Een wereld aan diversiteit bij LE:EN

De Buik ging langs bij Aziatisch fushion restaurant LE:EN in Utrecht. Bij LE:EN draait het om diversiteit in Aziatisch eten en het shared dining concept.

29 Aug 2023 Maike Jansen

blogger Maike Jansen werkt bij een toonaangevend mediabureau en is gespecialiseerd in brand advocacy. De geboren Utrechtse is positief kritisch, heeft bijna altijd lekkere trek en gaat graag met haar camera op pad om de vele horecagelegenheden in haar stad vast te leggen.

  • 29 Aug 2023

Een wereld aan diversiteit bij LE:EN

"Asian fusion op haar best." De Buik ging langs bij LE:EN en at dwars door de kaart heen in deze oude las- en constructiehal. Lees snel verder wat we ervan vonden.

Last minute aanschuiven bij LE:EN

Het is zaterdagochtend wanneer mijn vader, zusje en ik besluiten die avond uit eten te willen in Utrecht. Best een onmogelijke opgave als je op een normaal tijdstip ergens wilt aanschuiven. Mijn vader was die dinsdag nog bij LE:EN geweest en dat beviel zo goed dat we een poging waagden. Vanaf station Utrecht Vaartsche Rijn, ben je zo bij Aziatisch fusion restaurant LE:EN in de wijk Rotsoord.

Een wereld aan diversiteit


Rond half acht nemen we plaats aan een iets te klein tafeltje voor drie personen waarbij ik uitkijk op een ander tafeltje en daarachter de parkeerplaats. Maar wat wil je, als je zo last minute reserveert. Mijn vader en zusje hebben meer geluk en kijken de sfeervolle zaak binnen. 

Je kijkt je ogen uit in deze oude las- en constructiehal waarbij elk hoekje er weer anders uitziet door het zorgvuldig samengestelde interieur. Van banken en stoelen, tot lampen, behang en muurschilderingen, door het diverse geheel waan je je echt in Azië. 

De bediening en gasten zijn overigens al net zo divers als het interieur. Verschillende gezelschappen van verschillende groottes en afkomsten en de bediening heerlijk zichzelf in hun eigen kleding. En naast dat LE:EN een restaurant is, zijn er ook aparte vergader-, diner-, lunch en presentatieruimtes beschikbaar. Een wereld aan diversiteit.

Shared dining


Eén van de serveersters komt om de eerste bestelling op te nemen en de papieren menukaarten te geven. Of we het concept kennen. Mijn vader knikt, “ik was hier dinsdag nog”. Het ‘concept’ shared dining is dan ook niet zo moeilijk. 

Op advies van LE:EN kan iedereen het best twee gerechten kiezen om mee te beginnen. Gerechten zijn te delen, en heb je na die twee gerechten per persoon zin in meer, dan kun je dat gewoon bestellen. En zo geschiedde. De menukaart is heel divers en de gerechten zijn anders dan je gewend bent. Aziatisch met een twist waarbij verschillende culinaire stijlen bij elkaar komen, ook wel Asian Fusion genoemd.

​Aziatisch met een twist


De keuze valt op LE:ENs eigen bier 'Dragonfly', de tripel van Stadshaven genaamd 'Piranha' en een lemongrass limonade van van Walden. Daarbij de Bentobox Bread & dips om mee te starten, gevolgd door een diverse bestelling. Van vegan sushi en vegetarische dimsum, Korean fried chicken en brinjal curry tot de gegrilde ossenhaas en inktvis. 

Gerechten die je binnenkort mogelijk niet meer op de kaart vindt, wat de gerechten wisselen vaak per seizoen. Er wordt al snel uitgeserveerd, maar gelukkig niet alles, wat ons de tijd geeft om alle verschillende smaken tot ons te nemen. Het een nog lekkerder dan het ander en ook de opmaak is bij de meeste gerechten met aandacht verzorgd. Alle gerechten zijn stuk voor stuk aanraders. Op zoek naar nog meer twist? Ga dan voor de sprinkhaan of de bolognese noodles.

​Asian fusion op haar best


Na een paar keer de menukaarten inleveren en weer terugkrijgen (tip van flip: print er gewoon wat meer uit) kunnen we ons buigen over de nagerechten. Wederom een divers aanbod en op goed geluk bestellen we de Asian delight, messy fruit pie en een bolletje sesam ijs. Nieuwe smaken en structuren zoals die van mochi en bamboo houtskool komen samen met de meer bekende smaken als lychee, kokos en passievrucht. Voor de waaghals is er ook mango sorbetijs met madame Jeanette. Asian Fusion op haar best. 

“Was het net zo lekker als dinsdag?”, vraagt onze serveerster als we willen afrekenen. Een dame met oog en oor voor detail. Met een volmondig “ja!” rekenen we af. LE:EN is vernieuwend, gewaagd, divers en geschikt voor iedereen met interesse in de Aziatische keuken, in de breedste zin van het woord.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
‘Rauwe poptempel’ Tivoli getransformeerd tot sfeervol Union House

Union House opent in de voormalige poptempel aan de Oudegracht een restaurant met binnentuin en op het balkon een wijnbar met uitzicht op het podium.

Plantaardig restaurant Kasvio verkast naar Wittevrouwenstraat

Kasvio gaat verhuizen, op 29 oktober opent Mari Pitkänen haar deuren van de nieuwe locatie op de Wittevrouwenstraat.

10 x de lekkerste belegde broodjes van Utrecht

Een ode aan lekker belegde broodjes en waar in Utrecht je deze kan halen.