Forty8, de zaak die zijn naam te danken heeft aan het huisnummer op de Biltstraat is aan elkaar geregen met enthousiasme, passie en creativiteit. In de ‘clean’ ogende zaak staat de wabi-sabi filosofie centraal en wordt de overwegend Franse kaart met een eigen twist geserveerd. Chef en eigenaar Pim Tusveld ziet ondernemen als een groot avontuur. “Soms moet je denken, fack it ik doe het gewoon.”
Forty8: van bloemkoolsteak tot rillette

Achter Forty8 zitten geen ingewikkelde formules, maar leeft vooral op enthousiasme, positiviteit en creativiteit. Die passie voor het vak is overal in terug te zien. Van de kaart tot het interieur, overal wordt er een mix gemaakt van klassiek en modern. Zo worden er Franse gerechten geserveerd waarin de puurheid en de smaak van de producten centraal staan maar zijn er hier en daar internationale invloeden in verwerkt. Gerechten die geserveerd worden, zijn onder andere een bloemkoolsteak met crème van knolselderij, salsa verde en hazelnoten. Een rillette de canard met gezouten boter, Amsterdams tafelzuur en zuurdesem toast. En een burrata met tomatenvinaigrette, gepofte puntpaprika, groene olie, za’atar en pane carasau. Er komt zelfs hier en daar een Japans detail terug in de gerechtjes. Er is bijvoorbeeld matcha terug te vinden in de dame blanche maar ook wordt er gewerkt met yuzu, een smaakmaker zoals limoen en citroen.
Wabi-sabi

De Japanse details zijn een knipoog naar het interieur dat geïnspireerd is op de Japanse wabi-sabi filosofie (niet te vergissen met wasabi). Deze draait om het omarmen van eenvoud, authenticiteit en imperfectie. “Daarom hebben wij er bijvoorbeeld voor gekozen om de ‘oude’ ruimte zoveel mogelijk intact te houden”, vertelt Pim. “Door gebruik te maken van natuurlijke materialen en kleuren is er een warme huiskamersfeer gecreëerd. Het interieur heeft mede door de Franse vintage Thonet stoelen, de 200 jaar oude olijfbom en de beige kleur van de wanden een mediterraan gevoel gekregen.”
Brakke Zondag brunch 27 Maart
Het succes van Forty8 is ook voor Pim een positieve meevaller. “In het begin was het namelijk nogal spannend”, vertelt hij. “Na een paar maanden, toen het net begon te lopen, moesten we door corona alweer dicht. Nu we weer open zijn is het gelukkig weer goed gaan lopen en is het zelfs drukker dan gedacht.” Het succes wordt nu zelfs uitgebreid naar een pop-up samen met de mannen van Sec, die natuurwijnen verkopen. “Het gaat de Brakke Zondag Brunch heten waarbij zij zorgen voor de drank en ik voor het eten”, vertelt Pim. Deze initiatieven staan voor de speelsheid en het enthousiasme wat duidelijk voelbaar is bij Forty8. Wat ons betreft een reden voor een bezoekje.

Chef Pim voor de deur van Forty8