Op het menu: Utrecht's nieuwe restaurants van 2024

Wij zetten meer dan 15 opmerkelijke restaurantopeningen voor 2024 op een rij. Lees mee om te kijken wat er komend jaar gaat spelen in de Utrechtse horeca.

Op het menu: Utrecht's nieuwe restaurants van 2024

De Buik neemt je mee op een voorproefje van meer dan 15 restaurantopeningen in de Domstad. Deels staan die voor dit jaar in Utrecht op het menu en deels zijn ze recent geopend. Van Italiaans genot tot gezellige barervaringen, het slurpen van ramen en het proeven van unieke 'fusion' gerechten, staat Utrecht dit jaar weer klaar om je smaakpapillen te verwennen. 

Hoewel we verwachten dat de meeste besproken zaken (redelijk) zeker hun deuren zullen openen in het komende jaar, blijft de volledige bevestiging nog even uit tot dat we kunnen proosten op de feestelijke onthullingen. 

Wil je niks van de openingen van 2024 missen? Volg ons dan op Instagram of schrijf je in voor onze nieuwsbrief, onderaan deze pagina. 

Utrechtse restaurantopeningen van 2024

Osteria Emilia 

Op 16 december opende het Italiaanse zusje van Sevilla haar deuren aan de Oudegracht, gehuisvest in een eeuwenoude werfkelder. Bij Emilia staat niet alleen een traditioneel menu centraal, maar vooral het delen van gerechten, perfect passend bij hun motto: eten is bedoeld om te verbinden en te genieten. Alle gerechten worden bereid met producten uit Italië en geserveerd op met de hand beschilderd Italiaans keramiek. ​

​Bar Bet 


Bar Bet, geopend op de oude plek van Jonkheer de Ram aan Het Wed, biedt een informele sfeer, veel wijn en kleine gerechten. Kies je eigen gerechten of laat je verrassen door de chef met een viergangenmenu. De keuken opent om 17:00 uur, maar tot die tijd zijn er barhapjes beschikbaar. 

Met een 'geheim restaurant' boven, uitzicht op de Dom en altijd tafels voor spontane bezoekers, streeft Bar Bet naar een gezellige en ongedwongen ervaring. Uniek gelegen in een iconisch horecapand, met een historische vergunning die teruggaat tot 1816.

​Sanju Ramen Domtoren


Op de oude locatie van Blue Bar 1 op de Donkere Gaard, is Sanju Ramen begin 2024 met zijn tweede locatie geopend. De tweede vestiging lijkt officieel Sanju Ramen Domtoren te heten. Het pand waarin het zich zal bevinden heeft de afgelopen vijf jaar drie nieuwe eigenaren gehad: laten we hopen dat Sanju Ramen langer blijft dan de vorige concepten.

​ANNA Pancakes 

ANNA Pancakes overweegt een vierde vestiging te openen op het Vredenburgplein in Utrecht, waar voorheen Howie Rolls kort gevestigd was. Momenteel wachten ze op goedkeuring voor de vergunning. Het is nog onbekend of de menukaart en het concept hetzelfde zullen zijn als bij de andere vestigingen en wanneer het precies zal openen, moeten we nog even afwachten.

Restaurant Heimat 


In april 2024 opent chef Niels van Zijl, voormalig chef van restaurant DeZusters in Maarssen, restaurant Heimat aan de Biltstraat. Het wordt een fine-dining restaurant met als concept een wisselend menu geïnspireerd op de natuur. Het interieur is ontworpen door Manon de Groot en het team zal gebruik maken van een lokaal geworteld netwerk van producenten en makers. Dit sluit aan bij de naam van het restaurant, die verwijst naar de emotionele band die men heeft met de geboortegrond of een plek waar men zich thuis voelt.

​De Klub 

Aan het Vredenburg 26 opent dit jaar de nieuwe locatie van De Klub. Het pand bevindt zich recht tegenover Tivoli Vredenburg en was voorheen een amusementhal die al 25 jaar niet meer in gebruik was. Dit is een van de opvallendste openingen voor komend jaar en de crowdfunding voor de verhuizing en verbouwing van het pand was in notime overtekend. 

We hebben er alle vertrouwen in dat gastvrouw Lisa en chef-kok Jasper dit nieuwe pand zullen omtoveren tot een plek waar iedereen zich thuis voelt in Utrecht met het Klubgevoel. 

​Pitot 

In het begin van 2024 verwachten we de officiële opening van Pitot, een populaire corona pop-up take away, op een vaste locatie aan de Vleutenseweg 95. Het wordt een Oosters-Mediterrane restobar met een gigantische bar en open keuken. Eigenaren Stijn Campman en Tjarco Giezen, beide bekend van restaurant Luc, presenteren een menu dat zich uitstrekt van de middag tot de avond, geïnspireerd door Mediterrane landen en vol kleine gerechten. 

Verder introduceren ze een steenoven voor het bereiden van zuurdesem flatbreads met diverse toppings. Hun focus op cocktails en wijnen zal het Oost-Mediterrane gebied in de schijnwerpers zetten, met experimenten met diverse ingrediënten. Nog even geduld, want momenteel wachten ze nog op de vergunning van de gemeente.

​Takumi Ramen 


Ook aan het Vredenburg opent binnenkort een vestiging van Takumi Ramen, reeds bekend van meerdere locaties in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Hier kun je terecht voor diverse ramen-gerechten en Japanse soul food.

Lees Noodlebar Takumi strijkt neer op de West-Kruiskade als je alvast wilt sfeerproeven. 

​Kotoya Utrecht Ramen 

Ramen is helemaal in opkomst in Utrecht, want in 2024 opent Utrecht Ramen ook haar deuren aan de Willemstraat, waar eerder ook de Ramen Brothers gevestigd waren. Behalve de locatie, hebben ze nog niet heel veel prijsgegeven en houden het spannend. 

Imōto Ramen 


Met Imoto Ramen staan er nog 3 nieuwe ramenrestaurants op de planning. Sanju is onlangs geopend, waarmee het totale aantal nieuwe restaurants op 4 komt. Imoto zal worden gevestigd aan de Lange Nieuwstraat, niet ver van Jus & Pepper, dat ook binnenkort opent. Imoto Ramen wordt gerund door dezelfde eigenaren als het Japanse restaurant Fusion in Gorinchem. Volgens de eigenaresse zal het restaurant zeer binnenkort zijn deuren openen.

​Blend House 

Genesteld in het hart van Utrecht, op de Voorstraat in het voormalige pand van Kippig, vind je het pas geopende Blend House. Het is een Indiaas fusion fine dining restaurant met een uitgebreide kaart van innovatieve cocktails, zoals de Masala Chai Sour. 

De eigenaren, Abhi en Nana, met achtergronden in IT en marketing, besloten de corporate wereld te verlaten en hun culinaire reis te beginnen. Ze willen dat elke hap die je neemt een verhaal vertelt met veel kleur en aroma's. Het interieur straalt een natuurlijke en groene ambiance uit. 

SBF Chicken door ​SOJU Bar


Er zijn plannen om een nieuw concept gelieerd aan de formule van SOJU Bar te openen in het voormalige pand van Yoghurt Barn aan de Vinkenburgstraat. SOJU Bar is al bekend in Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven en Antwerpen vanwege zijn "Korean fried chicken" en natuurlijk soju, de meest gedronken gedistilleerde drank ter wereld. Zoals het er nu uitziet, zal de  kunnen we binnenkort in Utrecht van deze hype genieten, zij het in een iets laagdrempeligere versie.

Voor een goed beeld lees alvast: Bij SOJU bestel je een echte Koreaanse sojubomb of So ju like fried chicken?

​The Madras Diaries 

In Leidsche Rijn hebben we vernomen dat er op de plek van Alan & Pim’s een vestiging van The Madras Diaries komt, een naam die al bekend is in Amsterdam. The Madras Diaries staat bekend om hun eigentijdse benadering van authentieke Zuid-Indiase keuken en hun kenmerkende cocktails en mocktails. Centraal in hun concept staan recepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

​EKMEKCI 


Aan het Stationsplein, met ingang in Hoog Catharijne, opent binnenkort een vestiging van de Ekmekci-keten. Deze franchise heeft al meerdere locaties door heel Nederland. Ze zijn vooral bekend om hun specialiteit, de gözleme: een gevulde yufka (deeg) die gegrild wordt met kaas en verse ingrediënten naar keuze. 

​Kaffeetaria 

Sinds kort heeft Kaffeetaria een nieuwe vestiging aan de Laan van Nieuw Guinea in Lombok geopend. Deze derde locatie van de iets alternatievere en kleurrijke koffieketen vestigt zich in het voormalige pand van Punk Pizza. Kaffeetaria zal koffie schenken, brood van Bakkerij Lavett Sourdough verkopen, evenals bier schenken en pizza's bakken in de houtoven.

​Korean Food House 


Korean Food House vestigt zich binnenkort in Hoog Catharijne met het KONEL Mart concept, een Koreaanse supermarkt die tot nu toe alleen nog in Nieuwerkerk aan den IJssel te vinden is. Hoe het precies zal uitpakken, is nog niet helemaal duidelijk, maar we houden onze ogen open.

​O'Panuozzo 

Aan de Van Sijpesteijnkade opent O'Panuozzo in 2024 zijn derde vestiging, waar ze hun beroemde Neapolitaanse pizza's zullen bakken. O'Panuozzo staat nu officieel bekend als een van de top 50 pizzamakers in Europa. Op hun Instagram-account is te zien dat er momenteel nog druk wordt gebouwd in de ruimte onder de woontoren De Steyn. 

​Mr. Dam Bánh Mi 

Binnenkort opent Mr. Dam Bánh Mi op de Steenweg, bekend van hun vestiging in Hilversum. Naast noedels draait het concept vooral om het Vietnamese broodje bánh mi: een baguette gevuld met diverse soorten vlees, frisse gepekelde groenten en een sausje of chili-pasta. Alle producten worden zonder conserveermiddelen gemaakt, en het brood wordt zelf gebakken. 

​Le French Café 


Het pand aan de Voorstraat, waar jarenlang El Mundo was gevestigd, krijgt nu een New Yorkse versie van een Franse Bistro: Le French Café, al bekend van Amsterdam. Le French Café neemt twee samengevoegde panden in, vergelijkbaar met zijn voorganger El Mundo. Hier zullen dan ook twee concepten te vinden zijn: een brasserie die de hele dag open is en Le Comptoir voor shared dining. 

We wachten al een tijdje op de officiële opening van Le French Café. Hopelijk gebeurt het dit jaar, zodat we in Utrecht ook kunnen gaan in de gezellig drukke Voorstraat. 

Voor een voorproefje lees alvast: Le French Café: zo hoort een Franse bistro te zijn

​Annavilaas

Aan het Vredenburg, niet ver van De Klub opent een Indiaas restaurant: Annavilaas. Deze keten heeft al een paar restaurants in India, Dubai en Amsterdam. Het restaurant serveert vegetarische gerechten, geurige filterkoffie en allerlei soorten street food uit Zuid-India. Het is nog niet duidelijk wanneer het restaurant precies gaat openen.

​Eethuis Gandhi 


Nog meer Indiaas: in de Gansstraat, waar 13 jaar Le Canard heeft gezeten, komt 'Eethuis Gandhi'. Het restaurant is al behoorlijk af, maar het wachten is nog op 2 koks uit India, zo valt te lezen op de deur.

​​Jus & Pepper

Restaurant Jus & Pepper opent in maart 2024 in het voormalige pand van Syr aan de Lange Nieuwstraat. Eigenaren Patty en Tjade zijn nog hard aan het werk om het pand helemaal af te maken. Het concept heeft een Franse basis, maar met een Aziatische twist. Zo hebben we vernomen dat je er terecht kunt voor een snelle hap, maar ook voor een uitgebreid 5-gangendiner.

​Xin Chào 

Als laatste nog het Vietnamese street food restaurant Xin Chào. De Utrechtse vestiging van dit Wageningse restaurant komt aan het Voor Clarenburg, naast Luc. en schuin tegenover Club Claar dat eind 2023 in dezelfde straat het clubstaurant-concept naar Utrecht bracht. De menukaart zal, volgens de eigenaren 90% hetzelfde zijn als in Wageningen, dus verwachten wij zeker pho, maar ook rijst- en noedelgerechten en snacks.

​Aanvullingen 

Heb jij nog tips over openingen voor komend jaar of hebben wij iets over het hoofd gezien, laat het ons weten via de mail: utrecht@debuik.nl.

En vergeet je niet in te schrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief, dat kan makkelijk hieronder. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
‘Rauwe poptempel’ Tivoli getransformeerd tot sfeervol Union House

Union House opent in de voormalige poptempel aan de Oudegracht een restaurant met binnentuin en op het balkon een wijnbar met uitzicht op het podium.

Plantaardig restaurant Kasvio verkast naar Wittevrouwenstraat

Kasvio gaat verhuizen, op 29 oktober opent Mari Pitkänen haar deuren van de nieuwe locatie op de Wittevrouwenstraat.

10 x de lekkerste belegde broodjes van Utrecht

Een ode aan lekker belegde broodjes en waar in Utrecht je deze kan halen.