Bij Forty8 is het plezier in ieder detail voelbaar

Forty8 aan de Biltstraat is een zaak van Amsterdamse allure. Wij spraken met eigenaar Pim Tusveld over wabi-sabi en de Franse gerechten op de kaart.

25 Mrt 2022 Lieke Mooren

blogger Proevend, slurpend, ruikend en nieuwe horeca ontdekkend komt Lieke naar eigen zeggen tot leven.

  • 25 Mrt 2022

Bij Forty8 is het plezier in ieder detail voelbaar

Forty8, de zaak die zijn naam te danken heeft aan het huisnummer op de Biltstraat is aan elkaar geregen met enthousiasme, passie en creativiteit. In de ‘clean’ ogende zaak staat de wabi-sabi filosofie centraal en wordt de overwegend Franse kaart met een eigen twist geserveerd. Chef en eigenaar Pim Tusveld ziet ondernemen als een groot avontuur. “Soms moet je denken, fack it ik doe het gewoon.”

Forty8: van bloemkoolsteak tot rillette


Achter Forty8 zitten geen ingewikkelde formules, maar leeft vooral op enthousiasme, positiviteit en creativiteit. Die passie voor het vak is overal in terug te zien. Van de kaart tot het interieur, overal wordt er een mix gemaakt van klassiek en modern. Zo worden er Franse gerechten geserveerd waarin de puurheid en de smaak van de producten centraal staan maar zijn er hier en daar internationale invloeden in verwerkt. Gerechten die geserveerd worden, zijn onder andere een bloemkoolsteak met crème van knolselderij, salsa verde en hazelnoten. Een rillette de canard met gezouten boter, Amsterdams tafelzuur en zuurdesem toast. En een burrata met tomatenvinaigrette, gepofte puntpaprika, groene olie, za’atar en pane carasau. Er komt zelfs hier en daar een Japans detail terug in de gerechtjes. Er is bijvoorbeeld matcha terug te vinden in de dame blanche maar ook wordt er gewerkt met yuzu, een smaakmaker zoals limoen en citroen.

Wabi-sabi


De Japanse details zijn een knipoog naar het interieur dat geïnspireerd is op de Japanse wabi-sabi filosofie (niet te vergissen met wasabi). Deze draait om het omarmen van eenvoud, authenticiteit en imperfectie. “Daarom hebben wij er bijvoorbeeld voor gekozen om de ‘oude’ ruimte zoveel mogelijk intact te houden”, vertelt Pim. “Door gebruik te maken van natuurlijke materialen en kleuren is er een warme huiskamersfeer gecreëerd. Het interieur heeft mede door de Franse vintage Thonet stoelen, de 200 jaar oude olijfbom en de beige kleur van de wanden een mediterraan gevoel gekregen.”

Brakke Zondag brunch 27 Maart

Het succes van Forty8 is ook voor Pim een positieve meevaller. “In het begin was het namelijk nogal spannend”, vertelt hij. “Na een paar maanden, toen het net begon te lopen, moesten we door corona alweer dicht. Nu we weer open zijn is het gelukkig weer goed gaan lopen en is het zelfs drukker dan gedacht.” Het succes wordt nu zelfs uitgebreid naar een pop-up samen met de mannen van Sec, die natuurwijnen verkopen. “Het gaat de Brakke Zondag Brunch heten waarbij zij zorgen voor de drank en ik voor het eten”, vertelt Pim. Deze initiatieven staan voor de speelsheid en het enthousiasme wat duidelijk voelbaar is bij Forty8. Wat ons betreft een reden voor een bezoekje.



Chef Pim voor de deur van Forty8

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Atithi: authentiek Indiaas in een modern jasje

Bij restaurant Atithi geniet je van echt Indiaas eten met een moderne twist.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

De Apotheek: nieuwe trekpleister bij Utrecht CS

Ontdek Apotheek Utrecht: een bijzonder restaurant waar gastronomie en historie samenkomen. Hier kom je zeker terug voor een herhaalrecept.