Jarenlang stond het pand op de hoek Catharijnesingel en het Moreelsepark te verpieteren. Op de plek waar een van de grootste apotheken van het land was gevestigd, is begin maart De Apotheek geopend. Na acht jaar leegstand is er weer leven in de tent.
Eten, drinken, distilleren

Hij is een ster in het tot leven wekken van desolate plekken. Dit keer gebruikt Sydney Rubens zijn horeca ervaring om De Apotheek op te starten, op vijf minuten van Utrecht Centraal waar nu nog een zee aan geparkeerde fietsen is te zien maar binnenkort een boulevard moet komen, van de Moreelsebrug naar de Mariaplaats.
Rubens, die onder andere Proeflokaal Rubens, ROOST en hotel-restaurant Brass heeft opgezet: ‘’Van een ruwe plek iets glanzends maken; daarin schuilt voor mij de uitdaging. De Apotheek is een bijna lelijk gebouw maar binnen merk je wat een bijzondere locatie dit is. Verdeeld over vier verdiepingen kun je hier ontbijten, lunchen, borrelen, dineren en in het souterrain straks ook workshops in distilleren volgen.’’
Volgens oude recepten

Wat dat laatste betreft is Rubens een partnership aangegaan met het Amsterdamse proeflokaal Wynand Fockink dat sinds 1679 jenevers en likeuren maakt ‘volgens oude recepten’. Het wachten is op het moment dat de prachtige koperen distilleerketel in gebruik kan worden genomen.
Wat heeft alcohol met een apotheek te maken? Rubens: ‘’In vroeger tijden maakten apothekers medicijnen op basis van kruiden en alcohol. Tonic, waarin kinine zit, werd gebruikt als middel tegen malaria. Daar werd gin aan toegevoegd om de bittere smaak wat aangenamer te maken: zo ontstond gin-tonic. En wat betreft limonade: Pepsi en Coca-Cola zijn ontwikkeld door apothekers. Om de dorst te lessen, maar ook om de spijsvertering te bevorderen.’’
In die wetenschap koos Rubens voor een muurschildering van de uitvinder van Pepsi en voor een bar met een farmaceutische uitstraling. Blikvanger is een omgekeerde stalen ketel met reageerbuizen en andere laboratoriumspullen.
Ook de zelf ontworpen kroonluchter en grote druppels aan het plafond zorgen voor het gewenste effect: een horecagelegenheid die de herinnering levend houdt aan wat een van de grootste apotheken van het land was.
De helende kracht van samenzijn

De link met de geneeskrachtige werking van alcohol moet volgens Rubens overigens niet te serieus worden genomen. ‘’Wij zijn gewoon een horecagelegenheid met de focus op ontbijt, lunch, borrel en diner. Ik draag liever de helende kracht van samenzijn uit.’’
Om die reden is de vide niet alleen bestemd voor individuele gasten. Groepen vanaf 25 personen kunnen op de eerste verdieping - met vrij uitzicht op wat zich beneden afspeelt - hun eigen feestje bouwen. Een privébar zorgt ervoor dat gezelschappen ‘zelfvoorzienend’ kunnen zijn.
Wat er bij de drankjes gegeten kan worden? Uiteraard bitterballen, maar ook gehaktballetjes (leuk: per half pond) en een selectie vis, vlees of vegetarische hapjes die worden geserveerd op een borrelplank.
Het meest uitgebreid is de lunchkaart met het oog op het vele ‘verkeer’ van en naar Utrecht Centraal, maar De Apotheek richt zich ook op vroege vogels (ontbijt vanaf 08.00 uur) en degenen die een eenvoudig hoofdgerecht en eventueel een dessert willen. ‘’Tot een uur voor sluitingstijd,’’ verzekert Rubens ons.