Naar Dodici voor het knapperige neefje van focaccia

Proef Toscaanse schiacciata bij Dodici in Utrecht, met verse Italiaanse vleeswaren, kazen en espresso van Filicori Zecchini.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Dodici

Wittevrouwenstraat 12, Utrecht Maaltijd: LunchBrunch Stadsdeel: Utrecht Noordoost Keuken: Italiaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Naar Dodici voor het knapperige neefje van focaccia

Je hebt focaccia en je hebt… schiacciata. Bij Dodici aan de Wittevrouwenstraat eet je dit typisch Toscaanse platbrood belegd met dun gesneden, uit Italië geïmporteerde vleeswaren, kazen en andere delicatezza.

Betere belegde broodjes in Utrecht

Utrecht is een studentenstad en studenten houden, behalve van bier, van pizza en brood. Dat is waarschijnlijk de reden waarom er rond de Dom zoveel tentjes zijn voor het beter belegde broodje of variaties op dat thema.

Omdat je niet elke dag een broodje Ben, broodje Carlo of broodje Mario wilt – alle drie een begrip in de stad - zijn er inmiddels talloze alternatieven. Vorig jaar opende Dodici, een paninoteca naar Florentijns voorbeeld.

Nadat ze jarenlang de horeca had geëxploiteerd op golfclubs ging Wendy Doffegnies op culinaire retraite. Al snel begon het te kriebelen, zeker na een bezoek aan Florence waar zij kennismaakte met schiacciata, het neefje van de focaccia. De laatste is meestal dikker en meer sponsachtig. Schiacciata (spreek uit: skja-tja-ta) is dunner en heeft een knapperige korst.

Italiaanse streetfood

Bij de ‘eat in’ en ‘to go’ van Dodici eet je het Italiaanse streetfood met - al minuto - gesneden Italiaanse vleeswaren of kazen, van mortadella en porchetta tot provolone. Hardloper is, hoe kan het anders met de Universiteitsbibliotheek als overburen, La Bibliotheca. Deze schiacciata is belegd met prosciutto crudo, stracciatella di burrata (het romige binnenste van de burrata), tomaat, olijfolie en rucola.

We strijken even neer in het arty ingerichte zaakje, met dank aan dochter Olivia die een opleiding tot ontwerper heeft gevolgd en af en toe bijspringt. Wendy vertelt - tussen de schilderijen van de Utrechtse schilder John Noy - dat ze inmiddels een trouw publiek heeft.

Waarom het Toscaanse flatbread zo in de smaak valt? Haar verklaring is dat zowel in het deeg als over het deeg extra-vierge olijfolie gaat en het brood voor je neus wordt afgebakken. Dat proeven we: onze schiacciata met pikante salami smaakt delizioso.

Espresso van een van de beste koffiehuizen

Bij haar liefde voor Italië hoort ook de liefde voor een perfecte espresso. Wendy staat erom bekend dat zij de koffiebonen gebruikt van het beroemde Italiaanse koffiehuis Filicori Zecchini. Dit bedrijf, sinds 1919 gevestigd in Bologna, is een van de 25 branderijen met het exclusieve keurmerk ‘Espresso Italiano Certificato’. Met een trotse blik: ‘Er zijn meer dan tweeduizend branderijen dus dat zegt wel iets.’

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Restaurant Concours en café Concours: zoek de verschillen

Restaurant Concours in Utrecht biedt fine dining met seizoensproducten, verfijnde gerechten en topservice. Proef de beignet of dineer bij de wine & foodbar.

9 tips voor Antwerpen

Binnen een paar uur sta je in Antwerpen, waar je heerlijk een weekendje kan vertoeven. De Buik geeft een paar goede tips voor en alomvattend weekend.

6 x leuke, nieuwe desembakkerijen

Wij hebben zes leuke en nieuwe desembakkerijen uit Utrecht voor je op een rijtje gezet, waar ze veel meer dan alleen desembroden verkopen.