Ben je een fan van Restobar Rosie? Dan zul je de petieterige eet- en wijnbar PJAY van Jac Rijks en Yora Galjaard ook fijn vinden, zeker als je niet van reserveren houdt. Gewoon langslopen en toeslaan als je een plekje ziet.
Ben je een fan van Restobar Rosie? Dan zul je de petieterige eet- en wijnbar PJAY van Jac Rijks en Yora Galjaard ook fijn vinden, zeker als je niet van reserveren houdt. Gewoon langslopen en toeslaan als je een plekje ziet.
De opening nam nogal wat tijd in beslag omdat de vergunningen op zich lieten wachten. Ook was er gedoe over de oorspronkelijke naam. Polly, een verwijzing naar de Britse gitariste en singer-songwriter Polly Jean Harvey (PJ Harvey), werd om die reden PJAY gedoopt. Na stilletjes te zijn begonnen, begint de eet- en wijnbar aan de Biltstraat lekker te draaien. In meerdere opzichten: net als in Restobar Rosie - de grote zus aan de overkant - speelt muziek een belangrijke rol.
We zijn er vroeg bij: eigenaren Jac Rijks en Yora Galjaard doen niet aan reserveren. Dat is deels een verademing in de horeca, waar je tegenwoordig weken tevoren moet weten waar en wanneer je wilt eten, maar je moet wel op tijd zijn. Gelukkig is PJAY donderdag tot en met zondag vanaf drie uur ’s middags open: je vindt altijd wel een plekje.
Even voor zessen schuiven we deze vrijdagavond aan in het karakteristieke hoekpand met aan beide kanten ramen en over de hele breedte zitbanken, waardoor je ook als passant iets meekrijgt van de gezelligheid en de sfeer. Bij mooi weer is er rondom een terras. Ook op, zo zegt Galjaard, ‘’dat ene plekje waar altijd zon staat aan de Wittevrouwensingel.’’
PJAY is klein en eenvoudig ingericht met een hoefijzervormige bar in het hart van de zaak en, net als Rosie, een deels open keuken. Rijks hanteert een wisselende kaart (met witte lipstick op een spiegel geschreven) en serveert gerechtjes als schol met mosselen en een op het oog simpele tortilla, maar dan wel op geheel eigen wijze.
Wij beginnen met een schaaltje olijven en een glas champagne en vragen ons of af of die gerechtjes passen op ons kleine bijzetkrukje. Dat blijkt inderdaad niet altijd te lukken maar er is altijd nog ruimte tussen ons in op de bank. Daar doen we niet moeilijk over. In mediterrane landen vinden we zoiets charmant dus hier ook.
Wat bijdraagt aan de losse sfeer in PJAY is de mix aan relaxte muziek en relaxte gasten. De een komt voor een goed glas wijn met een bordje charchuterie, de ander wil alle gerechtjes van de spiegel proberen.
Pompoen met judasoren
De rode biet met kimchi-mayo, een combinatie die we nog niet kennen, is erg lekker, net als de ansjovis met broodkruim en gele paprika en bosui. De kalfstong slaan we over. Wel proberen we de pompoen met judasoren (vleeskleurige paddenstoel), ook een geslaagd experiment.
Maar het gelukkigst worden we van de organic Gamay Coteaux Bourguignons die Galjaard erbij schenkt. De wijn van domaine de La Petite Empreinte, geschonken uit een magnumfles, vraagt om meer gerechtjes en nog een glas. Na kort overleg blijven nog heel even plakken in PJAY.
We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over de holistische cuisine.
We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over de beste broodjes in Amsterdam.
In de papieren horecakrant van de Buik vertellen 25 horecaliefhebbers wat hun favoriete plekken zijn in Utrecht, deze keer is dat Ronald Giphart.
Geniet van de volgende voordelen: