Waar je in de horeca nog terecht kunt voor een ouderwetse lekkere gehaktbal, warme appelbol of aan tafel bereide Irish Coffee? Bij Graaf Floris, al meer dan vijftig jaar een begrip in de Utrechtse binnenstad. De Buik ontdekte dat het donkerbruine café-restaurant aan de Vismarkt ook behoorlijk meebeweegt met de huidige tijd.
Nostalgisch én vernieuwend

Ze leerden elkaar kennen bij Stadskasteel Oudaen en sinds 2023 zijn ze de trotse eigenaren van Graaf Floris, vijftig jaar na de opening van het café-restaurant aan de oudste markt van Utrecht.
De liefde van Rik van Orsouw en Angela Hol voor historie en nostalgie zie je terug aan het behoud van de klassieke kenmerken in het café-restaurant, waaronder de open haard, de dagelijkse krant op de leestafel en de plek van de bar. Zelfs het personeel bleef hetzelfde. Sommige medewerkers lopen er al jaren rond, met dezelfde passie.
Sinds de overname drukken Rik en Angela echter ook hun eigen stempel op het horecabedrijf. Het interieur is opgefrist en de typische groene luifels en buitenkussens werden vervangen voor paarse. De lamp boven de leestafel lijkt er al jaren te hangen, maar is recent opgehangen: het was een cadeau van een van hun vaste stamgasten.
Oud en nieuw

Arancini
Net als het personeel is ook het publiek en de kaart een mix van oud en nieuw. Gastheer Jorrit vertelt op bevlogen toon dat de kaart steeds moderner wordt. Van een typische cafékaart wordt het nu een menu met eigentijdse gerechten die meebewegen met de seizoenen.
Zo vind je op het menu een twaalfuurtje met zowel een zelfgedraaide gehaktbal, een kopje soep en een flensje als bruschetta hangop met krokante pistache en perzik.
De proeverij van voorgerechten om te delen is net zo’n leuke mix van smaken, met wederom bruschetta, wortel-paprikasoep en arancini (gefrituurde risottoballetjes) met een royale hoeveelheid saus.
Iets minder makkelijk te delen, maar erg lekker is de buikspek taco, gevuld met tomatensaus, ingelegde ui en paprika in combinatie met pittige guacamole. De proeverij bestaat verder uit gerookte zalm met tuinkruidenmayonaise en gefrituurde kappertjes en wat lang gebakken rösti’s van zoete aardappel.
Onze favoriet is de makreel Scotch egg: knapperig van buiten, met een zachte makreelsmaak van binnen. De little gem, tuinbonen, radijs, artistjok, croutons, tuinkruidenmayonaise en heerlijke krieltjes maken het tot een fris en volwaardig gerecht. Liever vegetarisch? Kies dan voor kaasfondue, een bowl met linzenburgertjes of melanzane.
De oogappels van Graaf Floris

Scotch egg
Naast de onder velen zo geliefde appelbol, vind je ook appelbollen-ijs op het menu, gemaakt door de Utrechtse ijsmaker Venezia. Dit ijs wordt opgediend bij de warme appelbol, maar ook bij affogato: ijs, overgoten met hete espresso.
Ook op de cocktailkaart vind je klassiekers met een twist. Zo is er naast gin & tonic ook portonic met witte port en kun je behalve Aperol Spritz ook een Appelbol Spritz bestellen. Die laatste past met haar mix van Licor 43 en Apfelkorn perfect bij Graaf Floris: het zijn warme, vertrouwde en toch frisse smaken. De rietsuiker op de rand en kaneel in het glas, maken het appelbolgevoel compleet.
Voor wie liever een andere drank kiest, is genoeg keuze. Bijvoorbeeld iced coffees met hippe smaken als pistache, matcha en lavendel.
Irish Coffee

Van een vroege lunch, tot borrel of diner, je kunt bij Graaf Floris de hele dag genieten. Wát je ook doet, een bezoek is pas ‘af’ door een good old Irish Coffee te bestellen. De bereiding is onveranderd en wordt nog altijd met veel passie aan tafel bereid; een ontzettend leuke ervaring.
Goed om te weten is dat naast de vele plekken binnen en op de houten banken vlak voor het café-restaurant, Graaf Floris ook een fijn terras heeft met uitzicht op de Dom en de Oudegracht. Kleedjes zorgen ervoor dat het buiten tot in de late uurtjes gezellig warm blijft.