Onze chefs weten van goed eten. Logisch, als je avond na avond achter het fornuis staat. En als je als chef dan een keer tijd hebt om buiten de deur te eten, dan doe je dat niet zomaar ergens. Althans, daar gaan we van uit. Wij zijn namelijk vreselijk nieuwsgierig naar de bars, restaurants, eetcafés en andere toko’s waar onze chefs hun schaarse vrije tijd doorbrengen. We nemen daarom regelmatig een kijkje buiten de keuken met onze Amsterdamse kookhelden. Dit keer: Jaimie van Heije.

Al zo’n zes jaar heeft Jaimie zijn eigen restaurant, Jaimie van Heije, in Ouderkerk aan de Amstel. Ook is hij signature chef van Moon, op de negentiende verdieping in de A’DAM Toren. Jaimie heeft op Instagram een grote schare followers, mede doordat hij sneakers als inspiratiebron gebruikt voor gerechten en de schoen inclusief het gerecht toont op zijn Instagrampagina. Hierdoor wordt hij ook weleens de ‘sneakerchef’ genoemd. “Soms zie je een schoen en dat pakt je, dat raakt je. Op de een of andere manier weet ik dan al hoe het gerecht gaat proeven. Soms kies ik een schoen door een herinnering, soms kies ik wat nieuws”, vertelt Jamie ons.
Amsterdam

We vervolgen het gesprek en vragen hem naar zijn favoriete restaurants in Amsterdam: “Ik ga heel vaak naar De Japanner in de Albert Cuypstraat. Ik ga er ’s nachts heen na het werk en je kunt er superlekker eten. Het is een super relaxte plek en ik voel me er thuis.” Ook is er een nieuw restaurant in de stad, waar Jaimie fan van is. “Ik heb een nieuwe favoriet, dat is Café Cliché, aan de Middenweg. Dat is ook een hele fijne plek, je voelt je er gelijk welkom. Hele lekkere gerechtjes met een soort huiskamergevoel”, vertelt hij.
Nederland
Hoewel hij in Amsterdam zijn favoriete eetgelegenheden zo kan op noemen, lukt het hem niet om zijn favoriete restaurants in de rest van Nederland aan ons te vertellen. “Er zijn heel veel toppers. Maar als je een favoriet moet aanwijzen, moet het wel een restaurant zijn waar je vaak naar terugkeert. Dat is helaas, door mijn drukke bestaan, alleen dichtbij mijn huis. Als ik nu een restaurant zou opnoemen zou ik er een hoop te kort doen, dat vind ik lullig.”
Buitenland

In het buitenland gaat het hem wel weer een stuk makkelijker af om zijn lievelingsrestaurants op te noemen. “Ik ben net bij Fäviken in Zweden geweest, dat is echt waanzinnig”, zegt hij daarover. “Die hele beleving en experience. Helemaal daarnaartoe en alles rondom dat was helemaal geweldig.” Ook in Denemarken heeft Jaimie een restaurant waar hij graag komt: “Geist is een van mijn favoriete restaurants. Als ik in Kopenhagen ben keer ik daar regelmatig terug”, sluit hij af. Wij zijn in ieder geval geïnspireerd om ook naar Scandinavië af te reizen.