Ron Blaauw opent Ron Gastrobar Indonesia Amsterdam

De switch van het vorig jaar geopende Bib Gourmand restaurant Nacarat naar Ron Gastrobar Indonesia Amsterdam. Ron Blaauw vertelt.

16 Nov 2018 Donna Ubags

blogger Levend van dag tot dag, maar vooral van maaltijd tot maaltijd. Er zijn drie wegen naar Donna haar hart: breng eten, maak eten of ben eten.

  • 16 Nov 2018

Ron Blaauw opent Ron Gastrobar Indonesia Amsterdam

Vijftien maanden geleden opende Ron Blaauw zijn Midden-Oosters georiënteerd restaurant Nacarat op de vijfde verdieping van het Hudson’s Bay pand aan het Rokin. De zaak werd afgelopen week beloond met een Bib Gourmand onderscheiding voor prijs en kwaliteit en geroemd om haar prachtige locatie, maar sluit vanaf januari de deuren om ze dezelfde maand weer te openen als Ron Gastrobar Indonesia. Wij spraken Ron over deze verandering.

Ron Blaauw 

Ron Blaauw kennen we natuurlijk allemaal als chef en televisiepersoonlijkheid, maar vandaag de dag is Ron bovenal culinair ondernemer. Naast zijn vele eigen restaurants heeft hij de keukens van zo’n vijftal restaurants geïnspireerd en speelt een adviserende rol bij verschillende projecten. Tot 2013 was hij chef-kok in het naar hem vernoemde twee Michelinsterren restaurant Ron Blaauw Amsterdam, daarna had hij de culinaire leiding over Bridges Restaurant Amsterdam (ook bekroond met een Michelinster) en opende hij onder meer Blaauw on Fifth in de Johan Cruijff ArenA, Ron Gastrobar en Nacarat.

Trek je oude spijkerbroek weer aan 


De Indonesische keuken is weer booming, concludeert Ron Blaauw: “In Haarlem en Amstelveen zie ik met Ron Gastro Indonesia en Bistrobar Indonesia hoe ontzettend veel vraag er is naar de Indonesische keuken. Sommige keukens zijn als je oude spijkerbroek, die je jaren niet aanhebt en dan ineens toch weer veel begint te dragen. De Indonesische is er zo een. Nederlanders omarmen die keuken al heel lang, maar nu is hij weer een tijd heel groots.”


Na dat besef besluit Ron dat hij een Indonesisch concept in Amsterdam wil openen. Een goede locatie is van groots belang en al snel beseft hij die al in handen te hebben met Nacarat. “Soms voel je iets na verloop van tijd toch niet meer zo, iets klopt dan niet meer. Dat had ik de laatste tijd bij Nacarat. De ruimte voelde te groot voor het concept en gevoel dat we neer wilden zetten. Voor Ron Gastrobar Indonesia is dat juist wat ik zoek.” De locatie bevindt zich onder een indrukwekkend koepelvormig dak op de vijfde verdieping van het pand aan het Rokin 49. Overdag is het restaurant via Hudson’s Bay te bereiken, ’s avonds heeft het zijn eigen ingang. Bijzonder is het prachtige uitzicht over de binnenstad van Amsterdam dat zich achter de glazen koepel vertoont.

Nacarat verhuist 


“De Bib Gourmand die we ontvingen voor Nacarat was natuurlijk een prachtig compliment. Ik wil de zaak dan ook niet laten verdwijnen. Voor Nacarat wil ik op zoek naar een kleinschaligere locatie, waarin het restaurant meer tot haar recht komt. Ondernemen is soms twee stappen vooruit en dan weer drie terug.” Dat zorgt er volgens Ron juist voor dat zijn vak spannend blijft. Want zelfs met een portie ervaring op zak, blijft het de vraag hoe iets ergens ontvangen wordt.

Er is al drie maanden een team bezig met de voorbereidingen van de nieuwe zaak, want er moet begin januari in korte tijd veel gebeuren. De zaak gaat maar kort dicht om de veranderingen door te voeren, wat meer is dan de gerechten die uit de keuken komen. Ron: “Het wordt meer organisch, groener en levendiger, denk aan entertainment of bandjes.” Als we voorzichtig informeren naar zijn ambities op het gebied van iets dat begint met een M, reageert hij bescheiden: “O nee, een zaak beginnen met de ambitie voor een Michelinster of Bib Gourmand onderscheiding doe ik niet. Dergelijke waardering krijgen zou natuurlijk prachtig zijn, maar het eerste doel is en blijft om mensen met een lach de deur uit te laten lopen.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Het cliché voorbij: 44 x echt goed eten in Amsterdam-Noord

De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

Dreamteam geeft met Blik de modern visie op finedining

Bij Blik aan de Reguliersdwarsstraat ontdek je de nieuwe stijl van fine dining van Tijn Verstappen en Jacob Jan Boerma.