Het biercafé van Oproer Brouwerij herrijst

De brand in het CAB-gebouw aan de Cartesiusweg betekende het einde voor het biercafé van brouwerij Oproer. Althans voorlopig, want de bierbazen laten zich niet uit het veld slaan.

5 Okt 2021 Rosa van den Driesche

blogger Rosa is jurist, een echte koffieleut en altijd te porren voor een koud biertje op het terras. Hoe haar ideale borrelplank eruit ziet? Een combinatie van goede kaas, charcuterie en uiteraard bitterballen.

Het biercafé van Oproer Brouwerij herrijst

Zeg je Oproer, dan zeg je brand. Bij menig Utrechter ligt de brand in het CAB-gebouw aan de Cartesiusweg begin dit jaar nog vers in het geheugen. Voor het biercafé van craft beer brouwerij Oproer betekende dit het einde. Een flinke klap voor de bierbazen van Oproer, maar ze laten zich niet uit het veld slaan: Café Oproer herrijst uit zijn as.

Samensmelting van twee brouwerijen

Oproer Brouwerij is ontstaan door een samensmelting van de twee brouwerijen RUIG en de Rooie Dop. Mark Strooker en Bart-Jan Hoeijmakers staken de koppen bij elkaar om zo creatief mogelijk te brouwen en zo spannende, uitdagende bieren op de markt te brengen. Zo hebben zij een glutenvrij bier: Against the grain (vernoemd naar het vijfde studioalbum van de Amerikaanse band Bad Religion), maar ook een Ginger Brett (een wild sour ale met gember).

Vegan-friendly

In hun zoektocht naar mooie bieren struinden ze elk bierfestival in binnen- en buitenland af. Op deze festivals bestond het eten voornamelijk uit vlees. Bart-Jan is vegetariër en moest het dan doen met wat sla en patat. Dit kan anders, dachten de heren. Bier kan net zo goed gecombineerd worden met vegan bites. Zodra het nieuwe biercafé geopend is, kan je hier dan ook terecht voor bieren met 100% veganistische gerechten. Hiervoor hebben zij al een keer de Vegan Awards 2016 gewonnen voor het beste vegan-friendly restaurant van Nederland, dus met die gerechten komt het zeker goed.

Brouwerijen en buurtcafé


Het nieuwe biercafé - wat nu nog in aanbouw is - komt in Overvecht, maar het brouwen doen ze een stukje verderop. Bij binnenkomst zie ik gelijk de grote biertanks mij welkom heten. Om de hoek staan houten vaten te rijpen. Ik krijg een uitgebreide uitleg over het proces en het experimenteren met fruit, hop en gisting. Het enthousiasme spat ervan af: elk biertje dat voorbij komt heeft een eigen verhaal met een bijpassend etiket. Hier is gewoon goed over nagedacht. Zo zijn veel van de bieren, net als de gerechten, vegan. Niet helemaal verrassend, want liefde voor mens, dier en milieu heeft Oproer hoog in het vaandel. Deze belangrijke waardes willen zij in het nieuwe biercafé als vast meubilair: een verbindende factor in de wijk, waar iedereen welkom is om te genieten van een lekker biertje met allerlei vegan opties.

Crowdfunding voor wederopbouw

Het nieuwe biercafé wordt door middel van crowdfunding opgebouwd. Op dit moment staat de teller op 291.000 euro. Toch kunnen zij nog wel wat extra steun gebruiken. Nadat de crowdfunding 100% is behaald, wordt de rest ingezet voor het uitbreiden van de brouwerij, zodat er genoeg bieren kunnen worden gebrouwen voor het café. Wil jij deel uitmaken van de wederopbouw klik dan hier voor meer informatie.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: broodjes zijn de nieuwe trend in Amsterdam

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over de beste broodjes in Amsterdam.

De favoriete borrelplekken van Ronald Giphart

In de papieren horecakrant van de Buik vertellen 25 horecaliefhebbers wat hun favoriete plekken zijn in Utrecht, deze keer is dat Ronald Giphart.

Uit ons magazine: interview met Maksut Aşkar

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Anatolische chef Maksut Aşkar.