BROEI: de keuken waar groente boeit

Bij BROEI aan de Oosterkade draait alles om groenten. Geen voor de hand liggende salade met geitenkaas, maar een kaart die kiezen haast onmogelijk maakt.

10 Mei 2021 Ruth Andreae

blogger

  • 10 Mei 2021

BROEI: de keuken waar groente boeit

Net buiten het centrum, aan de Oosterkade, vind je het immer bruisende BROEI. Een creatieve broedplaats waar de chefs gehakt maken van het saaie imago van groenten. Nee, hier vind je niet de zóveelste salade geitenkaas, maar een groen(t)e kaart die kiezen haast onmogelijk maakt. Strijk neer op het knusse terras aan de kade voor een écht Utregs bakkie of een huisgemaakte kombucha. Maar vergeet dan niet om ook even naar binnen te loeren.

Huiskamer aan de kade

Bij binnenkomst worden we vriendelijk ontvangen – ze is nog even druk – maar we mogen alvast een plekje uitzoeken. De mix van vintage stoelen, comfortabele banken, robuuste tafels en een flinke dosis planten zorgen voor een huiselijke sfeer. We ploffen op een bank en ons blik valt op de grote houten kast vol snuisterijen. Je kunt hier gerust een middag (of twee) tussen de boeken, LP’s en oude camera’s neuzen.

Serieus tafelen

Heb je belangrijker zaken te doen? Neem dan plaats aan een grote stamtafel: de aangewezen (flex)plek waar je als zzp’er of thuiswerker je laptop mag openklappen. De rest van de plaatsen in het restaurant zijn ‘laptopvrij’. Ideaal, want niemand heeft trek in een portie vergaderingen op zijn vrije dag. Maar of je nu komt werken of relaxen, een drankje en hapje gaan er altijd in. Daarom trappen we af met een huisgemaakte ijsthee, een ginger beer en een portie oesterzwambitterballen.

Lokaal verhaal

Ondertussen studeren we nog even verder op de kaart. Wanneer de bediening onze drankjes op tafel zet, raken we aan de praat. Ze vertelt dat alles op de kaart van BROEI afkomstig is van kleinschalige boeren, brouwers, branders en telers. Van de komkommers tot aan de koffie, achter ieder product zit het verhaal van een lokale ondernemer. Support your locals doe je hier dus vanuit je luie stoel en dat vinden we maar wat lekker. Maar ook een groot deel van de producten is huisgemaakt. Denk aan frisdranken, granola, sauzen, bittergarnituur en zelfs brood uit eigen bakkerij. Dat maakt het kiezen er niet makkelijker op.

Als warme broodjes

De BROEI bakkerij aan de Eendrachtslaan voorziet niet alleen het eigen restaurant van desembroden, zoete broodjes en gebak, maar is ook populair bij andere Utrechtse horeca. Zo spot je BROEI brood in het wild bij zaken als Daens, Saar, Rabarber en de Pomp. Wil je zelf ook een halfje wit gesneden voor in de vriezer? Bestel dan je favorieten aan de bar of fiets even langs de bakkerij.

Groente is goed

Dat groenten een hoofdrol spelen bij BROEI wordt duidelijk bij binnenkomst. Wie naar binnen kijkt, ziet al snel een grote open keuken met een stellingkast vol weckpotten voorzien van het hele groente-abc. Er worden burgers gedraaid van bonen, katsuburgers gesneden van knolselderij en bieten omgetoverd tot ketchup. De chefs innoveren er op los en dat proeven we terug in onze bestelling. We laten ons verrassen door een broodje KFC – Korean Fried Cauliflower – met vegan cheddar en gochujang saus. Het doet je op geen enkele manier denken aan de bekende kippige sandwiches, maar wel aan écht goed bereidde bloemkool. Ook de flatbread sabich met hummus, aubergine en ingelegde rode kool mag er zijn. Wie denkt dat groentegerechten niet vullen, heeft het mis. De porties zijn royaal, dus de robuuste frieten als extraatje hebben we met smaak maar toch met wat moeite opgegeten.

Deli shop


Een plekje voor het dessert hadden we niet meer. Gelukkig werden we bij de kassa verleid om één of meer gebakjes to go te kopen. Zo konden we eenmaal thuis, na een lange stadswandeling, nog even nagenieten van BROEI. Wie geen genoeg kan krijgen van BROEI, kan ook terecht bij de online deli. Je koopt hier de lekkerste producten van het restaurant voor thuis. Denk aan sauzen, dips, brood, gebak, vegaburgers, kimchi en verschillende wijnen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Apotheek: nieuwe trekpleister bij Utrecht CS

Ontdek Apotheek Utrecht: een bijzonder restaurant waar gastronomie en historie samenkomen. Hier kom je zeker terug voor een herhaalrecept.

Geselecteerd door Wijnbeurs.nl: Midnight Fever Rouge

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als derde de rode, coole wijn uit Frankrijk: Midnight Fever Rouge.