Gezond, veganistisch en goed eten bij Copper Branch

Copper Branch in Utrecht is dé plek voor voedzame, veganistische en lekkere gerechten: van een plantaardig ontbijt tot een diervrije maaltijd.

13 Jul 2024 Vivian Beekman

blogger Vivian is freelance redacteur en copywriter en naast het redigeren en uitpluizen van kookboeken houdt ze van ontbijtjes, de Oosterse keuken en verrassende borrelplanken.

Gezond, veganistisch en goed eten bij Copper Branch

In het hartje van Utrecht vind je een van de vestigingen van Copper Branch. Hier kun je terecht voor voedzame, veganistische en vooral ook lekkere gerechten. Alles op de kaart is plantaardig en er is een breed aanbod waar je uit kan kiezen: van smakelijke burgers, frisse salade bowls tot knapperige bites met lekkere dips.

​Positieve verassingen, mogelijk bij Copper Branch


Niet voor elke gast, is het bij Copper Branch direct duidelijk dat er alleen plantaardig eten geserveerd wordt. De Italiaanse manager Ambra vertelt ons op het terras aan de Steenweg over een onoplettende gast. Pas na de maaltijd kwam hij tot de ontdekking dat er voor de crispy ‘kip’ burger die hij zojuist gegeten had, geen enkel dierlijk product gebruikt was.

Wie met hongerige ogen de aanhalingstekens voor ingrediënten als ‘kip’, ‘steakburger’, ‘cheddarkaas’ of ‘zalm’ over hoofd ziet, kan dus (positief) verrast worden door een volledig veganistische maaltijd.

​Een breed aanbod door plantaardige smaken voor iedereen


De hele dag door kun je bij Copper Branch eten, zowel voor een plantaardig ontbijt, een diervrije lunch, zuivelvrije zoetigheid of een grotere, veganistische maaltijd. Niet alleen voor de vegetariër of veganist is dit de uitgelezen plek om te eten. Er wordt ook rekening gehouden met andere dieetwensen, waaronder glutenintolerantie.

De Buik deelde verschillende gerechten, om van alles wat te proeven. Wij kozen voor de Azteekse bowl, bomvol gezonde en energierijke ingrediënten, de Portobello burger en gekruide aardappelpartjes uit de oven.

Op de kaart vind je gerechten uit verschillende keukens, waardoor er voor iedereen wel iets geschikts tussen zit.

​Portobello als traditionele vleesvervanger


De combinatie van verschillende gerechten om te delen, was een goede keuze. De goed gevulde bowl, met onder andere falafel, geroosterde zoete aardappel, pittige kidneybonen en guacamole was fris en kruidig tegelijk.

Hiernaast viel de portobelloburger bij ons ontzettend goed in de smaak. Copper Branch is erg trots op zijn innovatieve vleesvervangers, die – volgens Ambra – amper van de dierlijke variant te onderscheiden zijn. Toch was ook juist dit traditionelere alternatief enorm geslaagd. De rijke textuur en diepe smaak van de portobello paste uitstekend bij de zoete, gekonfijte rode ui en de gesmolten ‘cheddarkaas’.

De portobelloburger is bovendien niet het enige gerecht met paddenstoelen als hoofdingrediënt. En dat is ook niet gek. Zo hebben paddenstoelen een sterke umamismaak, en bevatten de kastanjechampignon en de portobello zelfs de vitamine B12 – die je voornamelijk vindt in vlees-, vis- en zuivelproducten. Dat maakt juist deze paddenstoel tot een onmisbare smaakmaker en vitaminebooster in de veganistische keuken.

​Voorbij het fastfood imago


De formule van Copper Branch komt oorspronkelijk uit Canada en heeft sinds 2021 enkele vestigingen door heel Nederland. Een gezond en diervrij alternatief voor de Mac, dat was destijds het idee achter het restaurant. Ook aan de Steenweg in Utrecht is deze overtuiging te zien en kun je betaalbaar, snel en veganistisch eten.

Toch wil de Nederlandse tak - tegen dit oorspronkelijke idee in - het fastfood imago graag van zich afschudden. Waar je voorheen het eten aan de bar bestelde, word je nu aan je tafeltje geholpen door een van de enthousiaste serveerders.

Tegelijkertijd herinneren de lichtgevende borden met bewegende beelden en een menukaart vol met 5-sterren recensies en korrelige foto’s ook nog aan de oorspronkelijke achtergrond van de franchise.

Het restaurant is dus nog in ontwikkeling, er komen – aldus Ambra – veel veranderingen aan. Het gepassioneerde team heeft een duidelijke visie: ze zijn druk bezig met de ontwikkeling van een nieuwe kaart en blijven constant innoveren met uiteenlopende plantaardige ingrediënten.

​Vetvrije en milieuvriendelijke alternatieven

We sloten de avond af met een verfrissend Oer Blond biertje en ‘kip’ nuggets met vegan aioli saus, om zo ook zelf een van de befaamde, innovatieve vleesvervangers te proeven. Is de vegan ‘kip’ echt niet te onderscheiden van de standaard kipnugget?

De kipsmaak en -structuur waren inderdaad duidelijk aanwezig bij de nuggets. Bovendien waren ze stuk voor stuk enorm krokant, wat zeker bijdroeg aan de grote gelijkenis. Net als de aardappelpartjes waren de nuggets bereid in de oven.

Zo is de snack een vetvrij en knapperig alternatief voor de traditionele bittergarnituur. Copper Branch bereidt alle bites zonder (frituur)olie, dat maakt ze niet alleen gezonder, maar zorgt ook voor minder afvalstoffen in het milieu.

​Menu voor iedereen

Voor wie op zoek is naar een gezonde, dier- en milieuvriendelijke maaltijd is Copper Branch een uiterst geschikte plek. Vegetariërs en veganisten – en ook eters met een gluten- of lactose-intolerantie – kunnen hier hun hart ophalen.

De kaart vol smaakvolle, verrassende vlees-, vis- en zuivelalternatieven biedt meer dan voldoende keuze, ook voor de onoplettende gast die simpelweg per toeval in de vestiging aan de Steenweg belandt.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Plantaardig restaurant Kasvio verkast naar Wittevrouwenstraat

Kasvio gaat verhuizen, op 29 oktober opent Mari Pitkänen haar deuren van de nieuwe locatie op de Wittevrouwenstraat.

10 x de lekkerste belegde broodjes van Utrecht

Een ode aan lekker belegde broodjes en waar in Utrecht je deze kan halen.

Atithi: authentiek Indiaas in een modern jasje

Bij restaurant Atithi geniet je van echt Indiaas eten met een moderne twist.