Midden in het Museumkwartier - op de plek waar tot voor kort Meneer Buscourr zat - openden Wim Rieff en Julian Klaassen afgelopen week café-restaurant Terroir. Een plek waar het draait om goede wijn en lekker eten; wijnen van ambachtelijke en kleine wijnmakers en gerechten met seizoensproducten, klassiek en zonder opsmuk.
Kleine wijnmakers en seizoensproducten

Wim nam negen jaar geleden Rubens Proeflokaal aan de Nieuwegracht over, Julian kwam daar een aantal jaar geleden ook terecht. Anderhalf jaar terug kregen zij het idee om samen iets met wijn te doen: een restaurant waar je eerst bepaalt wat je wilt drinken, en dan wat je erbij wilt eten. ‘Terroir’ staat voor de omgeving waar de druivenstok groeit en is dus ook van invloed op de uiteindelijke wijn. Het geldt eigenlijk voor alle producten, ook voor groenten, vlees en vis.
Aperitief met charcuterie

Bij binnenkomst worden we verwelkomd met een bubbeltje, daar scoor je bij ons altijd punten mee. De ruimte oogt nog wat kaal, maar als je bedenkt dat een paar dagen geleden de boel nog op zijn kop stond, is dat niet meer dan logisch. De sfeer is ontspannen en gemoedelijk. We bestellen een bordje charcuterie met worst van Buitengewone varkens, paté van reebok en ingelegde beukenzwammetjes voor bij het aperitief.
Eerst de wijn, dan de gerechten

We kiezen vervolgens eerst een wijn uit – want zo hoort dat hier – en bepalen daarna wat we erbij willen eten. Omdat het pas de eerste avond voor Terroir is, is de kaart klein (maar fijn!). Het stoort ons allerminst, want zien er rauwe makreel met mosseltjes, salade met kalfstong en remouladesaus, paddenstoelentortellini, ragout van herfstgroenten, snoekbaars uit het IJsselmeer en kalfswang met witlofsla opstaan.
Kwaliteit en liefde

De gerechten kun je voor jezelf houden of delen. Wij kiezen voor het laatste en bestellen alle gerechten van de kaart, behalve de kalfswang. Het ene gerecht is nog lekkerder dan het andere. Je proeft de kwaliteit van de ingrediënten en de liefde die de keukenbrigade erin heeft gestopt. De ster van de avond is de chocolademousse met frambozen. Goddelijk, zo omschrijft mijn tafelgenoot het nagerecht. Tot slot nog koffie en thee met een door de moeder van Wim gebakken gemberkoekje. De avond is helemaal af.