Het is een gek jaar voor ons allemaal, maar ook zeker voor Hotmamahot. Met een CV aan indrukwekkende festivals, zoals Lowlands, Woo Hah, Down the Rabbit Hole en Best Kept Secret, is de zomer flink in het water gevallen, zou je denken. Maar niets is minder waar. “Een zomer zonder festivals is gek, maar het geeft ook ruimte om andere opdrachten te proberen."
“De festivalzomer is iets waar we altijd erg naar uitkijken. Veel mensen doen dat, denk ik. Wat dat betreft heb je dus echt een gekke zomer”, zegt Vincent Karelsz. Ook denkt hij dat Hotmamahot al goed op festivals is ingespeeld; ze weet waar ze aan toe is. “Nu doen we vooral nieuwe dingen en bij elke klus moeten we dus opnieuw nadenken. Dat is leuk, maar soms ook een uitdaging.”
HotwieHot?

Hotmamahot begon vijftien jaar geleden als creatief collectief in Amsterdam dat stadse ontwerpen maakt en creatieve programmering doet in onze hoofdstad. Zo zette het de Gele Pomp in Amsterdam-Noord op. Ook geeft het collectief workshops aan kinderen en volwassenen die gaan over creativiteit en ontwerp. Een aantal jaar geleden breidde het collectief uit met een eigen catering: Hotmamahot catering. Deze begon met hier en daar een bruiloft, maar deed al snel haar intrede op grote Nederlandse festivals. Ze serveren eigenzinnig Aziatisch streetfood zoals bao buns, sticky chicken wings en patatje rendang.
'The show must go on!' Vincent Karelsz

Deze foto is genomen vóór coronatijd.
Een zomer helemaal zonder festival kan toch niet, bij HotmamaHot. Daarom organiseert Hotmamahot in samenwerking met Fy By Sloterdijk een event in een soort festivalsetting. Er zijn optredens waar (tot) 250 gasten zittend naar mogen kijken. Hotmamahot zorgt voor het eten.
Sideprojects
Maar Hotmamahot catering doet meer spannende projecten. Zo werkt het samen met cultuurhuis het HEM. Op locatie zorgt Hotmamahot voor lekker eten voor de bezoekers van het centrum. Vincent: “Bij mooi weer zetten we de BBQ op hun terras. Dat doen we nu ongeveer een maand en we krijgen er veel positieve reacties op. Dit weekend hadden we bijvoorbeeld heerlijke portobello burgers en artisjokken van de barbecue. De vleesliefhebber kon daar een mooi stukje rundernek bij bestellen.”
Creatievere opdrachten
Een ander bijkomend verschijnsel van de festivalloze zomer is dat Vincent merkt dat mensen creatiever worden. Of zo lijkt het in ieder geval, nu niet alles meer mogelijk of even vanzelfsprekend is. “Zo deden we pas een foodtruck toer. Op verschillende plaatsen in de stad hadden we een foodtruck neergezet. Mensen liepen door de stad van truck naar truck en per plaats bedienden we steeds maximaal dertig mensen, zodat iedereen afstand kon houden. Het was een heel toffe en – voor coronabegrippen – knusse dag!"