Al sinds 2016 kun je aan de Amstel bij het pittoreske Ouderkerk aan de Amstel bij Ron Gastrobar Indonesian klassiek moderne Indonesische gerechten ervaren. De Buik mocht langskomen om zich ook een avondje onder te dompelen in de Indonesische keuken, in stijl van Ron. Die kans laten wij uiteraard niet aan ons voorbij gaan en we nemen jullie graag mee in onze ervaring.
Waan je in de jungle

Het mag buiten dan wel donker en grauw zijn, daar is binnen gelukkig niks meer van te merken; veel groen van prachtige planten, unieke foto’s, en kleurrijke bloemen geven het interieur een bijzondere uitstraling waardoor we de kou van buiten snel zijn vergeten. We worden naar een gezellige tafel gebracht waar we mooi op de zaak uit kunnen kijken. Dat is fijn, want er is hier overal wel iets te zien.
Klassieke gerechten en bijzondere verrassingen

Al gauw krijgen we een eerste verrassing; kroepoek met een pindasausje, we krijgen hier kort daarna een heerlijk tropische virgin cocktail bij. De rijsttafel ziet er fantastisch uit, maar we besluiten toch om een aantal gerechten à la carte te bestellen om zo een aantal unieke liefhebbers te kunnen proberen.
Wij starten met de ikan dabu en daging bakar, een tartaar van kingfish en een beef tataki op Indonesische wijze. Daarbij worden wij ook nog verrast met een aantal gerechtjes van het streetfood menu; de lumpia bebek, de taco ayam en de kerecut ican tuna.
Gelukkig weet de zeer vriendelijke ober de woorden een stuk beter uit te spreken dan wij. De gerechten zijn een hit. Anders dan hoe wij de Indonesische keuken kennen en daarmee dus ook ontzettend verrassend. De tartaar van kingfish is een ‘must order’ als je hier gaat dineren, een fris gerechtje en onwijs goed van smaak.
Voorliefde voor de Indonesische keuken

Het idee voor Ron Gastrobar Indonesia werd geboren vanuit Ron’s voorliefde voor de Indonesische keuken en werd een realiteit vanuit de krachtige samenwerking met de van oorsprong Indonesische chef Agus. Hij creëerde het menu waarop je naast de klassiekers ook moderne varianten van traditionele Indonesische gerechten vindt.
Voor ons hoofdgerecht krijgen we de ikan ijo, een gebakken doradefilet met kokoscreme, nasi goreng en de satasting. De naam van satasting geeft het al een beetje weg, je krijgt hierbij namelijk van iedere variant op de saté die op het menu staan één stokje. Op deze manier kan je de vele versies van het klassieke gerecht proeven, waaronder een saté van geit en een van garnalen.
De saté van geit (saté kamping) schijnt een van de favorieten te zijn en we begrijpen waarom, maar persoonlijk smaakt ons de klassieke saté van kippendij toch het best. Daarnaast wordt bij het hoofdgerecht ook de bekende sambal geserveerd, drie varianten zelfs, oplopend in ‘heetheid' en dat is te merken!
Genieten aan de Amstel

We sluiten de avond af met de pandan pannenkoekjes en de cendol, een variant op het Indonesische drankje waarbij de structuur hier meer als een pudding is. Smakelijk en wederom origineel.
Terwijl we naar buiten lopen besluiten we nog een keer terug te komen voor de rijsttafel en merken we op dat het hier buiten op het terras vast ook heerlijk vertoeven is. Mocht je dus zin hebben om eens écht lekker Indonesisch te eten en te genieten van iets meer rust net buiten de stad? Dan is dit ‘the place te be’.