Laura van Beest: half Indonesisch, half Nederlands en gek op rendang. Een typisch Indonesisch gerecht dat officieel gezien vaak ter ere van de gasten bij ceremoniële bijeenkomsten wordt geserveerd en nu in een nieuw, creatief jasje is gestoken in tijden van de coronacrisis: Brengdang. Om ervoor te zorgen dat alle liefhebbers van rendang nog steeds kunnen genieten van dit heerlijke gerecht, maar vooral om stilstaande horeca te helpen bij het generen van omzet.
“Op een donderdagochtend werd ik wakker en toen wist ik het: Brengdang. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat heb ik met iedereen aan de telefoon gehangen en op de eerste maandag daarna stond ik rendang te maken bij Lijn15 in Amsterdam.”
Laura en rendang

Laura is geboren en getogen in Enschede, momenteel woonachtig in Amsterdam en half Indonesisch. Ze is opgegroeid in de keuken van haar moeder, waar de lekkerste gerechten werden klaargemaakt. Met hobby’s zoals salsa dansen, spelen op de ukelele en zingen kunnen we wel stellen dat Laura niet graag stilzit. In het dagelijks leven werkt ze op de logistieke afdeling van Albert Heijn, maar de liefde voor eten maken - en het opeten - is met de paplepel ingegoten. In 2018 besloot ze hier meer mee te doen en deed ze mee aan MasterChef Nederland waar Laura als zevende eindigde. Al jaren bereidt ze haar lievelingsgerecht: rendang.
Van rendang naar Brengdang
“Sinds ik rendang maak wil ik er al meer mee doen, maar eigenlijk wist ik nooit precies wat en hoe ik dat kon doen. Tot de coronacrisis toesloeg en ik op een donderdagochtend wakker werd, toen wist ik het: Brengdang.” De naam zegt het al, rendang dat wordt rondgebracht. Om zoveel mogelijk monden te voeden moest het concept verder worden uitgedacht. “Een vriendin van mij is eigenaresse van Lijn15 in Amsterdam, een gezellige, Amsterdamse kroeg die het heel zwaar heeft door de maatregelen en misschien wel voor altijd de deuren moet gaan sluiten wanneer er voor een langere periode geen omzet binnenkomt. Zo kwam het idee om de rendang te gaan maken vanuit een professionele keuken.”
Rendang, het recept
Het recept is gebaseerd op het recept van een familielid van Laura, tante Erna. Zij is dan ook verwerkt in het logo van Brendang. “Het recept is eigenlijk een combinatie van inspiratiebronnen. Tante Erna maakte altijd de heerlijkste boemboe waarin je het vlees marineert. Verder is het recept ook geïnspireerd op hoe mijn moeder het altijd klaarmaakt, maar wat ik meestal doe is een eigen draai geven aan een recept, dus dat heb ik nu ook gedaan. Hierdoor is er een soort minirijsttafel ontstaan vanuit mijn Indonesische roots. Nu zijn er ook veel mensen vegetarisch dus daar hebben we uiteraard ook een variatie voor bedacht.”
Brengdang, het concept

Brendang wordt gerund vanuit een professionele keuken van een kroeg of café. “Wij hebben alles al uitgedacht, dus het concept hoeft alleen geïmplementeerd te worden. Het enige dat je zelf moet doen is een korte en leuke tekst op de maaltijdbox schrijven voordat het naar de klant gaat om er een persoonlijk tintje aan te geven.” De horecaondernemer en chef worden opgeleid door Laura. Zij komt naar het café om het recept, op gepaste afstand, uit te leggen, te proeven en te optimaliseren. De logistiek, de stempels, bakjes en eigenlijk alles wat erbij komt kijken wordt voor de horecaondernemer geregeld. “Wanneer een horecaondernemer zijn of haar eigen leverancier wil gebruiken dan kan dat uiteraard ook, want hoe meer mensen kunnen blijven doordraaien met hun business, des te beter natuurlijk.” Laura verdient er zelf niks aan. “Om te zorgen dat de deuren van de desbetreffende horecazaak ook daadwerkelijk weer geopend kunnen worden, is het nodig om de volledige omzet naar de ondernemer te laten gaan.” Als de zaak de rendang na de coronacrisis wil blijven serveren, dan mag dat natuurlijk gewoon.
Natuurlijk droomt Laura zelf ook door en wie weet zien we Laura ooit rondrijden in haar eigen rendang-foodtruck.
Informatie
Op dit moment is Brengdang te bestellen van maandag tot en met woensdag in Amsterdam via Whatsapp (0654256074) en betaal je via een Tikkie, diezelfde avond staat Laura nog voor je deur met warme rendang.