Naar Dodici voor het knapperige neefje van focaccia

Proef Toscaanse schiacciata bij Dodici in Utrecht, met verse Italiaanse vleeswaren, kazen en espresso van Filicori Zecchini.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Dodici

Wittevrouwenstraat 12, Utrecht Maaltijd: LunchBrunch Stadsdeel: Utrecht Noordoost Keuken: Italiaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Naar Dodici voor het knapperige neefje van focaccia

Je hebt focaccia en je hebt… schiacciata. Bij Dodici aan de Wittevrouwenstraat eet je dit typisch Toscaanse platbrood belegd met dun gesneden, uit Italië geïmporteerde vleeswaren, kazen en andere delicatezza.

Betere belegde broodjes in Utrecht

Utrecht is een studentenstad en studenten houden, behalve van bier, van pizza en brood. Dat is waarschijnlijk de reden waarom er rond de Dom zoveel tentjes zijn voor het beter belegde broodje of variaties op dat thema.

Omdat je niet elke dag een broodje Ben, broodje Carlo of broodje Mario wilt – alle drie een begrip in de stad - zijn er inmiddels talloze alternatieven. Vorig jaar opende Dodici, een paninoteca naar Florentijns voorbeeld.

Nadat ze jarenlang de horeca had geëxploiteerd op golfclubs ging Wendy Doffegnies op culinaire retraite. Al snel begon het te kriebelen, zeker na een bezoek aan Florence waar zij kennismaakte met schiacciata, het neefje van de focaccia. De laatste is meestal dikker en meer sponsachtig. Schiacciata (spreek uit: skja-tja-ta) is dunner en heeft een knapperige korst.

Italiaanse streetfood

Bij de ‘eat in’ en ‘to go’ van Dodici eet je het Italiaanse streetfood met - al minuto - gesneden Italiaanse vleeswaren of kazen, van mortadella en porchetta tot provolone. Hardloper is, hoe kan het anders met de Universiteitsbibliotheek als overburen, La Bibliotheca. Deze schiacciata is belegd met prosciutto crudo, stracciatella di burrata (het romige binnenste van de burrata), tomaat, olijfolie en rucola.

We strijken even neer in het arty ingerichte zaakje, met dank aan dochter Olivia die een opleiding tot ontwerper heeft gevolgd en af en toe bijspringt. Wendy vertelt - tussen de schilderijen van de Utrechtse schilder John Noy - dat ze inmiddels een trouw publiek heeft.

Waarom het Toscaanse flatbread zo in de smaak valt? Haar verklaring is dat zowel in het deeg als over het deeg extra-vierge olijfolie gaat en het brood voor je neus wordt afgebakken. Dat proeven we: onze schiacciata met pikante salami smaakt delizioso.

Espresso van een van de beste koffiehuizen

Bij haar liefde voor Italië hoort ook de liefde voor een perfecte espresso. Wendy staat erom bekend dat zij de koffiebonen gebruikt van het beroemde Italiaanse koffiehuis Filicori Zecchini. Dit bedrijf, sinds 1919 gevestigd in Bologna, is een van de 25 branderijen met het exclusieve keurmerk ‘Espresso Italiano Certificato’. Met een trotse blik: ‘Er zijn meer dan tweeduizend branderijen dus dat zegt wel iets.’

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Atithi: authentiek Indiaas in een modern jasje

Bij restaurant Atithi geniet je van echt Indiaas eten met een moderne twist.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

Wijnbar met de langste naam van allemaal

Muggen worden gegeten door vogels is de nieuwe wijnbar en nu al dé plek is voor organische wijnen, verrukkelijke gerechtjes én lekkere muziek.