Afgelopen zomer opende SOJU op de Witte de Withstraat. Het bleek een schot in de roos, want binnen korte tijd zat de sojubar praktisch iedere dag vol met nieuwsgierige bezoekers die de korean fried chicken, mandu en bingsu wilden proeven, maar bovenal voor de soju experience. "Soju is de meest gedronken gedistilleerde drank in de wereld, maar is in Nederland helemaal niet bekend. Het is onze missie om soju ook hier populair te maken", aldus de oprichters.
Drinken en lawaai maken

"We zouden niet weten waar in Rotterdam dit concept beter past dan hier. Een hippe straat met leuke tentjes, waar van alles gebeurt. Bij SOJU is dat precies hetzelfde: je kunt hier 's middags of 's avonds eten, maar ook als je alleen iets wilt drinken of alleen een dessert wilt, kun je binnenlopen." Het draait bij SOJU om de totale beleving. "Als wij met een groepje vrienden ergens naartoe gingen voor een drankje, hadden we altijd het gevoel dat we ons een beetje moesten inhouden. We wisten nooit zo goed waar we heen konden om op onze gekke Aziatische manier te drinken en lawaai te maken. Het is laagdrempelig en iedereen mag lekker gek doen."
Sojubomb

Mensen komen naar SOJU voor Koreaans streetfood, maar vooral voor de soju. De gedistilleerde drank smaakt in de neutrale vorm naar een hele milde jenever, maar het zijn de varianten met een fruitsmaak die het goed doen. Bij SOJU hebben ze onder meer appel, perzik en aardbei. Je kunt de soju rustig nippen, of je bestelt een sojubomb en drinkt hem op zijn Koreaans: de shot soju balanceert op het bierglas, je slaat met je hoofd op de tafel om te zorgen dat de shot in het glas valt en daarna drink je het glas in één keer leeg. "Als je aan gasten vertelt hoe het eigenlijk hoort, willen ze dat ook doen. Die filmpjes gaan vervolgens rond op social media en op een gegeven moment komen mensen dus echt speciaal om dat te doen." Geen zin om je hoofd te bezeren? Je kunt het shotglas ook laten kantelen door met je vuist op tafel te slaan of het glas simpelweg in je biertje te tikken.
Chimaek, bibimbap en mandu

Chimaek staat voor de kip en bier, en met negen verschillende soorten gefrituurde kip is het geen probleem die combi bij SOJU te maken. We laten ons verrassen en krijgen vier varianten fried chicken voorgeschoteld. Het vlees van de kip is mals en de buitenkant is goed krokant. Vooral de Onion Lover springt eruit. De kip is bedekt in een saus van yoghurt en ui en vervolgens afgetopt met rauwe ui. De ui overheerst niet en de kip smaakt goed. Onze voorkeur gaat uit naar de Garlic Soy en Spicy Sweet, die beide smaken zoals hun namen beloven. Geen fan van kluiven? De Onion Lover en Honey Butter komen zonder bot. Ook krijg je bij je bestelling handschoenen, stokjes én bestek, dus je kunt zonder vieze vingers aanvallen.

Op tafel verder nog een smakelijke bibimbap Beef Bulgogi: rijst met groenten, rundvlees, een gebakken eitje en gochujang, een pittige saus uit de Koreaanse keuken. De rijst wordt geserveerd in een gloeiendhete stenen kom, waardoor de rijst aan de onderkant een beetje aanbakt en een mooi korstje vormt. Probeer als je er bent ook de mandu, een flinkgevulde dumpling met een flinke laag pittige mayonaise.
IJs als sneeuw

Ondanks dat we tijdens het eten de broeksknoop al hebben moeten losmaken, laten we ons overhalen tot een dessert. We krijgen een flinke kom bingsu, geschaafd roomijs, met in ons geval mango. Het ijs heeft een beetje de structuur van sneeuw, piepkleine stukjes schaafsel die bij iedere hap smelten in je mond; dit is een leuke verrassing. We zijn inmiddels toe aan een middagdutje, maar gaan nog eens terug om de volledige soju experience bij te wonen, ongetwijfeld met andere liefhebbers: "Er komen hier mensen die een tijdje in Seoul hebben gewoond of gewerkt, die zeggen dat ze het gevoel hebben dat ze terug zijn in Zuid-Korea."