Ooit gingen er paracetamol, verbandmiddelen en neussprays over de toonbank. Op de hoek van Hoog Catharijne was namelijk jarenlang een (gewone) apotheek gevestigd. Bij bar-restaurant De Apotheek kun je zeven dagen in de week terecht voor ontbijt, lunch, diner en cocktails, zonder recept.
Zoveelste uitdaging

Het was een flinke klus om van dit onopvallende pand aan de Catherijnesingel een trekpleister te maken. Horecaondernemer Sidney Rubens - die wel van een uitdaging houdt - is het gelukt. Destijds had ook niemand veel vertrouwen in een fine dining restaurant en hotel tussen de studentenkroegen aan het Janskerkhof. Toch lukte het Rubens en zijn vrouw iets moois neer te zetten met restaurant Brass dat kortgeleden is overgenomen en nu Kembar heet, een Indonesische bistro. In het verleden was hij succesvol als initiatiefnemer van pop-up restaurant ‘ROOST aan de Singel’, Strand Oog in Al (Soia) en Rubens Proeflokaal, ook op niet de meest voor de hand liggende locaties.
De nieuwe horecazaak waar, voordat het leeg kwam te staan, een echte apotheek was gevestigd, is niet het meest fotogenieke plekje van de stad. Het valt niet op in deze zee van saaie gebouwen, maar de hoek bij het plantsoen en de bijbehorende straat Moreelsepark is wel een gouden locatie. Op de route van het station naar het historische centrum van Utrecht kun je niet om De Apotheek heen. In dit gedeelte van de stad zitten bovendien volop bedrijven die op zoek zijn naar een plek voor een bijeenkomst of borrel.
Op de doordeweekse dag dat wij de zaak bezoeken zit het terras flink vol. Er zijn plannen om dit deel van de stad te vergroenen en aantrekkelijker te maken. Daarvan kan De Apotheek alleen maar profiteren.
Distilleren kun je leren

De Apotheek is een mooie tent geworden met veel aandacht voor details in het interieur. Er zijn diverse verwijzingen naar de historie van het pand als apotheek. Zo is er een muurschildering waarop de Amerikaan Caleb Bradham te zien is, de uitvinder van Pepsi en apotheker, nét als de bedenker van Coca Cola. Eyecatcher is de bar met een omgekeerde distilleerketel en reageerbuizen.
De horecazaak telt meerdere verdiepingen, inclusief een grote kelder. Rubens gaat daar een eigen distilleerderij beginnen, in samenwerking met de Amsterdamse slijterij en distilleerderij Wynand Fockink. Vanaf september worden hier onder andere distilleer-workshops gegeven.
Gouden locatie

De Apotheek gaat om negen uur open voor koffie met een croissantje dan wel een ‘ontbijt compleet (€13,50)'. Dat kan ook tijdens de lunch, bij wijze van twaalfuurtje, maar er staan ook gerechten op de overzichtelijke en voor elk wat wils-kaart als een pasteitje met kip- of oesterzwammenragout.
Borrelen kan met gehaktballetjes - per (half) pond of zelfs per kilo – of een rijkelijk belegde borrelplank, eventueel met een huisgemaakte cocktail.
Wij drinken een glas Verdejo bij onze mooi verzorgde ‘visplank’ met onder andere gevulde eitjes en tonijn (heerlijk), roodbaars en krabsalade. Onze hartige taart van filodeeg met ricotta, spinazie, ui en Kalamata-olijven smaakt ook prima, maar mist de subtiliteit die de visgerechtjes wél hebben. Bij het diner zien we trouwens ook bouillabaisse en tom kha kai op de kaart, entrecote met bearnaisesaus én avocadoburger. Voorgerechten zijn er in de prijsklasse €7-€15,50, hoofdgerechten schommelen rond de twintig euro.
Het is goed toeven hier op het terras van De Apotheek. Je ziet een eindeloze stroom mensen aan je voorbij trekken, kunt genieten van lekkere gerechten en een glas wijn of cocktail als een ‘Ouwe Negroni’ (oude jenever, Galliano L’Aperativo, rode vermouth). Daar knapt een mens van op of, zoals ze bij De Apotheek zeggen: ‘Wij geloven in de helende kracht van samenzijn.’