Met The Traveller toont Michiel Deenik Bijlmer de wereld

Michiel Deenik en Neal Valentijn, bekend van succesvolle zaken in Amsterdam-Zuid openen volgend jaar een nieuwe zaak. Het beste van de verschillende wereldkeukens gaat samenkomen in 'The Traveller' in de Bijlmer.

9 Okt 2018 Donna Ubags

blogger Levend van dag tot dag, maar vooral van maaltijd tot maaltijd. Er zijn drie wegen naar Donna haar hart: breng eten, maak eten of ben eten.

Met The Traveller toont Michiel Deenik Bijlmer de wereld

Michiel Deenik en Neal Valentijn, bekend van de succesvolle restaurants Visaandeschelde en The Roast Room in Amsterdam-Zuid, gaan een derde zaak openen. Vlakbij winkelcentrum de Amsterdamse Poort in de Bijlmer krijgt ‘The Traveller’ een prominente plek in een groots glazen paviljoen. De zaak is geïnspireerd op de vele keukens die Michiel tijdens zijn reizen zag, rook, voelde en proefde. “Tradities, specerijen, recepten en combinaties; ik ben altijd op zoek naar landen waar op culinair gebied interessante dingen te halen zijn.”

Van smaakmaker naar smaakbewaker  


Michiel Deenik begon twintig jaar geleden als chef en eigenaar met zijn visrestaurant: Visaandeschelde. Inmiddels is de zaak een begrip in de stad en ver daarbuiten en heeft hij een tweede succesvol restaurant gericht op vlees om de hoek geopend: The Roast Room. Met zijn derde zaak op komst verandert zijn functie definitief van smaakmaker naar smaakbewaker. “Ik sta meer voor de keuken als gastheer, dan erin. Mijn affiniteit met de keuken en smaken gaat echter niet weg natuurlijk, ik zie mezelf nu meer als smaakbewaker. Regelmatig zit ik om de tafel met de chefs en keukenpersoneel. Het meeste sta ik in Visaandeschelde. Dat zal ook zo blijven, die zaak blijft mijn kindje. In The Roast Room is mijn vrouw veel aanwezig en bij The Traveller gaat mijn partner Neal Valentijn de kar trekken.” Waar Michiel zich het meeste bezighoudt met de smaken en concepten van de zaken, richt Neal zich vooral op het totale management.

The Traveller  


Volgend jaar opent Michiel samen met Neal zaak nummer drie niet ver van Station Bijlmer Arena: The Traveller. Het restaurant, gevestigd in een groots glazen paviljoen, laat zich inspireren door het gebied waar het zich in bevindt. “We willen gebruik maken van het wereldse van de Bijlmer. Een plek vol culturen en daardoor vol verschillende keukens en smaken.” De kaart gaat authentieke gerechten van overal ter wereld bevatten. Michiel vertelt: “Ik heb altijd een sterke behoefte gehad om te reizen naar plekken waar op culinair gebied interessante dingen te halen zijn. Zo ga ik op reis vaak naar een Soek (Arabische markt, red.) om er de levende keukens en smaken van een samenleving te vinden.” Die authentieke gerechten zijn veelal alleen op smaak gemaakt, die daardoor ontzettend goed is. Die willen de heren daarom laten zoals ze zijn, maar wel in een sexy jasje steken als het aankomt op de opmaak. Denk aan de juiste aandacht voor servies, bestek en interieur.

Werelds 

De zaak moet namelijk niet alleen werelds proeven, maar ook voelen. Kleurrijk en warm interieur, geïnspireerd op de Soeks die Michiel in zijn reizen bezoekt. Ook in het personeel moet dat terug te zien zijn, al is dat niet alleen voor de sfeer van de zaak. Michiel legt uit: “Met onze internationale garde in The Roast Room hebben we gezien hoe waardevol het is om mensen uit allerlei keukens aan boord te hebben. Zo komt eenieder met andere ideeën en oplossingen, omdat elke keuken met andere principes werkt.” Daarnaast moet je om een keuken echt goed te begrijpen er in zijn opgegroeid of je er ontzettend in hebben verdiept volgens Deenik. Dat is met het concept van hun nieuwe zaak heel lastig gezien de vele verschillende keukens die ze er willen aanbieden. Daar moet een internationaal team op de vloer en in de keuken dus voor gaan zorgen. “Zo heb ik recent een Surinamer ontmoet waarmee ik heel graag wil gaan samenwerken voor het maken van een fantastische Roti. Ik wil aan tafel gaan zitten met een Thaise chef voor de lekkerste curry’s en voor de beste dim sum ga ik natuurlijk smaken zoeken met iemand uit Hong Kong.” De mogelijkheden zijn eindeloos: “Ook een mooi Grieks en Afrikaans gerecht lijkt me fantastisch.”

Vlakbij Amsterdamse Poort  

The Traveller zal zeven dagen per week van zeven uur ’s ochtends tot na het diner geopend zijn. Op dit moment wordt er al gebouwd aan een serie kantoren die in de directe omgeving van het glazen paviljoen komen. Zo zullen de werknemers van een van de grootste banken van Nederland een groot deel van het publiek gaan vormen, maar daar wil Michiel zich niet tot beperken. Het glazen paviljoen moet een ontspannen plek worden voor werk- en woonpubliek. “Ook voor mensen uit de omgeving of bezoekers van bijvoorbeeld de Johan Cruyff Arena hopen we een zaak zonder drempel te creëren.”

Vegetarisch 

“Vegetarisch vind ik een vies woord. Daar krijgt toch helemaal niemand honger van?”, stelt Michiel als we hem vragen naar zijn keuze voor een vis en vleesrestaurant. Dan begint hij te lachen en vervolgt: “Ik ben wel aan het denken om ooit een hippe zaak te openen die gericht is op groenten, met heerlijke kazen en pasta’s. Je kunt absoluut heerlijke gerechten maken waarin je geen vlees of vis mist.” In de formule van The Traveller wilt Deenik nog niet overstappen op volledig vegetarisch, maar hij geeft wel aan: “Er zijn zeker een aantal keukens waarin er alle ruimte is voor vegetarische gerechten. Neem Pakistan of India. De opties zullen er zeker zijn!”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De smaken van Georgië, nu in de Jordaan

De Buik at bij Amra, het nieuwe charmante restaurantje in de Jordaan, waar je Georgische dumplings eet volgens traditie, wijnen ontdekt en gastvrijheid voelt.

Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.

Kaagman & Kortekaas is compleet vernieuwd

Kaagman & Kortekaas aan de Sint Nicolaasstraat heeft een complete make-over gehad. De Buik nam een kijkje, een hapje en kreeg een rondleiding.