug te lopen naar de bewoonde wereld.
Wil je reizend restaurant Sterk Water ook ervaren?
Sterk Water is nog in Fort Rijnauwen tot en met 30 september en strijkt daarna nog van 5 tot 16 oktober neer in Fort Ruigenhoek.