Sophie Eats staat, voor de meesten, nu nog bekend als succesvol cateringbedrijf dat kleurrijke gerechten klaarmaakt, maar daar komt vanaf half november verandering in. Het cateringbedrijf is een groot succes en Sophie groeit er zelfs uit, het is heel druk geworden. Zij gaat nu haar droom achterna om naast haar cateringbedrijf een deli te openen op de Maasstraat in Amsterdam. Wij spraken Sophie over haar plannen.
Het begin van Sophie Eats

In 2015 is Sophie begonnen met haar cateringbedrijf. Daarvoor heeft zij de studie voeding en diëtetiek afgerond en is zij voor een één jaar durende kookopleiding naar London verhuisd. Sophie vertelt: “Na de kookschool in London heb ik een tijd voor Yotam Ottolenghi, een grote inspiratiebron van mij, gewerkt. Het werken in zijn keuken beviel me zo goed dat ik iets voor mezelf wilde beginnen.” Sophie houdt van afwisseling en daarom heeft zij er toen voor gekozen om niet een eigen restaurant, maar een cateringbedrijf te starten. “In de keuken van een restaurant is het toch vaak een herhaald proces en ben jij degene die op een bepaald station wordt gezet waardoor je steeds hetzelfde doet. Een cateringklus is altijd anders, je werkt met andere mensen, andere gerechten, andere wensen van de gasten en op een andere locatie.” In de eerste anderhalf jaar van Sophie Eats heeft Sophie alles vanuit haar eigen huis gedaan. Uiteindelijk werd door de drukte haar eigen keuken te klein en is Sophie verhuisd naar Kitchen Republic, een hele grote deelkeuken in de Houthavens. Tot de dag van vandaag zit Sophie daar nog steeds tot de deuren van haar deli opengaan. Sophie vertelt: “Ik wil niet meer alleen groeien in de catering maar juist in de breedte van mijn bedrijf en me dus verbreden, vandaar dat ik heb besloten een deli te openen.”
Gerechten

Een superbelangrijk onderdeel van Sophie Eats is natuurlijk: het eten. De Instagram van Sophie Eats staat dan ook vol met verrassende en kleurrijk gerechten waar je spontaan honger van krijgt. Van de deli kunnen we dagelijks vers bereide salades, soepen en taartjes verwachten en deze gerechten zullen er ook altijd zijn. Daarnaast zullen er gerechten zijn die wekelijk veranderen gebaseerd op het seizoen is en de cateringklussen. 90 procent van de hapjes van de deli zijn vegetarisch. “Ik ben zelf ook 90 procent vegetarisch maar ik ben er ook van overtuigd dat het niet erg is om af en toe een stukje vis of vlees te eten als het van een goede bron komt”, aldus Sophie.
Doorgaan met de cateringklussen
Wij vragen ons af of Sophie zich alleen gaat focussen op de nieuwe deli of nog door zal gaan met haar cateringbedrijf. Sophie zegt: “Ik vind het cateren heel erg leuk en ik wil er niet mee stoppen, maar ik wil er ook niet nog veel meer catering bij gaan doen.” Sophie heeft al heel wat klussen gehad en geeft aan dat zij de grote groepen minder leuk vindt dat de kleinere klussen. “Ik vind het leuk aan de kleinere klussen dat het zo persoonlijk is; je hebt persoonlijk contact met de klant en ik vind ook de voorbereiding van zo’n klus leuker. Als je voor een grote partij gaat cateren wordt het bijna fabriekswerk.” Bij de deli heb je net als bij de kleine cateringklussen contact met de klant, ze bestellen meestal kleinere porties en zo houd je volgens Sophie het verfijnde van de gerechten wat je bij de grote klussen soms een beetje verliest. Voor de toekomst is het openen van de deli een goede stap voor Sophie. Alles wordt op één plek bereid, het is beter in te richten en het is om de hoek waar Sophie zelf woont. Zo kan ze samen met haar hond Harry, die ook een eigen plekje krijgt in de deli, elke dag naar de zaak lopen en daar haar dag beginnen.
Aftellen tot de opening

Voor het zover is moet er nog heel wat gebeuren om de deuren van de deli te kunnen openen. Het pand staat nu nog helemaal leeg en ze zijn druk bezig met de verbouwing. De projectmanager van Sophie voorspelt binnen een maand de verbouwing af te ronden. Sophie zal daarna nog anderhalve week nodig hebben om de deli helemaal gezellig te maken met planten, de inrichting en behang. “We streven naar half november open zodat we nog rustig twee weken de tijd hebben om te settelen voor de drukke december maand.” In het verbouwen wordt veel tijd en geld geïnvesteerd dus het blijft spannend voor Sophie hoe de deli straks gaat lopen maar aan de reacties op social media en haar omgeving te zien zal de deli een succes worden. Sophie heeft er alle vertrouwen in.