De naam is een (vette) knipoog naar zowel de Rode Brug als het Zandpad, de vroegere rosse buurt van Utrecht. Aan de Jagerskade in Oost is een week geleden Rooie Nel geopend, een ‘moderne bistro’ waar je, zoals de eigenaren zelf zeggen, ‘vet lekker’ en ‘lekker vet’ kunt eten.
Nieuw leven voor het Vechthuis

"Ooit was dit de belangrijkste goederenroute naar de stad", zegt Kimmarah Beeuwkes die het zestiende-eeuwse Vechthuis nieuw leven wil inblazen, samen met Marlou Kleijne en Joep de Jong. Het drietal, bekend van restaurant De Pomp dat half maart definitief sluit, is op de goede weg.
Bewoners van de Utrechtse wijk Ondiep en voorbijgangers reageren enthousiast op de nieuwe horeca langs de groene doorfietsroute. De Rode Brug, met z’n ronde en gekromde vormen, is de verbinding met het pas geopende Rooie Nel, op tien minuten trappen van het centrum.
Moderne bistro
Het voormalige party- en congrescentrum aan de Vecht is getransformeerd tot een café-restaurant met zestig zitplaatsen - type: ‘moderne bistro’ – met een voor- en achterhuis. Op de originele stenen vloer zijn tafels gerangschikt rond de niet werkende, maar sfeervol verlichte open haard. Een paar treden hoger is de open keuken die zo toegankelijk dat je (bijna) aandrang krijgt om mee te koken.
Het zorgt ervoor dat je als gast, vanaf de banken langs het raam, culinair entertainment krijgt voorgeschoteld. Kimmarah, schouderophalend: "Als er een pannetje omvalt, so be it. Hier wordt écht gekookt."
Rijksmonument

Studio Strolenberg heeft zowel de naam en het concept als het interieur bedacht. Kimmarah: "Rooie Nel is een Rijksmonument. Van daaruit is Eva Strolenberg gaan bouwen. Ze heeft een vertaalslag gemaakt van de plek en van het pand. Het oude plafond bijvoorbeeld is gebleven en ossenbloedrood geverfd, maar bij de inrichting is gebruikt van lichte kleuren en zachte materialen in combinatie met rvs en hout."
Borrels, diner, vergaderingen in het kolfhuis

De zolderverdieping van Rooie Nel, met z’n puntdak in originele staat, kan worden afgehuurd voor borrels en diners. En dan is er het prachtige oude Kolfhuis naast Rooie Nel: dat wordt opgeknapt voor vergaderingen. Kimmarah:
"Kolf was een baanspel, een soort voorloper van hockey. De oude vloer, met cijfers erin, en de vele ramen blijven behouden. Het enige moderne is een pantry waar je je eigen koffie en thee kunt zetten."
Lekker vet
Blijft over de vraag wat er nu zo ‘lekker vet’ is bij Rooie Nel. Een blik op de dinerkaart zegt genoeg: het veelvuldig gebruik van beurre blanc (bij de rode biet, bij de langoustines) en beurre noisette (bij de tarbot) - oftewel boter - is een vast gegeven in de Franse keuken.
‘Modern’ in Utrechtse nieuwste bistro zijn dan weer uitstapjes naar, bijvoorbeeld, de Hollandse keuken. Zo staat er een good old garnalencocktail op het menu en, bij de desserts, huisgemaakte advocaat. Wat betreft de lunch: die strekt zich uit van uiensoep en croûte tot pain perdu (wentelteefjes).
Dat maakt nieuwsgierig: lees binnenkort de restaurantreview over Rooie Nel op de Buik.