De Buik geeft een voorproefje van meer dan 15 restaurant-openingen in Utrecht. Deels staan die later dit jaar op het menu van de Domstad, deels zijn het horeca-bedrijven die recent zijn geopend. Van tapastenten en hotspots waar je kunt borrelen tot een plek voor Taiwanees geschaafd ijs. Utrecht wordt dit jaar nóg lekkerder!
Hoewel het van onderstaande adressen redelijk zeker is dat ze zullen openen, is niet alles 100 procent zeker. Dat hoort bij de horeca: pas als alles in kannen en kruiken is, weten we of we echt kunnen proosten op en bij al die nieuwkomers.
Wil je niets van de openingen van 2025 missen? Volg ons dan op Instagram of schrijf je in voor onze nieuwsbrief, onderaan deze pagina.
Utrechtse restaurantopeningen van 2025
Onderstaand beginnen we met twee toppers die net de deuren geopend hebben, daarna volgens vooral restaurants die nog gaan openen en een enkele heropening (na een verbouwing).
Paloma

Sinds januari heeft Utrecht er een nieuw Spaans getint adres bij: Paloma, in een iconisch pand aan de Mariaplaats. Dit tapascafé is het nieuwe paradepaardje van de familie achter Ruby Rose. Alles draait er om ambacht en kwaliteit: de tapas zijn huisgemaakt, het brood wordt vers gebakken en de pizzette’s komen uit een traditionele oven. Aan de visbar staat de vangst van de dag centraal. Het live entertainment is net zo belangrijk als het eten, of het nu gaat om zwoele gitaarklanken of opzwepende flamenco. Voor een goed glas wijn, sangria of de signature Paloma cocktail en livemuziek kun je elke dag terecht.
We schreven al eerder over de opening van Paloma.
Rooie Nel

Rooie Nel - een moderne bistro - is ook in januari geopend. In het monumentale pand van Het Vechthuis aan de Jagerskade, naast de iconische Roode Brug, serveert het restaurant Franse klassiekers met een moderne twist. Of je nu voor vis, vlees of vegetarisch kiest, je geniet er van culinaire hoogstandjes, natuurwijnen en een flinke dosis gastvrijheid. Het sfeervolle interieur en het terras aan het water maken de eetervaring compleet. Wat Rooie Nel zo bijzonder maakt? Alles is er vét lekker en lekker vet, zoals de horeca-ondernemers zelf zeggen. Rooie Nel is het resultaat van de passie van Joep, Kimmarah en Marlou, bekend van De Pomp.
We spraken met Kimmarah over de opening en het concept.
Léo Léo

Léo Léo, sinds februari aan de
Twijnstraat, mixt de sfeer van een
Parijse bistro met de warmte van een bakkerij en een plek om lekker te
overnachten. Van ontbijt tot diner serveert chef Thijs Calandra Franse klassiekers in een vernieuwend jasje, zoals
zeebaarstartaar met zee-egel mayonaise en haringkuit. De drijvende krachten achter deze culinaire aanwinst zijn Thijs, Richelle van Dinter en de Nieuwe Garde Horeca Groep, bekend van
Sevilla en
Osteria Emilia, ook plekken waar goed eten en ongedwongen gezelligheid de hoofdrol spelen.
Twijnstraat 58
Maresia
De Nieuwe Garde Horeca Groep heeft nóg een nieuwe aanwinst: juni 2025 opent Maresia aan de
Ganzenmarkt. Deze
Mediterranean wine & seafood bar focust op
verse vis en verfijnde vegetarische gerechten, een concept dat volgens de groep nog ontbreekt in Utrecht. Na Sevilla, Osteria Emilia en Léo Léo, wordt nu ook het pand van het voormalige Stan Utrecht nieuw leven ingeblazen. Wordt verwacht: een sfeervolle plek waar de smaken en gastvrijheid van het Middellandse Zee-gebied centraal staan.
Ganzenmarkt 16A
POLLY

April 2025 openen Jac Rijks en Yora Galjaard het zusje van
Restobar Rosie. Aan de Biltstraat 1 komt POLLY, een wijnbar en werkplaats waar
fermentatie en
brood bakken centraal staan. Wat hun toekomstige gasten kunnen verwachten? In ieder geval bijzondere bieren, (natuur)wijnen, perfect gerijpte kazen,
charcuterie én een ongedwongen sfeer.
Wil je al iets meer weten? Lees dan ons artikel over de geplande opening van Polly.
Kadet
Begin maart opent een microbakkerij in de Vechtclub XL, waar ambacht en kwaliteit voorop staan. Verwacht vers desembrood, boterzachte croissants en heerlijk zoet gebak, allemaal met zorg en vakmanschap bereid. Een nieuwe hotspot voor liefhebbers van écht goed brood! De bakker van Kadet heeft jarenlange bak-ervaring, onder meer bij Das Brot in Rotterdam, dus onze verwachtingen zijn hooggespannen.
Europalaan 2B
Bocata
Sinds januari heeft de Loeff Berchmakerstraat er nog een authentiek Spaans zaakje bij: Bocata, gerund door Jesús die van oorsprong Spaans is. De naam zegt het al: bocata betekent ‘groot broodje’ in het Spaans en dat is precies wat je hier zult vinden: rijk belegde bocadillos met manchego, serranoham en tortilla. Verder serveert Jesús paella, tapas en pinchos, allemaal met de hand en met liefde bereid. Na jarenlange ervaring in Utrechtse zaken als Vintage, Zies en Kippig, koos hij voor een eigen plek waar hij zijn gasten laat kennismaken met de smaken van Spanje.
Loeff Berchmakerstraat 30
Dikke Dries Deli

De Nieuwe Dikke Dries aan het Oudkerkhof is een niet te missen plek in Utrecht. Al jarenlang is het een favoriete locatie voor Utrechters van allerlei pluimage, die hier genieten van een goed glas. In 2025 wordt er iets nieuws aan toegevoegd: Dikke Dries Deli. Gelegen naast de vertrouwde Dikke Dries, zal de deli een smakelijke selectie van ambachtelijke broodjes, koffie en heerlijke delicatessen bieden uit Utrecht en omstreken. Verse producten van hoge kwaliteit voor een eerlijke prijs. Wanneer het precies open gaat is nog niet helemaal duidelijk. We houden je op de hoogte!
Miracolo
In het Wonderwoods complex, op de hoek van de Jaarbeursboulevard, opent begin 2025 Miracolo. Deze
luxe Italiaanse horecazaak heeft een langjarige huurovereenkomst getekend en is de eerste huurder van de plint in Wonderwoods. Bij Miracolo kun je straks genieten van a
mbachtelijk bereide broodjes, verse smoothies, koffie en gebak.Jaarbeursboulevard 256
Union House

Begin september opent Union House Utrecht officieel haar deuren. Op deze unieke locatie, in het voormalige Tivoli-complex aan de Oudegracht, komt een restaurant, wijn- en cocktaillounge, binnentuin en een private dining ruimte.
Na bijna tien jaar leegstand wordt het iconische poppodium nieuw leven ingeblazen. De grote zaal wordt een podium voor cabaret en live muziek, terwijl op de bovenste verdiepingen een boetiekhotel komt met 46 kamers. Peter-Paul Swijnenburg en Lieke van Herpen geven, in samenwerking met lokale ondernemers, het pand een duurzame en eigentijdse invulling die de rijke geschiedenis eer aandoet.
Oudegracht 245
Vegan Pizza Bar
De Vegan Pizza Bar, het succesvolle concept in Den Haag en Rotterdam van Thijs van Woerkom en Pim Baljon, gaat uitbreiden naar Utrecht. Mei 2025 opent hun nieuwe vestiging aan de Jaarbeursboulevard, waar je kunt genieten van
creatieve vegan pizza’s. Het restaurant krijgt 55 en op het
terras komen 20 zitplaatsen.
Jaarbeursboulevard 246
De Apotheek
De Apotheek wordt de nieuwe hotspot in het
hart van Utrecht: aan de Catharijnesingel, op nog geen vijf minuten lopen van Utrecht Centraal. De verwachting is dat vanaf eind februari de eerste gasten worden verwelkomd. De Apotheek moet
the place to be worden, de plek waar ‘het’ allemaal gebeurt. Je kunt er straks gezellig afspreken met vrienden of naar een
bruisende borrel met DJ’s. Daarnaast is de zaak een
distillery. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de ‘heilzame’ Apotheek.
Catharijnesingel 57
Besties
Sinds januari zit aan de Kanaalstraat de eerste ‘ladies only’ lunchroom met de toepasselijke naam Besties. Eigenaresse Ibtissam Bendadi zag een gat in de markt en besloot een plek te creëren waar vrouwen zich volledig op hun gemak kunnen voelen. Besties staat voor een gezellige sfeer waar je kunt genieten van heerlijke koffie, brunchgerechten en huisgemaakt gebak.
Kanaalstraat 78
9ijs
Aan de Potterstraat, tegenover Bibliotheek Neude, opent 9ijs een winkel van een Taiwanees streetfoodconcept dat ooit begon als foodtruck. De initiatiefnemers zijn een stel met Taiwanese en Nederlandse roots. Ze raakten geïnspireerd tijdens een reis door Taiwan waar ze de verfrissende smaak van geschaafd ijs ontdekten. Dit ijs, gemaakt van koe- of sojamelk, heeft een sneeuwachtige textuur en je kunt kiezen voor allerlei spannende toppings.. Wanneer de winkel opent, is onduidelijk. Op hun Instagram-pagina is in elk geval te zien dat er flink wordt geklust.
Potterstraat 14
Heropening Njudame
Deze Italiaanse foodcorner aan de Oudegracht is onlangs volledig gerenoveerd. Na een soft opening is het zaakje sinds kort écht open zodat gasten weer volop kunnen genieten van Italiaanse delicatessen, broodjes en cocktails.
Oudegracht 210
Aanvullingen
Heb jij nog tips over openingen voor komend jaar of hebben wij iets over het hoofd gezien, laat het ons weten via de mail: utrecht@debuik.nl.
En vergeet je niet in te schrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief, dat kan makkelijk hieronder.