Het is een feit: we zijn live, in de lucht, op je beeldscherm. De Buik van Amsterdam is net als De Buik van Rotterdam een platform voor en door liefhebbers van lekker eten, drinken en mooie (Amsterdamse) producten. Het journalistieke platform is eind 2013 opgericht als De Buik van Rotterdam en is in de Maasstad een vaste waarde. Nu, vijf jaar later is het tijd om onze neus - en buik - ook Amsterdam te laten zien.
De Buik is een onafhankelijk, journalistiek platform gewijd aan de bloeiende foodcultuur van de stad. In dit geval de bloeiende foodcultuur van Amsterdam dus. Wij schrijven onze verhalen met een kleine redactie en een team van enthousiaste bloggers. Iedereen schrijft op vrijwillige basis over zijn- of haar culinaire bevindingen in Amsterdam. Simpel gezegd, we schrijven over alles wat door de Buik gaat: eten in restaurants, drinken in bars, lekkers op alle andere plekken zoals markten, cafés, foodtrucks, festivals, hotellobby's of huiskamerrestaurantjes. We schrijven ook over de mensen die deze foodcultuur vormen: de chefs, de barrista's, de cocktailshakers, de ondernemers, de sommeliers, de kwekers, plukkers, imkers, worstenmakers en bakkers. We houden van de stad, dus we schrijven graag over de plekken waar deze cultuur tot leven komt, dakterrassen of dakakkers, parken, tuintjes, bakkerijen, worstendraaierijen, brouwerijen, slagerijen en stokerijen.
Wie zijn we?
Eigenlijk zijn ‘we’ gewoon zoals jij en ik. We gaan graag op zoek naar de leuke plekjes en mooie verhalen en houden van eten en drinken. Wij kiezen zelf waar we heen gaan en waar we over schrijven. Onze toon is altijd positief. Dat is een bewuste keuze. We vinden dat er al genoeg negatief wordt geschreven over horeca. Wij willen mooie verhalen vertellen over mooie zaken, mooi eten, mooie mensen. We kijken naar het totaalplaatje met als uitgangspunt of we het iemand kunnen aanraden. Is het antwoord volmondig ja, dan zal je dit terugvinden op de Buik. Dat betekent dat niet elk restaurant in Amsterdam en omstreken terug te vinden is op ons platform. Nee, want dan zie je door de bomen het bos niet meer.
Naast onze verhalen hebben wij ook een restaurantgids waar elk restaurant dat wij graag aanraden aan onze lezers, een eigen vermelding heeft. Zo kan jij makkelijk zoeken naar een restaurant dat past bij jou. Bijvoorbeeld een restaurant op de vrijdagavond met een groep vrienden. Of naar sushi, of naar Amsterdam Oost. Enfin, probeer hem eens hier.
Waar schrijven we over?

Wat ons bijzonder maakt is dat het redactionele gedeelte van de Buik volledig onafhankelijk is. Lijstjes, Top- 10 en interviews: de redactie bepaalt welke verhalen en welke restaurants op de Buik komen. Restaurants kunnen niet betalen om op de Buik te komen, zo simpel is het. We nemen onze onafhankelijkheid serieus. Soms krijgen we uitnodigingen van restaurants, dit vinden wij altijd leuk, als het bij ons past, gaan we zeker kijken, maar als het niet Buikwaardig is, schrijven wij hier niet over.
Met wie werken we samen?
Natuurlijk kost het onderhouden van een platform tijd en geld. Wij werken graag met partners die onze missie delen: het vooruithelpen van de foodcultuur in Amsterdam. Zo werken we samen met De Kweker en met I Amsterdam. Partners adverteren in de vorm van branded content of via bannering. Bedrijven en instellingen kunnen er ook voor kiezen artikelen te sponsoren. Wij vermelden dit uiteraard wel altijd.
Daarnaast werken we dus met enthousiaste bloggers, fotografen, filmmakers en andere creatievelingen met hart voor de food scene. Als jij denkt dat je ook een bijdrage kan leveren aan ons mooie platform en aan deze fijne Amsterdamse foodcultuur, laat het ons dan weten.
Mocht je nog met vragen achterblijven, kijk eens of je vraag en antwoord op onze veelgestelde vragen pagina staan, mocht je nog andere vragen hebben stuur ons dan gerust een mail via amsterdam@debuik.nl.