Nieuwe Dikke Dries in het spoor van de Parijse Bouillons

De Nieuwe Dikke Dries combineert Frans eten met Utrechtse gezelligheid: betaalbare bouillon-gerechten, livemuziek en een bruisende kroegsfeer.

13 Mei 2025 Maike Jansen

blogger Maike Jansen werkt bij een toonaangevend mediabureau en is gespecialiseerd in brand advocacy. De geboren Utrechtse is positief kritisch, heeft bijna altijd lekkere trek en gaat graag met haar camera op pad om de vele horecagelegenheden in haar stad vast te leggen.

  • 13 Mei 2025

Nieuwe Dikke Dries in het spoor van de Parijse Bouillons

Sinds jaar en dag komen Utrechters voor een hapje, drankje én dansje bij de Nieuwe Dikke Dries. Geïnspireerd op de Parijse Bouillon-formule kun je er nu ook terecht voor lekker eten tegen een bescheiden prijs ‘in een bruisende café-restaurant setting'. De Buik test of je er écht zo goed kunt eten als ‘De Nieuwe Dikke’ zelf beweert.

Al 50 jaar een begrip in Utrecht

De Nieuwe Dikke Dries, ook bekend als ‘De Nieuwe Dikke’ - niet te verwarren met de Ouwe Dikke Dries in Wijk C - bestaat precies 50 jaar. De Nieuwe Dikke wordt generaties lang gezien als het gezelligste café van Utrecht. 

Niet alleen de gasten komen er generatie na generatie, de bruine kroeg is al die jaren in handen van dezelfde familie de Winter, waarvan de vijfde generatie achter de tap staat. Ook het personeel draagt Dikke Dries decennialang een warm hart toe

Speciaal voor het jubileum is een toepasselijke samenwerking aangegaan met Brouwerij De Eeuwige Jeugd. Naast de overige bieren van deze brouwerij, zoals de blonde Lellebel en de weizen triple Bullebak, is er sinds dit jaar ook ‘Dikke Dries’, een hoppy lager van 5.2 procent. 

Die was tijdens ons bezoek niet beschikbaar op de tap, maar het zit er dik in dat we hiervoor terugkomen, want het ruime drankaanbod smaakt naar meer. Bovendien wordt dit jubileumjaar elke maand een evenement georganiseerd.

Lekker én betaalbaar

Dat het nieuwe Bouillon-concept ervoor zorgt dat je er goedkoop kunt eten, klopt als een bus. Een aantal voorgerechten kost €8, zoals coquilles met gesmolten lardo (spek) en arënkha kaviaar van haringfilet of gegrilde groene asperges met een jus van kokos en curry en crumble van Ibericoham

Ook burrata met peperonata (gestoofde paprika) en geroosterd brood behoren tot de mogelijkheden. Door de kleine prijs van deze voorgerechten is de verrassing des te groter. De kwaliteit van de gebruikte ingrediënten, de smaakcombinaties, de opmaak; alles is goed.

Ook het interieur van het café is in lijn met het Franse concept. Overal zie je sfeervolle tafeldecoraties, lijstjes, kroonluchters, kaarsjes en, zoals een goed eetcafé betaamt, een krijtbord met daarop het menu.

Dankzij de gezamenlijke opslag met Dikke Dries Deli, die deze maand één deur verder opent, is er binnen extra ruimte ontstaan: op die plek zijn leuke wandtafels gekomen. Zo is er de hele dag en avond genoeg ruimte voor zowel kleine gezelschappen als grote groepen.

Frans concept met vleugje Nederlandse nuchterheid

Geheel in stijl met de Bouillons zoals je ze in Parijs ziet staan er veel Frans geïnspireerde gerechten op de kaart. Dit zie je vooral terug bij de hoofdgerechten die allemaal €14,95 kosten, met een meerprijs van €4 voor de steak au poivre, biefstuk met peperroomsausSliptong met haricots verts en citroenboter, steak tartaar of een typische Franse magret de canard (eendenborst, maar dan van de Veluwe) staan ook op de kaart.

Voor vegetariërs is er met risotto a la primavera, met doperwten, artisjok en munt of gebrande spitskool met hazelnoot, bechamel, cannellinibonen en parmezaan een fijn aanbod. Voor €3,50 bestel je er een van de drie sides bij: verse frites, salade, of aardappelen uit de oven.

De dessertkaart geeft met een vlaflip met rood fruit, een Hollandse touch aan het Franse concept. We proeven apple crumble, die lekker is, maar weinig verrassend. De Espresso martini cheesecake is vernieuwender. Hier geldt echter wel: een kleine prijs houdt in dat je een minder grote portie krijgt.

Voor een luttele €6,50 is het dessert echter een prima afsluiter van de avond én bodem voor de nacht. Na het eten kun je je namelijk nog urenlang vermaken bij de Nieuwe Dikke Dries, waar - let wel - meer Nederlandse dan Franse liedjes tot laat door de speakers klinken.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: broodjes zijn de nieuwe trend in Amsterdam

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over de beste broodjes in Amsterdam.

De favoriete borrelplekken van Ronald Giphart

In de papieren horecakrant van de Buik vertellen 25 horecaliefhebbers wat hun favoriete plekken zijn in Utrecht, deze keer is dat Ronald Giphart.

Uit ons magazine: interview met Maksut Aşkar

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Anatolische chef Maksut Aşkar.