Het is geen naam die lekker bekt, maar wel één waar je over na gaat denken: Muggen worden gegeten door vogels. Zo heet de nieuwe wijnbar in de Gansstraat die nu al dé plek is voor organische wijnen van kleinschalig werkende boeren, verrukkelijke gerechtjes én lekkere muziek.
Passie voor wijn

Alle tafeltjes zijn bezet, maar achterin bij de bar is nog plek. Wij kiezen voor de simpele houten bank die er evenwijdig aan staat, één arm nonchalant leunend op een doos wijn die hier bij toeval is neergezet. Ons kleine bijzettafeltje is groot genoeg voor het eerste glas dat we drinken. Achteraf zal blijken dat ook onze gerechtjesparade erop past.
We zijn bij Chris Ravenhorst en Daan Degenaar van Muggen worden gegeten door vogels, in het voormalige pand van bistro Le Canard. Samen hebben ze een duurzame kledingwinkel en, deels uit liefhebberij, zijn ze begonnen met de import van organische wijnen, veelal van wijnmakers die ze persoonlijk kennen.
Hun gedeelde passie heeft geleid tot een eenvoudig ingerichte wijnbar waar je kunt genieten van biologische-, biodynamische- en natuurwijnen uit Noordwest-Italië (Ligurië, Piëmonte), Duitsland, Oostenrijk en Georgië. Lekker eten hoort daar ook bij.
Naast Bar Barak is Muggen worden gegeten door vogels de tweede hippe tent die is geopend in de Gansstraat; aan de rand van Utrecht-centrum, in het verlengde van het Louis Hartloper Complex.
Biodynamisch

Daan, die vanavond dienst heeft: ‘’Elk restaurant heeft tegenwoordig een ultrakorte naam. Wij hebben gekozen voor een verwijzing naar het gedachtengoed van de biodynamische landbouw. Onze naam zal wel zoiets worden als de Muggenbar, maar ik hoop dat mensen ‘t voluit blijven zeggen.’’
Ondertussen schenkt hij ons eerste glas in: de Etichetta Blu van azienda agricola Bruna in het Noord-Italiaanse Trentino. Een verkwikkende witte wijn waarbij we ons realiseren dat we in één week tijd onze mening over natuurwijnen moeten bijstellen. Want wat is dit lékker met – erbij – een stuk zelfgebakken focaccia.
We genieten van het warme brood en de olijfolie, maar ook van de ongedwongen sfeer: van de betonnen vloer, de houten tafeltjes en de stellingkast met flessen wijn in combinatie met de platenspeler met LP’s. De muziek is goud van oud: van de Bee Gees en 10CC tot iets reggae-achtigs. De mix valt ook bij de overwegend jonge gasten in de smaak. Eén stel aan de bar zit te eten en wiegt op de maat van Stayin’ Alive hun baby op de arm. Huiselijker wordt het niet.
Cucina povera

De kookstijl van chef Victor, die in Utrecht heeft gewerkt bij Restobar Rosie en Café Saar, maar ook in verre landen, is gebaseerd op de cucina povera zoals de Italianen zeggen: de armeluiskeuken. Hij maakt gebruik van minder luxe producten die in z’n geheel worden verwerkt. Zelf noemt hij dat ‘goed eten zonder veel opsmuk met goede ingrediënten en veel smaak’. Hij is een trots lid van de Slow Food Professionals Community die staat voor een good, clean en fair voedselsysteem.
Dat vertaalt zich onder andere in een hartige donut met cacio e pepe (kaas en peper), rijkelijk bestrooid met geschaafde Pecorino. Minstens zo lekker zijn de arancini, risottoballen, met een soort chutney van gekarameliseerde sjalotjes.
Bij de spies van prei met XO-saus en amandelcrumble is de prei niet genoeg gegaard en lastig te snijden. Ook hadden we bij de gegrilde little gem met gesmolten blauwe geitenkaas liever minder grof gesneden pancetta gehad. Maar het halve glas barbera van Mansur Ca del Bric en de Duitse pinot noir Heart Grandbois Meine zorgen ervoor dat dit kleine minpuntje helemaal verbleekt. Net als de andere wijnen zijn de flessen te koop in de wijnbar en in hun winkel aan de Springweg.
Tikka masala van de barbecue

Dan komt een nieuw hoogtepunt: de chicken special. Vandaag is dat tikka masala van de BBQ met korianderolie op een soort kaiserbroodje. Een topgerecht: spicy, met een lekker zuurtje en romig. Dat is met twaalf euro meteen het duurste gerechtje dat we bestelden, want de prijzen schommelen bij Muggen worden gegeten door vogels tussen de drie euro voor een arancino tot €7,50 voor de gebakken appel met amaretti koekjes en crème fraiche, een heerlijk besluit van deze proefavond.
Voor wie nog iets substantieels wil eten: er is ook een daghap voor twaalf euro. Vanavond is dat penne alla pomodoro. De flesjes plat- en bruiswater die uit de muur worden getapt blijken voor €0,50 – zeg maar: een symbolisch bedrag - op de rekening te staan. Ook weer zo sympathiek!