Nog even wat nieuws vooraf: Restaurant 212, de sterrenzaak van chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, is tijdelijk door een kleine brand gesloten en gaat pas dit najaar in een sterk gewijzigde vorm weer open. De opmars van de restobar zet door met de openingen van Envy als een moderne vorm en Kikkie van de Prinsensluis als voorbeeld van ‘de bruine kroeg wordt restobar’. De opening van SAAM met een gecombineerde Zuid-Afrikaans/Nederlandse top bezetting in Ouderkerk wordt uitgesteld tot na de zomer. Dus daarover vertellen we je later deze zomer meer.
Net geopende restaurants
Hidden

Het fine dining restaurant buiten de gebaande paden is de fine dining culinaire uitlaatklep van Marcel Heintzberger, ook de chef van Mama Kelly, op de begane grond van het Olympisch stadion. Je eet hier a-la-carte of een menu vanaf 5 gangen maar let op hier alleen diner. De Buik gaat hier binnenkort proeven.
Olympisch Stadion 35
Envy

Envy nieuwe stijl restobar met de voormalige chef van Wilde Zwijnen is geopend op de oude plek met een ‘net even anders’ menu.
Kikkie van de Prinsensluis
Restobar in ‘bruin cafe’ stijl met heerlijke wijnen en gerechten. In voormalig Cafe de Gaper met fijn terras aan de Prinsengracht.
Lido
Waar ooit ‘Het Lido’ zat opende horecatycoon Charles Winkels recent een Grand Café met terras aan het water bij Holland Casino. Open van ontbijt tot diner met een klassieke brasseriekaart.
Max Euweplein 64
Miami Burger, Bardeta, Miuz en Mems
Ook net geopend de 100% vegan Miami Burger (Leidsekruisstraat), Bardeta Koffie opende een nieuwe vestiging in Watergraafsmeer (Helmholzstraat) eindelijk goede filterkoffie daar, Miuz Gelato (Overtoom) brengt (net op tijd) het echte ambachtelijke Italiaanse ijs naar Amsterdam, Mems / Brasserie du Levant (de Pijp) opende met 14+ brunch, kinderen onder de 14 niet gewenst, en in de avond goede cocktails en leuke dinerkaart.
Restaurants (en bakkers) die binnenkort openen
Bakkerij Loof

Iets vertraagd maar Bakkerij Loof van de mannen (en vrouwen) van Cafe Binnenvisser gaat snel open. De zaak lijkt helemaal klaar maar kan door de late levering van krachtstroom, onmisbaar voor de bakovens, voorlopig nog niet open. Maar dat kan niet lang meer duren en we houden je op de hoogte wij zijn net zo benieuwd naar de koffie, het desembrood en de patisserie van Loof.
Bilderdijkstraat 38
Boothuis
Laagdrempelig familierestaurant direct aan de Sloterplas om even aan de drukte van de stad te ontsnappen. Opent deze zomer.
Christoffer Plantijngracht 4
Moos Goudvisch
De nieuwste telg van de Goudvisch familie (Bonnie, Arie op de hoek, Fred) van het Horecaconcern 3WO opent binnenkort in het oude Cafe Mick.
Spaarndammerstraat 53
Pita
De mannen en vrouw achter Breda openen binnenkort de eerste echte nieuwe vestiging van Pita (nu alleen Foodhallen) op het Spui (naast Cafe Luxembourg)
Spui 28
L'entrecote et les Garcons
Weer een horeca monument uit Amsterdam weg. Vasso, ooit de eerste nieuwe stijl Italiaan van Amsterdam, wordt L'entrecôte et les Garcons een nieuwe zaak van L’entrecote et les Dames.
Rozenboomsteeg 10B
Sins of Sal
Nieuwste zaak van de broers achter Salmuera met high-end taco’s met oesters of tonijn, slushpuppy espresso martini en nog veel meer lekkers
Westerstraat 86
Rayleigh & Ramsay
Vierde vestiging van de succesvolle zelftap wijnbar met 100+ open wijnen die je per slokje, half glas of glas kunt tappen. Nu in Oost(poort)
Oranje Vrijstaatkade 66
Le French Cafe

De vertrouwde Walter Woodbury Bar in Oost wordt binnenkort Le French Cafe voor apero, lunch en diner op zijn Frans, weer een initiatief van de mannen van 3WO.
Javastraat 42
Baro
Tequila, taco’s & tostada’s met sangria & cocktails deze zomer met de bohemian flair van Ibiza en de energie van Tulum op het terras van Daalder aan de Postjesweg. Opent begin juni.
Postjesweg 1
Chez Nina
Nieuw vegan/vega restaurant en wijnbar gaat deze zomer open van Nina Olsson (Zweedse chef en kookboek auteur o.a Bowls of Goodness) kookt samen met haar man Marcel Beemsterboer (eigenaar Spotted by Locals) een vega/vegan menu met Mediterrane twist.
Van Limburgstirumplein 10A
Next
Pllek, ooit gestart in 2012 en uitgegroeid tot het favoriete plekje van veel Amsterdammers en ook de Buik moet in 2022 dicht (huurcontract wordt niet verlengd). Niet getreurd dachten ze en openen een multifunctioneel mega zaak aan de NDSM kade. Van restaurant tot cocktailbar, lounge, brasserie en cozy hang-out. Opening begin van de zomer.
NSDM-kade 2
Nela
In een van de meest bijzondere gebouwen aan de Zuidas, Valley, opent deze zomer Nela. Een restaurant van Hari Shetty en Ori Geller met koken op open vuur en alles in pure vorm van de ingrediënten tot de aankleding. Van lunch tot diner. Open deze zomer.
The Valley, Beethovenstraat 515
Bar aan de Kade

Bar Wisse wordt Bar a/d Kade. Nieuwe eigenaar en veel aandacht voor speciaal bier en betaalbaar goede happen. Opening rond deze zomer zodra de herinrichting van de kade en terras gereed is.
Linnaeuskade 1a
Na de zomer open
SAAM
In het glazen pand van Klein Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel opent na de zomer SAAM, het restaurant van Zuid Afrikaanse superchef Margot Janse en Nederlands topsommelier Koen van der Plas. De Buik gaat er snel een kijkje nemen.
212
De brand bespoedigt de plannen van chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot om een volgende stap te maken (naar 3 sterren?). 212 gaat tegelijk verbouwen, geen bar meer en minder couverts (van 30 naar 16) en straks nog maar 4 dagen open. Daardoor gaat 212 pas na de zomer weer open. Wordt vervolgd.
Felix
Restaurant Felix met chef kok Floris van Straalen opent dit najaar op een geheel nieuwe locatie aan het Oosterpark in het nieuwe Pillows Grand Hotel Maurits at the Park Amsterdam. We houden je op de hoogte!
Bij de C
Op het kopje van Bloemendaal wordt het duinpaviljoen omgetoverd tot Bij de C. Een bar & bistro ook voor een kopje koffie vanaf 11 voor de passerende fietsers of voor een fijne lunch in de duinen. Met Koen van den Hurk (ex Bord’eau* en Aan de Poel**) in de keuken. Net voor de zomer geopend.
Heb je nieuws; vertel het de Buik
De Buik houdt de vinger aan de pols voor de Amsterdamse Foodie door bovenop de openingen van nieuwe en toekomstige restaurants te zitten. Open je een nieuwe zaak in of rond Amsterdam tip ons dan op hans@debuik.nl.z