Het is een zwoele zomeravond in Amsterdam-Zuid wanneer wij ons voor één avondje in Mediterraans gebied mogen wanen, en wel bij Cantina L’Esquina. Dé nieuwe aanwinst van het Scheldeplein, direct naast Vis aan de Schelde, met een geweldig all season terras en waar de krachten van chefkok Michiel Deenik (Vis aan de Schelde & The Traveller), Neal Valentijn (mede-eigenaar van The Traveller) en Robin de Veen (ex-bedrijfsleider van The Traveller) zich hebben gebundeld. Reden genoeg dus om hier een kijkje te nemen en ons te laten verrassen.
Heerlijk mediterraans, zowel binnen als buiten

Het is een doordeweekse dag en toch zit het terras bijna helemaal vol. De sfeer zit er goed in en de Zuid-Europeaanse ambiance die wordt beloofd, is zeker te proeven. Er staan gezellige ronde tafeltjes op het terras, met daarboven rode luifels en terras vullende grote parasols. Er groeien wijnranken langs de muren en er staan ook nog prachtige wijnvaten aan de rand van het terras die de sfeer extra benadrukken.
We nemen een kijkje naar het interieur en het is duidelijk dat dezelfde sfeer naar binnen is gebracht: Het is strak doch sfeervol met veel hout en rode tinten zodat het voelt alsof je een beetje sjieke eetbar in Malaga binnenstapt. Toch nemen we op deze warme avond uiteraard onze plek op het terras en gastheer Robin ontvangt ons hartelijk met een heerlijk glaasje bubbels; het culinaire feest kan wat ons betreft beginnen.
Een bijzondere plek voor gasten én eigenaren
Na een blik op de kaart is het ons al duidelijk dat we gaan voor een aantal gerechtjes om te delen, daar zijn meer dan genoeg opties voor. Het is daarentegen ook mogelijk om voor een eigen menu te gaan, Robin vertelt ons hierover: ‘We ontvangen uiteraard ook zakelijke gasten vanuit de RAI. Zij vinden het vaak toch prettig om à-la-carte te eten. Maar we zijn er zeker ook voor iedereen uit de buurt.’
‘Het is een speciale samenwerking die we aan zijn gegaan, mijn ouders waren eigenaren van dit pand vóór de vorige eigenaresse. Zij hadden hier ook een horeca zaak en ik fietste als klein kind over het terras bij hen en bij Michiel die toen al Vis aan de Schelde ernaast was gestart. Het voelt dus heel bijzonder om nu samen met hem en Neal juist in dit pand een eigen zaak te starten.’
De passie voor horeca is bij Robin ook goed te voelen en dit valt op in de details: Zo starten wij deze avond met de croquettas van ham, chorizo en groene kruiden, de pan con tomate met aïoli en de Iberico ham, waarbij Robin aangeeft: ‘Ik zei als we Iberico ham doen, dan alleen de echte en anders ook niet’’. Dat is te proeven. De ham smelt op de tong, de croquettas zijn zeer smaakvol met een lekkere bite en de pan con tomate is simpel maar goed, precies zoals deze hoort te zijn.
Wisselmenu op niveau

Naast het vaste menu is er ook een wisselde kaart met twee tot drie specials. Deze wisselen niet per se per week, maar soms gewoon tot wanneer het verse aanbod van de markt strekt. Wij besluiten verder te gaan met de tortas de camarón, ook wel viskoekjes met toppings, de vitello tonato en één van de specials: Coquilles met bagna cauda, groene asperges en gebrande prei.
Wij drinken hierbij een witte Rioja van Conde Valdemar, dat zie je uiteraard niet vaak, maar het is hier een van de favorieten op het terras. Wij begrijpen wel waarom, een fruitige, bloemige wijn die heerlijk samengaat met de gerechten. De viskoekjes zijn verrassend fris van smaak door de toppings, de vitello tonato is van goede kwaliteit en de coquilles maken duidelijk dat het ook echt de moeite waard is om de specials te proberen zodra je aan tafel schuift bij L’Esquina. Het is een mooi romig doch fijn gerecht waarbij je duidelijk Michiel’s ruime ervaring met vis proeft.
Mediterraans in Amsterdam

De avond is helaas bijna voorbij maar niet voordat wij nog twee toppers van het dessert menu proberen. Het worden de Pêche Melba en de tiramisu; de tiramisu wordt prachtig geserveerd en de smaak is goed, maar de Pêche Melba is de gedoodverfde favoriet: Een romig dessert met gekarameliseerde perzik en dan weer een beetje frisheid van de frambozen. Een perfecte afsluiter van een mooie avond bij Cantina L’Esquina. Een aanrader voor wie een echte Mediterraanse ervaring wilt, maar dan ‘gewoon’ op een plein in ons prachtige Amsterdam-Zuid.