Sarah Reijnen: “Ik ging van horecaondernemer ineens naar full-time moeder”

Ook in dit bijzondere jaar hebben wij een aantal bijzondere mannen en vrouwen uit de Amsterdamse horeca tot Smaakmaker benoemd. Vandaag: Sarah Reijnen.

21 Jan 2021 Floortje Dekker

blogger Floortje is student aan het Grafisch Lyceum Rotterdam waar zij de opleiding redactie medewerker volgt. Naast haar studie doet ze aan kickboksen. Haar lievelingsgerecht? Eigenlijk alles waar pesto in zit.

Sarah Reijnen: “Ik ging van horecaondernemer ineens naar full-time moeder”

Amsterdam zou Amsterdam niet zijn zonder haar gepassioneerde ondernemers die onze stad kleur en smaak geven. Dit zijn onze ‘smaakmakers’. Samen met deze smaakmakers kijk we terug op 2020 en blikken we vooruit op 2021 Het resultaat is een serie interviews met de mannen en vrouwen die de Amsterdamse horeca dit jaar gevormd hebben. Wie zijn zij eigenlijk, hoe zien zij de stad en waar halen zij hun inspiratie vandaan? Vandaag: Sarah Reijnen.

Een bevlogen horecaondernemer. De afgelopen zeven jaar heeft Sarah Reijnen hard gewerkt aan Walter's - The Walter Woodbury Bar - en heeft daarnaast ook nog een tijd Bar James en Fondue Oost gehad. Bij Walter's vloeien de drankjes vanachter de bar, de goede gerechten uit de keuken en blijven gasten avondenlang zitten omdat het er zo gezellig is. Hoewel, zo ziet het er normaal gesproken uit. Met pijn in het hart moest Sarah de deuren van haar restaurant tot twee keer toe sluiten. “Vroeger dacht ik al vaak, er zal maar iets met de zaak gebeuren”, vertelt Sarah als we terugblikken op het begin van het jaar. “Dus toen alles in China begon, zat ik al met buikpijn te hopen dat het niet naar ons toe zou komen.” Helaas gebeurde dat enkele weken later wel en werd ook Nederland op zijn kop gezet door het coronavirus.

​Deuren dicht

Walter's was de week voor de horecasluiting nog open, maar Sarah zag, net zoals de rest van de horecaondernemers in Amsterdam, de bui al hangen. Sarah: “Die laatste week dat we open waren was super raar, de gasten begonnen er bijvoorbeeld naar te vragen en op een geven moment kwamen de Belgen hier naar binnen want daar was alles al een weekend dicht. Mensen begonnen drinken te bestellen terwijl hun glas nog vol was, puur om je te supporten. Dat was zo super lief.” Op 15 maart gebeurde hetgeen waar Sarah al die tijd zo bang voor was. Rutte kondigde aan dat alle horeca in het land dicht moest. “Het is zo gek als iets wat je jarenlang hebt opgebouwd en waar je zeven jaar heel hard aan hebt gewerkt, dat dan ineens iemand zegt: je zaak gaat dicht. Voor een deel gaat dan even ook je leven een soort dicht”, vertelt ze. Sarah vertelt over hoe ze erg dat vond, ze zat toen samen met de kinderen op de bank. Ze vond het te zwaar om zelf de deuren te moeten sluiten waardoor uiteindelijk haar zwager naar Walter's is gegaan.

​De Indische buurt van Amsterdam Oost

Dat Sarah veel geeft om haar buurt en de ondernemers om haar heen, is al snel duidelijk. De dag waarop ze Walter's moest sluiten, deelde ze het overige voedsel uit in de straat. “Ik kwam die dag aan met een auto vol eten. Iedereen die iets nodig had kon een kratje mee nemen of er iets uit halen.” Op het moment dat ze eenmaal over haar buurt begint te vertellen, raadt ze het ene na het andere heerlijke restaurant in de straat aan. Bar Gallizia, een Italiaan bij haar in de straat, de nieuwe zaak in het oude Fondue Oost - Mitts - en een ramen restaurant. Ze ziet de restaurants om haar heen dan ook absoluut niet als concurrentie, maar als mooie aanvulling op elkaar en ze is trots dat ze ertussen mag staan. Ze kan niet wachten tot de straat weer mag bruisen van leven. Samen met al deze restaurants en winkeltjes heeft ze een speciale kaart laten maken - van de buurt voor de buurt - waar een duidelijk overzicht op staat wat er allemaal de buurt te beleven valt: de Javakaart, vernoemd naar de Javastraat.

​Niet stilzitten maar doorgaan


Ondanks dat de deuren van haar restaurant dit jaar meer gesloten waren dan openstonden, heeft Sarah allesbehalve stil gezeten. Het begon, zoals bij vrijwel elke zaak, met takeaway gerechten die hun gasten konden bestellen. Ze namen uitgebreid de tijd om speciale menu’s samen te stellen en hier elke week weer iets nieuws voor te verzinnen. “Ondertussen had ik thuis ook gewoon twee kleine kinderen en geen opvang. Ik ging van fulltime horecaondernemer met daarnaast een gezin, ineens naar fulltime moeder. Ik ben daar toen gewoon onwijs veel van gaan genieten, maar uiteindelijk ben ik nog altijd ondernemer en wilde ik doorgaan.” 

Walter's werd elke vrijdag en zaterdag omgetoverd tot een winkel, waar er pick-up momenten waren zodat mensen er hun luxere boodschappen konden doen. “We hadden een groot looppad gemaakt, met leuke muziek aan. Mensen konden dan hun biertjes uitkiezen en mooie natuurwijnen en ze lieten zich adviseren door Arjan (van De Wijnvriend, red.), een vriend van ons en onze wijnleverancier.” Op deze manier hield Sarah op een coronaproof manier nog altijd contact met haar gasten. “Soms kwamen ze ook gewoon alleen even gedag zeggen en je succes wensen”, vertelt Sarah trots.

Ook toen ze het restaurant voor de tweede keer moesten sluiten, zijn ze niet stil gaan zitten. Dit keer zijn ze op een hele andere manier aan de slag gegaan. Ze hebben de keuken eruit gehaald en gaan er een heel nieuwe Walter's maken, wel nog altijd met de diepe, warme kleuren die we gewend zijn van Walter's. De tegels gaan eruit, de vloer gaat eruit. “Ik denk dat we aan het begin van het jaar wel weer kunnen beginnen met takeaway”, vertelt Sarah. “Ik heb gewoon heel veel zin om alle mensen weer te zien.”

​Blik op de toekomst

Sarah heeft de hoop dat haar restaurant in maart weer open mag. “In het voorjaar, wanneer het eindelijk weer lekker weer is”, zegt ze. “Ik hoop vooral dat, als er bijvoorbeeld geen plek is op het terras, mensen ook gewoon lekker binnen bij je gaan zitten. Dat mensen een beetje met je meedenken.” Ze hoopt dat haar zaak binnenkort weer mag overstromen met de mensen en dat het er, gewoon zoals vroeger, weer gezellig gaat worden. Dat Sarah een mensen-mens is en veel aan anderen denkt, blijkt keer op keer opnieuw: “Ik hoop dat Koningsdag weer gevierd mag worden, jonge mensen weer mogen dansen en het leven weer mogen vieren. Al komen ze gezellig bij Walter's op de bar dansen, ze hebben het echt verdiend.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.