In de binnenstad van Utrecht - aan de Lijnmarkt, met vrij uitzicht op de Oudegracht - bevindt zich Drinks & Foodbar Guillotine. Daar is helemaal niets engs aan: de naam is een originele samenvoeging van Guillermo en Martine, de twee eigenaren. Wij gaan er een paar gerechtjes proeven.
Binnen-buitengevoel

Wat meteen opvalt is dat Guillotine voelt als een schuilplek midden in de stad. Je kunt buiten zitten op het terras aan de straat, of naast elkaar aan het raam met ‘grachtzicht’. Binnen zijn er meerdere plekken, waaronder een verhoging met zicht op de gracht. Het geheel is knus en overzichtelijk, er heerst een relaxte sfeer en je krijgt een fijn binnen-buitengevoel zodra de deuren openstaan.
Aandacht voor groente

Behalve de naam is ook het eten creatief. Bij Guillotine geen kaart die maandenlang meegaat. Hier wordt gekookt aan de hand van wat het seizoen brengt, met verrassende combinaties die creatief zijn opgemaakt en met veel aandacht voor groente.
Er zijn leuke barbites, zoals spiering met yoghurtdip, en bij het diner is shared dining het uitgangspunt, maar het restaurant biedt ook een alternatief aan waarbij je kan kiezen voor een vier- (€52), vijf- (€60) of zesgangenmenu (€68), desgewenst met bijpassende wijnen.
Ook voor de lunch kan je terecht bij Guillotine. De kaart biedt voor elk wat wils: van een goed gevuld soepje tot originele broodjes. Zo is er een croque met ham, belegen kaas, bechamelsaus en huisgemaakte kimchi. Of een salade met huisgerookte zalm en krokante saffraancroutons. Liever iets kleins? Dan kun je ook kiezen uit gerechtjes ‘van de grond’ als aubergine beignets of sashimi van watermeloen, die (gelukkig) ook 's avonds op de kaart staan.
Watermeloen, vermomd als sashimi

Wij komen voor het diner en proeven een reeks kleine gerechten. De aubergine beignets zijn heerlijk knapperig aan de buitenkant, zacht van binnen en geserveerd met een huisgemaakte linzen hummus en ingelegde bundelzwammetjes. De sashimi van watermeloen is een hit. De vruchtgroente is zo gegaard dat het bijna tonijn lijkt: zacht, umami-achtig, en goed in balans met gepekelde sojaboon, radijs, shisoblad en krokante tempura.
De aardappelpoffertjes met gerookte zalm en kuit zijn een fijne twist op de klassieke blini: luchtig, zacht, en op smaak. De zoete aardappelcrackers met artisjokcrème en rettich zijn iets minder spannend, maar nog steeds lekker.
Bij de visgerechten is de kabeljauw een goeie keuze, zeker door de frisse, krokante venkel en een zomerse stamppot. Wel is de dille-beurre blanc die erbij wordt geserveerd voor ons net een beetje te zout.
De tartaar van gamba’s en de terrine met heilbot zijn heel verfijnd, maar missen een klein beetje spanning. De gamba’s zijn lekker vers, maar de begeleidende radijs en koolrabi hadden iets meer pit of een zuurtje kunnen gebruiken. Dat geldt ook voor de – overigens - boterzachte heilbot met wakame gel.
Perfect

Als afsluiter kiezen we de lemon curd tartelette en de amandelparfait. Het eerste dessert is, zoals verwacht, lekker fris. Het tweede is ronduit geweldig: zacht, romig en rijk, maar niet te zwaar. Een perfecte laatste hap.
Cocktails van het seizoen

De cocktailkaart verdient een eervolle vermelding. Naast klassiekers staan er seizoenscreaties op als Mango Samba (met cachaça, limoen en stukjes verse mango) en de Summer Breeze (gin, elderflower, munt). Wij gaan voor de mango-cocktail en die is erg lekker: verfrissend en met een mooie balans tussen zoet en zuur. Geen behoefte aan alcohol? De mocktails zijn net zo goed verzorgd.
Guillotine is op dinsdag open voor diner en woensdag tot en met zaterdag ook voor de lunch.