Horeca-ondernemer Jeffrey de Vries en chef-kok Ernst de Witte besloten dat het tijd was voor iets nieuws: een door hen benoemd 'grenzeloos experiment'. Begin oktober sloten dan ook de deuren van hun eerdere zaak KANTIEN om plaats te maken voor Feu. Een plek waar de combinatie tussen bier en groenten en mensen met liefde voor het vak, je culinaire hart in vuur en vlam zet.
Een geoliede machine - met passie

Jeffrey en Ernst werken al acht jaar samen en ook keukenchef Anja Sluijs is na vier jaar samenwerken geen onbekende van de twee. Desondanks blijft het bewonderenswaardig dat de openingsavond op rolletjes verloopt, ook met dank aan zelfstandig werkend kok Patrick en Isabel in de bediening. De zaak zit vol, maar elke tafel krijgt de welverdiende aandacht die ze verdienen.
Dankzij de open keuken zien we Ernst op open vuur garen, braden, grillen, schroeien en roken. Jeffrey vertelt net zo open over zijn blinde vertrouwen in Ernst, die voor het openingsmenu eerst de bieren uitkoos waarop de gerechten vervolgens zorgvuldig werden gebaseerd. Over deze zogeheten bier pairing wordt gedurende de avond vol passie vertelt. Ons 6-gangen menu bestaat volledig uit groenten, maar op aanvraag kan er ook tarbot of côte de boeuf worden uitgeserveerd. En de afzonderlijke gerechten? Die blijven tot het bijpassende bier op is.
Verrassende smaakcombinaties zonder poespas
Het team geniet zichtbaar en wij genieten mee van deze chique, maar toegankelijke zaak. De aankleding van het restaurant is eenvoudig, zonder al te veel poespas. Op de muren hangen twee schilderijen die Ernst zelf heeft gemaakt. Dat kunstzinnige proef je terug in de verrassende smaakcombinaties van de gerechten die, evenals de bieren, ingedeeld zijn van licht naar zwaar. We trappen af met champagne-achtig bier en een amuse van roodlof, zwarte knoflook crème en rookolie, met daarbij brood met gebrande uienboter.
Dan de eerste gang gebaseerd op een wild maar fris witbier van brouwerij Nevel dat szechuanpeper en berenklauwzaad bevat. Dit matcht goed met de geroosterde pompoen met de szechuanpeper verwerkt in een uiencrumble, waarnaast ook limoenbladvinaigrette en tarwegras worden geserveerd. Onze zintuigen worden, mede dankzij de szechuanpeper, flink geprikkeld.
Bier pairing op zijn best
Bij de tomaten uit het vuur met onder andere verse laos, kumquat en geroosterde venkel zit voor mij het lekkerste biertje van de avond. Het is jammer dat er geen lepel bij dit gerecht wordt geserveerd, want alles aan deze gang is heerlijk. Minder vind ik het zoutige bietenbier genaamd Beetbox bij de volgende gang. Dit bier past overigens wel perfect bij de in het vuur gepofte craupedine biet met gerookte yoghurt mayo, aardpeercrème en grapefruit.
De geroosterde spitskool met gebrande tom ka bouillon en pinda is een perfecte aanvulling op de fruitige en tropische Perfect Day, een double dryhopped triple IPA. We merken dat we al een aantal gangen hebben gehad, want de bieren beginnen zwaarder te worden. De gegrilde pastinaak met koffieboon en gefrituurde boerenkool die volgt, is net zo stevig als de Imperial Porter van 10,5% met tonen van chocolade en koffie.
Geslaagde vuurdoop
Het 6-gangen menu sluiten we af met de romige, zoetige en zachte Imperial Stout Agamemnon, die wederom perfect past bij de warme vijg uit de mibrasa oven, mascarpone sorbet met Hollandse vanille, walnotenolie, pecannoten crumble en cassis vinaigrette. Voor mij de klap op de vuurpijl. Helaas blijft het afsluitende kopje koffie vanavond uit, gezien het koffiezetapparaat het naast de open keuken wat te heet kreeg onder de voeten. Het mocht de pret niet drukken, het was wat ons betreft een meer dan geslaagde vuurdoop voor Feu.