Amsterdam Food Week: de Amsterdamse foodscene op de wereldkaart

Nieuw in Amsterdam: de Amsterdam Food Week. Van 1 tot en met 7 oktober een week met veel aandacht voor eten en drinken, voor en door Amsterdam.

23 Sep 2018 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

Amsterdam Food Week: de Amsterdamse foodscene op de wereldkaart

Samen sta je sterker. De Amsterdamse foodcultuur maakt een ongekende groei door. Nieuwe zaken, nieuwe plekken en nieuwe ondernemers voegen zich bij de krachtige bestaande scene. Deze groei biedt de kans om Amsterdam als culinaire stad op de wereldkaart te zetten, maar vraagt ook aandacht voor alle uitdagingen die onze grote stad kent. Daarom neemt De Kweker samen met andere partners het initiatief tot de Amsterdam Food Week(AFW) en roept partijen op zich hierbij aan te sluiten. Om te groeien en de stad als culinaire hoofdstad op de kaart te zetten, heeft de Amsterdamse foodscene elkaar nodig. AFW is van de stad en voor de stad, een week met veel aandacht voor eten en drinken in Amsterdam en voor alle thema’s die daaraan gerelateerd zijn.  

Amsterdam Food Week: van 1 tot en met 7 oktober


Culinair Amsterdam loopt tegen belangrijke zaken aan. De groei wringt geregeld. Zo is er een nijpend tekort aan personeel, wordt het steeds moeilijker goederen te leveren in het Amsterdamse centrum en liggen er nog grote kansen op het gebied van innovatie. 

Samenwerking is hierbij essentieel. Daarom slaat De Kweker de handen ineen met Food Cabinet, De Buik van Amsterdam en Dutch Cuisine. Zij zetten gedurende de week van 1 tot en met 7 oktober de gehele Amsterdamse foodscene bij elkaar aan tafel om te praten over deze belangrijke thema’s. Gert Blaauw, directeur van De Kweker, zegt hierover: “Er zijn zo veel ideeën en haakjes om verder op te pakken. Die willen we allemaal horen en ruimte geven om te groeien, zodat het balletje gaat rollen. Samen moeten we de basis leggen voor de komende jaren.”

In het buitenland zitten al deze foodspecialisten geregeld bij elkaar aan tafel om te praten over wat zich dagelijks afspeelt binnen de scene. Ook in Amsterdam is daar behoefte aan en wat is er nu beter dan de echte smaakmakers bij elkaar aan tafel te zetten in het Foodcenter Amsterdam: het kloppend hart van de Amsterdamse foodscene? 

Smaakburgemeester van Amsterdam

Het programma bestaat uit talkshows, workshops en presentaties van bijzondere gasten. “We hebben ons hard gemaakt voor een inhoudelijk programma met partijen die echt weten wat er speelt.” Zo staan er smaakmakende gasten op de lijst waaronder Ron Simpson (The Avocado Show), Laura de Grave (culinair journalist) en Reinier van Dantzig (gemeenteraadslid D66 en eigenaar van onder meer De Vondeltuin). 

De Amsterdam Food Week wil mensen en ideeën verbinden, maar eindigt niet met het delen van ervaringen: “Door het kiezen van de eerste Smaakburgermeester van Amsterdam, creëren we hèt gezicht van de lokale foodscene. Hij of zij krijgt de dankbare – maar lastige taak – om de culinaire toekomst van Amsterdam te verbeteren en gesprekspartner te zijn voor stakeholders als politiek en media. En daarbij onze hoofdstad, inclusief al haar smaakmakers, verder op de wereldkaart te zetten.”

Gratis te bezoeken


Amsterdam Food Week vindt plaats in de week van 1 tot en met 7 oktober op het Amsterdam Food Center. Het evenement is gratis te bezoeken door professionals. Liefhebbers van lekker eten en drinken zijn welkom op zondag 7 oktober tijdens de markt van de 1001 smaken.

Samen met alle partners lost De Kweker het startschot voor het starten van het gesprek en rekent erop deze beweging gaande te houden: “We nodigen iedereen uit om mee te praten over de invulling van Amsterdam Food Week en de culinaire toekomst van de stad. De eerste geluiden vanuit de branche zijn al zeer positief, zo willen velen graag bijdragen aan dit grotere doel. Een mooie prestatie voor een eerste editie. We hopen dat het initiatief volgend jaar nog breder gedragen zal worden”.

Het gehele programma is hier te vinden en food professionals kunnen zich hier aanmelden.

De Kweker heeft samen met andere partners het initiatief genomen tot de Amsterdam Food Week(AFW) en roept partijen op zich hierbij aan te sluiten.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.

Het cliché voorbij: 44 x echt goed eten in Amsterdam-Noord

De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.

Geselecteerd door Wijnbeurs.nl: Midnight Fever Rouge

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als derde de rode, coole wijn uit Frankrijk: Midnight Fever Rouge.